ZETApress

hírportál

Soponyai meglepetéshajója

Egy Performance Cruiser lesz az idei Kékszalag különlegessége, melyet Soponyai Géza épített ? tudtuk meg Biár Gabriellától. Ha július, akkor Balaton, vitorlabontás és Kékszalag! ? hangzott el a ma déli sajtótájékoztatón, a balatonkenesei Marina Port kikötőben. A fotók Szántó Áron felvételei.

A nagy múltú tókerülő verseny, amellett, hogy a vitorlás társadalom szívdobbanása, mára olyan nívós társadalmi, közéleti eseménnyé nőtte ki magát, amelyről nem illik lemaradni. A 44. Kékszalag Nagydíjon ? bár a hangulat szokásosan briliánsnak ígérkezik ? új szelek is dagasztják majd a vitorlákat. Soponyai Géza hajóskapitány az idén sem tétlenkedett, egy vadonatúj vitorlást épített, a fellelhető legmodernebb technológiák felhasználásával.

A legpatinásabb tókerülés indulói ? várhatóan több mint ötszáz hajó ? ezúttal holnap reggel 9 órakor futnak ki a balatonfüredi kikötőből, hogy a Kenese ? Tihany ? Siófok ? Keszthely tengely mentén haladva végül befussanak Füredre, lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt teljesítve a majd? 150 kilométeres távot.

A Performance Cruiser a legújabb hajótípus nálunk, egy nagy teljesítményű hajó, amely szénszálas hajótesttel és ugyancsak szénszálas árboccal rendelkezik, ennek köszönhetően nagyon könnyű. Igazi high tech szerkezet, 4000 kilogramm alatt van a tömege, 100 m2 a vitorlafelülete szél ellen és 250 m2 bő szélben. Tavasszal kezdtük a munkálatokat és a napokban került fel a tőkesúly, úgyhogy végre igazi hajóvá vált! Három hajó van Magyarországon ebből a típusból, gyakorlatilag most alakul osztállyá. A saját kategóriájában komoly győzelmi esélyes az új vitorlásunk! ? mondta büszkén Soponyai Géza, hajóépítő.

A vitorlás megépítését az Infiniti japán autógyártó prémium járműveinek hazai forgalmazója, a Gablini Prémium Kft. támogatta, így a hatalmas vitorlázatot a márka emblémája díszíti majd. Az egytestű hajók mezőnye Soponyai Géza új hajójának köszönhetően tartogat még meglepetéseket, így érdemes lesz a Kékszalagon odafigyelni a különleges technológiákat felvonultató vitorlásra!

Szóljon hozzá!