ZETApress

hírportál

Erős emberek skót szoknyában

Június 2-3-án, szombat-vasárnap nem mindennapi látványosság részesei lesznek azok az erő bűvöletében élő kíváncsiak, akik ellátogatnak Győrbe a Mosoni Duna-partra. Tíz roppant erős férfiú viaskodik majd egymással, szokványosnak nem mondható versenyszámokban ? tudtuk meg Dobor Dezsőtől.

A modern kori erős ember versenyek ősének számító skót felföldi játékok a következő számokból állnak: malomkőnyomás (a földről fej fölé 105 kg-os malomkővel), kalapácsvetés (13 kg-os), súlylökés (11 kg-os), póznadobás (5 m hosszú, 60 kg-os pózna), súlydobás (25 kg-os súly), kőgolyó-pakolás (128, 128, 146, 146, 172 kg), keretcipelés (280 kg), szánkóhúzás (350 kg). Még olvasni is fárasztó?

De mi is igazából a Felföldi Játékok?

A Felföldi Játékok (Highland Games) eredete több mint 1000 évre nyúlik vissza, mikor is az angol hódítók elfoglalták Skóciát és az ott élőknek megtiltották a fegyverhasználatot, a skót harcosok ekkor a ma már sportággá szelídült gyakorlatokkal tartották edzésben magukat, a legrátermettebbekből pedig a nagy presztízzsel bíró klán vezetőjének testőrsége állt össze. A Felföldi Játékok a világ legrégebbi folyamatosan megrendezésre kerülő kulturális és sport eseménye, mellyel a skót és a kelta hagyományokat ünneplik évről-évre.

A játékok felvonultatják Skócia összes emblematikus ismertetőjelét, mint például a skót szoknyát, dudákat, dobokat, táncokat, ételeket, italokat és természetesen a heavy games-t, az erős emberek viadalát. (Ezt a versenyt báró Pierre de Coubertin is tanulmányozta a modernkori olimpiák újra szervezésekor, sőt szerepeltették az 1889-es párizsi világkiállításon is…) Az eddigi legnagyobb eseményt 2009-ben rendezték, Gatheringben, ahol ötvenezer néző láthatta azt is, hogy a díjakat személyesen maga Erzsébet királynő adta át. A brit nemzetközösség területén alig van olyan hétvége, amikor ne rendeznének találkozókat az erős fiuknak.

A kimagasló teljesítmény a kimagasló elkötelezettségből származik!

Magyarországon 2002 óta rendeznek skót felföldi játékokat. A hét országból érkező izomemberek a három magyar indulóval együtt nagyon izgalmas versenyt ígérnek, amit még az eredeti skót népviseletben, a versenyt skót dudáján kísérő Kéri György játéka is felejthetetlenné tesz. Magyarországot a két győri, Darázs Ádám (4x Magyarország Legerősebb Embere, 8x Felföldi Játékok OB győztes), Mészáros Csaba (Felföldi Játékok OB győztes 2011) mellett a tatabányai Kiss Tibor képviseli. Az erős emberek számára a Felföldi Játékok után a következő nagy próbatétel június 17-én, vasárnap Budapesten a Világ legerősebb embere viadal lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Giants Live Budapest 2012. | ZETApress

Szóljon hozzá!