ZETApress

hírportál

A Töri SE Londonba tart

Londoni nyári olimpia és paralimpia a Törekvés SE versenyzőivel. Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportpolitikáért felelős államtitkára és a tárca sportért felelős helyettes államtitkára, Szekeres Pál is részt vett a Törekvés Sportegyesület (SE) által szervezett délelőtti sajtótájékoztatón a Gundel étteremben.

A sportpolitikáért felelős államtitkár az egyesület sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a Törekvés SE olimpiai és paralimpiai kvótás versenyzőkkel is büszkélkedhet, emellett a legsikeresebb utánpótlás vívóműhely. ? A sportegyesület a közösségformálásban is példát mutat, számos sportágban integráltan kezeli az ép és fogyatékossággal élő sportolók felkészítését és a versenysport mellett befogadó közösségként diák és szabadidősporthoz kötődő feladatokat is felvállal ? jelezte Czene Attila.

Az eseményen részt vett Mohamed Aida, a XXX. Nyári Olimpiai Játékok résztvevője, valamint Osváth Richárd, Mató Gyula és Szekeres Pál is, mint a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok résztvevője. A sajtó előtt külön köszöntötték edzőiket, Puskás Gábort, Érsek Zsoltot és Beliczay Sándort is, aki 12 éve, a Sportegyesület megalapítása óta látja el annak vívószakosztályában a vezető edzői feladatokat. Szekeres Pál, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, olimpiai bronzérmes és paralimpiai vívó bajnok a londoni esélyekről szólva nem titkolta, hogy két társa is éremesélyes, csapatként pedig összeszokott gárdát alkotnak.

Az egyesület legeredményesebb tagja, az ötödik olimpiájára készülő Mohamed Aida, világbajnoki ezüstérmes tőrvívó nyilatkozatában kifejtette, szeretne érmet nyerni a brit fővárosban: ? Az olimpiáig hátralévő világkupákon és az Európa-bajnokságon szeretném újra megtalálni önmagam, hogy kellő önbizalommal lépjek a pástra Londonban ? mondta.

Mini interjúk formájában Várkonyi Attila műsorvezető bemutatta az utánpótlásban, vívásban kimagasló eredményeket felmutató Németh Andrást, Németh Gábort, Mátyás Bálintot és Dósa Dánielt is, gratulálva a felkészítésükért felelős edzőknek: Puskás Gábornak, Beliczay Sándornak és Szirmai Benedeknek. A sajtótájékoztatón a Törekvés SE edzője, Horváth Mária irányításával a sportegyesület kezdő vívópalántái bemutatót is tartottak.

Kovács Róbert X. kerületi polgármester hozzászólásában arról beszélt, hogy a kőbányai kerület vezetői büszkék azokra a sportolókra, akik a kerülethez kötődve már világversenyeken is dobogóra állhattak, de mindent megtesznek azért is, hogy a fiatalok is eljuthassanak odáig. ? A British Múzeumban megnéztem és lefotóztam azokat az érmeket, amelyeket reményeim szerint nemsokára a Törekvés versenyzőinek nyakába akasztanak ? tette hozzá Kovács.

Révész Máriusz országgyűlési képviselő, az oktatási és tudományos és kutatási bizottság tagja többek között arról szólt, hogy a X. kerület két kiemelkedő teljesítményt felmutató utánpótlással foglalkozó sportegyesülettel is büszkélkedhet, a Kőbánya Sport Clubbal ? amelynek sportolói négy évvel ezelőtt, Pekingben már megszerezték az olimpián, paralimpián legeredményesebb, legtöbb pontszerző helyet elnyerő egyesület címét ? és a Törekvés SE-vel, amely e cím elnyerésében idén méltó ellenfele lehet a cím birtokosának. Az eseményen számos olimpiai bajnok, így Czene Attila mellett Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, Sákovicsné Dömölky Lídia, a ?64-es tokiói olimpia tőrvívóbajnoka, valamint a ?96-os atlantai olimpián az első magyar aranyérmet megszerző Rózsa Norbert is megjelent.

Kerekes-székes kosárlabda-torna jótékony céllal

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 10. alkalommal rendezte meg kerekes-székes kosárlabdaversenyét szombaton a Törekvés SE Bihari úti Sportcsarnokában. Tíz éve minden tavasszal egy szombati napon ülnek be a cégek képviselői a kerekes-székekbe, és kosárlabdáznak együtt a mozgássérült sportolókkal. Az évek óta rendszeresen benevező céges csapatoknak köszönhetően a jótékonysági akció mindig nagy siker, idén is több mint egymillió forinttal tudják segíteni a mozgássérültek sporttevékenységét a szervezők.

A verseny közben egy bemutató mérkőzést tartottak a kerekes-székes sportolók néhány ismert közéleti személyiség (Demcsák Zsuzsa, Varga Katalin, Pásztory Dóra, Szalóki Ági, Pokorny Lia, stb.) részvételével. A kosárkupa mellett teniszverseny is szerepelt a programban olyan párosok részvételével, amelyek egyik tagja a kosárlabdatornára benevezett cégek egy-egy munkatársa, a másik pedig egy kerekes-székes teniszező. A kosárversennyel ellentétben itt csak a kerekes-székes sportoló játszott ülve, nála viszont játék közben kétszer is lepattanhatott a labda.

Szóljon hozzá!