ZETApress

hírportál

Triatlonújvárosi fieszta

A londoni olimpia miatt a megszokottól korábban, július 7-től 15-ig rendezik meg a sokak által évek óta Triatlonújvárosként emlegetett Tiszaújvárosban a 14. TVK Triatlon Nagyhét elnevezésű sport és kulturális eseménysorozatot ? tudtuk meg az idei nagy menetelés részleteit délelőtt az Aréna Hotelban.

Közel két évtizede nem csak a sportról, a triatlonról szól ez a hét, hanem arról is, hogy Tiszaújváros, az ország, Európa, sőt a világ egy része is magáénak érzi ezt a hagyományos, párját ritkító sorozatot ? fogalmazott egyebek mellett Bráz György, a Szervező Bizottság (SZB) társelnöke, Tiszaújváros polgármestere. ? Idén is fantasztikus hangulatra számítunk, melynek alapját a nívós sport- és kulturális programok adják. Megtiszteltetés számomra, hogy társelnökként támogathatom a Dr. Márkus Gábor főrendező vezette lelkes és felkészült csapat munkáját!

London miatt hamarabb!

Huszonegyedik triatlonos szezonunkat kezdtük meg idén és már a 14. Triatlon Nagyhét ?startjelére? várunk ? mondta Dr. Márkus Gábor főrendező, az SZB társelnöke és a TVK-Mali TK elnöke. ? A Nagyhetet, melynek minden napját egy-egy támogatóról neveztünk el, a megszokottól eltérően a nemzetközi versenynaptárhoz igazodva, egy hónappal hamarabb, július 7-15. között rendezzük meg, melynek oka a három héttel később kezdődő londoni olimpia.

A jól bevált mottónk nem változott: közös sportolás után, közös szórakozás a koncerteken, a különböző vendéglátó egységekben. Az idei étlapon 46 kulturális és 16 sportprogram szerepel. Annyi bizonyos, hogy a kerékpáros kört bővítenünk kell, mert a tavalyi rekordszámú 1600 induló már csak nagyon nehezen fért el, az elsők már célba értek, amikor az utolsók még el sem indultak! A sportos teljesítésekért idén is jár a tombolaszelvény, melyek sorsolásánál értékes ajándékok találnak gazdára.

A versenysportesemények július 13-án, pénteken, a Jabil 1/3 Maraton országos futóversennyel veszik kezdetüket. Július 14-én, szombaton az ETU Triatlon Junior Európa-kupa és újdonságként a 16. TVK-ITU Triatlon Világkupa elődöntői kínálnak sportcsemegét. Vasárnap délelőtt a TREK Gyermek- és Serdülő Utánpótlás Gála, 12.45-től a junior EK döntői következnek, míg a világkupa fináléjában az elit képviselői 15.30-kor kezdik meg a versengést. Bár a döntőben csak 25-25 sportoló vehet részt, a világkupa pontokat az időeredmények alapján a további helyezettek között is kiosztják.

Újabb újdonság Tiszaújvárosban

Az eddigi tizenöt világkupa úszó számát a korábbi években, a Tiszában, majd a sajószögedi Tolnai-tavon rendezték meg. Márkus Gergely versenyigazgatótól, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) tavaly nyár óta Lausanne-ban dolgozó sportigazgatójától megtudtuk, hogy ebben az évben a nyitószám beköltözik a Belvárosba, a sportolók a Dísztóban, egy 250 méteres körön hármat fordulva teljesítik majd az úszás távját. ? A 2011-es junior EK alkalmával debütált ez a 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futásból álló belvárosi forma ? mondta a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) alelnökeként is ténykedő tiszaújvárosi sportvezető. ? Mivel a jól sikerült bemutatkozás rendkívüli módon elnyerte az ITU tetszését, engedélyezték, hogy az idei tiszaújvárosi világkupán is ezt a logisztikai előnyökkel járó, a nézők számára követhetőbb, pörgősebb versenyt biztosító, elődöntőkből és fináléból álló új rendszert alkalmazzuk.

A fentieket támasztják alá Marisol Casado asszonynak, az ITU spanyol elnökének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjának mondatai is: ? Miközben az ITU arra törekszik, hogy a vegyes váltóversenyt felvegyék az olimpiai játékok műsorára, nagyszerű érzés, hogy a versenyrendezők is fogékonyak az újításainkra. A gyors, lendületes, szórakoztató versenyformák meghonosításának célja, hogy minél több emberhez jusson el ez a nagyszerű sport. Tiszaújvárosban nem először debütálunk, hiszen 2003-ban a váltó-csapat versenyforma is itt, az ITU történetében különleges helyet elfoglaló Tisza-parti településen mutatkozott be először.

Nagy nevek, a mieinkkel

A londoni olimpia közelsége ellenére is akadnak jó néhányan, akik Tiszaújvárost, az ottani, egyéb iránt 30 ország sportolóit felvonultató világkupát választják egyik utolsó felkészülési állomásuknak az ötkarikás játékokra vezető úton. A mintegy 90 sportolót számláló jelenlegi férfi rajtlistáján olyan nagyágyúk szerepelnek, mint a világbajnoki-sorozat pontversenyének első két helyezettje, az orosz Alexander Bryukhankov és Dmitry Polyanskiy, a többszörös Európa-bajnok francia Frederic Belaubre, vagy a korábban egyaránt világbajnok brit Tim Don és a kazah Dmitriiy Gaag.

A feltörekvő generáció tagjai közül a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia győztese, az osztrák Alois Knabl is Tiszaújvárosba készül. A remélhetően vállsérüléséből felépülő, tavalyi bronzérmes budaörsi Vanek Ákos nevével fémjelzett népes magyar kontingens a következő: Balogh Bence, ifjabb Faldum Gábor, Fecskovics Attila, Hankó Dávid, Pocsai Balázs, Rendes Csaba, Ruzsás Dávid, Török Dániel, Tóth Tamás.

A három előfutamba sorolt hatvan hölgy közül a 2010-ben Tiszaújvárosban győztes ukrán Yuliya Yelistratova tűnhet a legnagyobb névnek, akinek egyebek mellett az Eb-bronzérmes, tavaly a magyar vk-n második olasz Annamaria Mazzetti, az ausztrálok két fiatal tehetsége, Ashlee Bailie és Ashleigh Gentle, az oroszok olimpikonja, Alexandra Razarenova, vagy a németek közül Anja Knapp lehet a legkellemetlenebb kihívója. Ebbe a sorba tartozik ? mindenféle elfogultság nélkül ? Kovács Zsófia is, aki jelen állás szerint egyedüliként képviselheti hazánkat Londonban.

A mieink közül ott lesz még a rajtnál az elsőszámú olimpiai tartalék Vanek Margit, a szülés után nemrégiben visszatért, korábbi VK-résztvevő Koch Renáta és a MOL Új Európa Alapítvány által támogatott, felnőtt világkupán most bemutatkozó Dudás Eszter. Az egyre népszerűbb, a fiúknál hatvan feletti, a lányoknál csaknem ötven sportolót számláló junior Európa-kupán 19, illetve 17 magyar versenyző lesz, akik számára ez a viadal remek lehetőség arra, hogy nemzetközi szinten is felmérjék, hol tartanak korosztályukban. A TREK Gyermek és Serdülő Utánpótlás Gálára a június végén, Baján megrendezett ranglista verseny után elkészített korosztályos rangsor első 16-16 helyezettje kapott meghívást. A TVK Triatlon Nagyhét teljes programját honlapjukon lehet elolvasni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újvárosi sárkányhajók | ZETApress

Szóljon hozzá!