ZETApress

hírportál

Hanga az NBA-ra készül

A San Antonio egyik segédedzője segíti Hangáék felkészülését ? tudtuk meg délelőtt a RISO étterembeli sajtóbeszélgetésen, melyen Hanga Ádám, a magyar válogatott játékosa mellett Lóránt András FIBA licences ügynök, Ádám menedzsere is részt vett.

Alex Lloyd, az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő San Antonio Spurs egyik segédedzője várhatóan július 17-én négy hétre Magyarországra érkezik, hogy segítse Hanga Ádám, valamint a magyar válogatott felkészülését az Európa-bajnoki selejtezőkre ? mondta el Lóránt András, Ádám menedzsere azon a sajtóbeszélgetésen, melyen Hangának a Spurs edzőtáborában eltöltött tizenegy napjáról számoltak be.

A liga egyik legjobb csapata által a tavalyi játékos-börzén (draft) kiválasztott 23 éves kosaras elmondta: San Antonióban június 19-e és 30-a között elsősorban az egy az egy, illetve a három a három elleni játékot gyakoroltatták vele. ? Heti két edzésünk volt, s a délutáni gyakorlások elsősorban arról szóltak, hogy a dobásomat egy kicsit megváltoztassák, mivel fontosnak tartják, hogy minél magasabbról engedjem el a labdát, mert ezáltal magasabb játékos leszek, ami az NBA-ben nagyon lényeges ? fogalmazott Hanga. Ádám mindehhez hozzátette, hogy a tavalyi négy San Antonióban eltöltött nap gyorsan elrepült, most viszont tizenegy napot tartózkodott kint, ráadásul spanyol erőnléti edzője is vele volt, ezért egy kicsit otthonosabban érezte magát.

A Spurs egy spanyol erőnléti edzőt is kirepített Amerikába. Ez egyértelműen jelzi, hogy San Antonióban komolyan veszik a dolgokat ? mondta Lóránt. ? Alex Lloyd ugyancsak az amerikai klub költségén jön majd Magyarországra, s Rátgéber László mellett nemcsak Ádámmal foglalkozik majd, hanem az egész válogatott munkáját segíti ? folytatta András.

A menedzser elárulta, hogy Hanga iránt több olyan orosz és török klub is érdeklődik, melyeknél akár jelenlegi fizetése négy-ötszörösét is kereshetné, jövőjét mégis az Európa legerősebb bajnokságában szereplő spanyol Manresában képzelik el. ? Az a célunk, hogy Ádám továbbra is ütemesen fejlődjön, s ez jelenleg szakmailag és emberileg is Spanyolországban biztosított leginkább. Hosszú távon természetesen azt szeretnénk, hogy egyszer majd NBA-játékos legyen belőle ? tette hozzá a menedzser, aki azért arról is beszélt, hogy a spanyol gazdaság válsága erősen kihat az ottani kosárlabdára, s emiatt bizony a klubok többsége most a túlélésért küzd.

Négy-öt edző figyeli minden mozdulatomat ? mondta Ádám még múlt szerdán San Antonióban, ahol kemény edzésmunkával teltek napjai a magyar válogatott kosarasának, aki tíz napig az észak-amerikai profiligában (NBA) szereplő San Antonio Spursnél vendégeskedett.

A spanyol Manresában légióskodó játékos június 19-én, kedden indult útnak, miután meghívta őt az NBA Nyugati főcsoportdöntőjéig jutott klub, amely a tavalyi amatőr-börzén foglalta le a játékjogát. ? Az érkezésem utáni első napokban inkább technikai képzést kaptam ? mesélte múlt szerdán. ? Az esetek többségében egyedül dolgoztam, és legalább 4-5 edző figyelte minden mozdulatomat. Spanyolországban is magas szinten űzik ezt a sportot, de össze sem lehet hasonlítani az itteni körülményekkel. A klub menedzsmentje az első naptól fogva mindenben segít és támogat. Lehetőségem volt már Gregg Popovich vezetőedzővel beszélgetni, nyitott, kedves ember, és külön éreztette, hogy figyelemmel kísérik a karrieremet Európában.

A kötelező orvosi vizsgálatokon a hét első napján túl estem, aztán megkaptam az erősítő programomat a 2012/2013-as szezonra, illetve felhívták a figyelmemet, mire kell odafigyelnem a következő hónapokban. Ezen a héten már többet játszunk 3-3 ellen az edzéseken. Talán akad arra is lehetőségem, hogy kicsit jobban megnézzem San Antoniót! ? remélte a 23 éves kosaras, aki tavaly az Albacomptól került Spanyolországba. Ott stabil kezdőember lett a középmezőnyben végzett Manresánál, és ? mint májusban elmondta ? egyelőre ősztől ugyanott folytatja a pályafutását.

Szóljon hozzá!