ZETApress

hírportál

Kubala a Fáy utcában

Ma délután 14 órakor a Vasas Fáy utcai Sportcentrumában felavatták Kubala Lászlónak, a ?60-as évek egyik meghatározó focista egyéniségének mellszobrát. Az ünnepség díszvendége Carlos Kubala, Kubala László Spanyolországban élő fia, Fernandó Daucik edző unokája volt.

Az eseményen élő sorfalat sorfalat alkottak a hétvégi nemzetközi Kubala László U16-os Kupa résztvevő csapatai. A rendezvény fővédnöke Enrique Pastor de Gana, Spanyolország magyarországi nagykövete lesz, aki Bánki Erikkel, az Országgyűlés Sportbizottságának korábbi elnökével, hétfő óta Áder János államfő helyett a Fidesz-MPP Európa parlamenti képviselőjével együtt méltatta Kubalát.

A magyar és a spanyol Himnuszok hangjait követően a Vasas Kubala Akadémia nevében Rabatin József társtulajdonos mondott köszöntő beszédet, Markovits László pedig a 101 éves Vasas Sport Club nevében üdvözölte a szoboravató vendégeit. A nemzetközileg elismert magyar futballikon labdarúgó, Kubala László szobrát a leleplezést követően Carlos Kubala és Enrique Pastor de Gana mellett a Vasas Akadémia tulajdonosai és vezetősége is megkoszorúzta. A Vasas Kubala Akadémia alatt élsportra fókuszáló akadémiai rendszer működik, amely elitképzést valósít meg. Célja, hogy részt vállaljon a magyar labdarúgás utánpótlás-nevelésében, a gyerekek élethosszig tartó sportolásra való nevelésében és magas színvonalon biztosítsa az ehhez szükséges feltételrendszert.

Nyitott akadémiai modell

Az akadémia a fiatal labdarúgók számára 6 és 19 éves kor között biztosít képzést, amely párhuzamosan a főváros két kerületében (XIII. Fáy utca, II. Pasaréti út) közel félezer résztvevővel történik. A gyermeklabdarúgók 6-11 éves kor között sajátíthatják el a sportág alapjait. Majd megfelelés esetén, a kiválasztott labdarúgók 12-15 éves kor között akadémiai jellegű képzésben részesülhetnek, akik 16-19 éves kor között az elit színvonalú, professzionális pályafutásra felkészítő képzésbe léphetnek be. A szakmai programban a csapatok jelenleg több mint 30 szakképzett edző (vezetőedzők, pályaedzők, kapusedzők, koordinációs edzők, stb.) felügyeletével vesznek részt.

Szakmai filozófia: a család az első

Az akadémiai korosztályok (U12-19) működésében elsődleges szempont, hogy a labdarúgók tanulmánya, felkészülése, valamint a versenyeztetés összehangolt legyen. A Vasas egyedüli sportszervezetként a családot helyezi előtérbe. Bár a kollégiumi elhelyezés mindenki számára biztosított, a képzés kizárólag a vidéki labdarúgók esetében épül bentlakásos rendszerre.

Képzési program, filozófia: labdarúgók képzése, emberek nevelése. Az élsportolói státusz önként vállalt tevékenység. Színvonalas és sokoldalú oktatás, lehetőség edzésenként sok száz labdaérintésre, amely a fejlődés egyik kulcsa, lehetőség sokszínű segédeszköz használatra. Nagy létszámú szakmai stáb foglalkoztatása: lelkes, jó pedagógiai érzékkel rendelkező, felkészült és céltudatos edzők, személyre és egyénre szabott tehetséggondozás, külön hangsúly az emelt szintű egyéni képzésre. Nemzetközi versenyeztetésben való hit, fontos a klubhoz, csapathoz történő érzelmi kötődés kialakítása, a 100 éves labdarúgó hagyomány ápolása.

A Vasas Kubala Akadémia eredményei: Az elmúlt években számos sikerrel, eredménnyel büszkélkedhetnek. Az U12-19-es korosztályok a 2006-2012-es időszak alatt 14 bajnoki érmet szereztek, amelyek közül 4 bajnoki cím (2008 U13, 2009 U15, 2010 U15, 2012 U13) kiemelkedő jelentőségű.

Kubala László életútja

1927. június 10-én Budapest született, 2002. május 17-én Barcelonában halt meg. 1944ben sportpályafutását a Ganz ifjúsági csapatában kezdte, ahol 11 évesen már 14-16 évesek között rúgta a labdát. 1945-ben a Ferencváros játékosa lett. 1946-1948-ban a pozsonyi SK Slovan Bratislava játékosa. Megnősül, edzője lányát, Anna Viola Daucikot veszi el. Bekerült a csehszlovák válogatottba is, de a csehszlovák katonai behívó elől hazatért. 1948-1949-ben a Vasas SC játékosa, háromszoros magyar válogatott.

1949-1950-ben a Rákosi-diktatúra elől Olaszországba menekült. Az ott élő magyarokból verbuvált csapattal bemutatómeccseket játszottak. 4:2-re legyőzték a Real Madridot, a világbajnokságra készülő spanyol válogatottat és az Espanyolt is. 1950 és 1961 között az FC Barcelona játékosa. Immáron a harmadik országban kezdett új karriert. Remek játékával hamar a szurkolók kedvencévé vált. A nézőszám növekedése miatt a stadiont a többszörösére kellett bővíteni. 1961-63-ban az RCD Espanyol-ban játszott.

A csehszlovák válogatottban hét, a magyarban három, a spanyol válogatottban pedig 19 alkalommal szerepelt. 4 bajnoki cím (1952, 1953, 1959, 1960), 5 Copa Generalissimo-győzelem (1951, 1952, 1953, 1957, 1959), két Spanyol Szuperkupa-siker (1952, 1953), valamint két VVK-diadal is (1958, 1960) fémjelezte a Barcelona ezen évtizedét. Emellett a csapat 1952-ben megnyerte a Copa Latinát, és a Copa Eva Duartét is.

Pályafutása során rengeteg duplával, 16 mesterhármassal, valamint egy-egy mesternégyessel, -ötössel és -hetessel büszkélkedhetett. 1952. február 10-én a Gijón ellen elért 9:2-es győzelem alkalmával hét góllal terhelte meg az ellenfél kapuját. Az FC Barcelona színeiben 349 mérkőzésen 270 gólt ért el, ebből a bajnoki mérlege 186/131. Más orgánum szerint 345 meccsen 274-szer volt eredményes. 19 alkalommal pályára lépett a spanyol válogatottban is, s 11 gólt szerzett a ?La Fúria Rója? játékosaként.

1961-1963-ban az FC Barcelona, majd a RCD Espanyol, az FC Zürich és a Toronto Falcon volt a főbb állomás sportpályafutásában. Játékos-edzőként, később edzőként ténykedett. A spanyol válogatottat 11 évig vezette. Kubala emellett az Espanyol (1966-69), a Cordoba (1968-69), a Real Murcia (1986-87), a Málaga (1987-88), az Elche (1988-89), és 12 mérkőzés erejéig a paraguay-i nemzeti válogatott kispadján is ült.

A spanyol szövetség alkalmazásában két alkalommal állt. Az első alkalommal, 1969 és 1980 között a felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként kijuttatta csapatát az 1978-as argentínai VB-re, és az 1980-as Eb-re. Második alkalommal, 1991-ben kinevezték a spanyol olimpiai válogatott másodedzőjének Vicente Miera mellé, így részese volt a barcelonai olimpián aranyérmet nyert válogatott sikerének.

1999-ben, a Barcelona 100. születésnapján a XX. század legjobb Barca-futballistájának választották. A sportújságírók megszavazták a második legjobb XX. századi spanyol játékosnak. A spanyol kormány a sport Nagykeresztjét adományozta neki. 2009-ben, a Camp Nou megnyitásának 52. évfordulóján ünnepélyes keretek között átadták Kubala mintegy két méter magas szobrát, mely a stadion előtt kapott helyett. Az ünnepélyes megemlékezésen beszédet mondott Joan Laporta, Ramon Alfonsera, ifjabb Kubala László és Dunai II. Antal is.

Kutas László, a Kubala László szobor alkotója

A Kubala-szobrot a Vasas és az FC Barcelona egykori legendás sportolója születésének 85. évfordulója alkalmából Kutas László Wiesenthal-díjas szobrász és éremművész, a ravennai Dante-biennále nemzetközi zsűrijének tagja készítette. Érzékletes mintázás, jó formaérzék, szellemes komponálás és választékos anyaghasználat jellemzi plasztikai működését egyik méltatója szerint. Stílusa a realista hagyományokra épül, amelyet jól tükröz számos kő és bronz köztéri szobra, valamint több száz kisplasztikája, melyekből nagyon sok jutott el az öt földrész számos köz- és magángyűjteményébe.

Köztéri művei

45 kő és bronzplasztika, illetve dombormű, többek között az alábbi helyszíneken: Murmann Sámuel emléktáblája, Sopron. Podmanicky Frigyes emléktáblája, Budapest. Erőltetett menet, Szerb Antal emlékhely, Balf, Winkler Barnabással. II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobra, Piliscsaba, Klotild tér. Kálvin János mellszobra, Kecskemét. A soproni németek kitelepítése 1946. emlékmű, Sopron. Petőfi Sándor mellszobra, Kijev, Vorovszkij utca. Harrer Pál szobra, Óbuda. Miskolci lányok, Miskolc, Szinva terasz. Sándor István domborműves emléktáblája, Kecskemét, 2006. Eötvös-díj kisplasztikája.

Díjai, elismerései: Firenzei érempályázat, 1. díj, 1974. Ezüstgerely pályázat különdíja, 1975. Polgármester ezüstérme, Ravenna,1979. Roisz Vilmos-díj, soproni Érembiennálé, 1991 és 1995. Pro Kultúra Sopron-díj, 2003. a városban elhelyezett 17 köztéri munkáért.

Nemzetközi Kubala László U16-os Kupa

A mai szoboravató ünnepséget követően 16-17-én, szombat-vasárnap kerül megrendezésre a Nemzetközi Kubala László U16-os Kupa. A tornán négy csapat ? a Reál Murcia CF, az AKA SK Sturm Graz, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, valamint a Vasas Kubala Akadémia ? mérkőzik meg egymással a győzelemért. A graziak úgy kerültek a négybe, hogy helyettük eredetileg a pozsonyi SK Slovan Bratislavát hívták meg a szervezők, de északi szomszédaink lemondták a fellépést. További információk idekattintva olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. FociFesztivál Telkiben | ZETApress

Szóljon hozzá!