ZETApress

hírportál

Gyulaira emlékezünk

Húszmillió forinttal támogatja az állam a Gyulai István Memorial ? Magyar Atlétikai Nagydíj 2012 megrendezését ? tudtuk meg délelőtt a Hotel stadionbeli sajtótájékoztatón, melyen Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára is részt vett.

A Gyulai István Memorial ? Magyar Atlétikai Nagydíj 2012 kapcsán szervezett sajtótájékoztató résztvevőit Gyulai Márton, Gyulai István ? a kiváló atléta, riporter, sportvezető és sportdiplomata ? fia, a verseny életre hívója köszöntötte. A versenyigazgató elmondta, hogy az édesapja emlékére tavaly első alkalommal megrendezett nagydíjat a világ 334 egynapos versenye közül a 32. helyre rangsorolták. Hozzátette, hogy szeretnék, ha az idei programban akár 16-17 szám is szerepelne majd, de ez ügyben a tárgyalások még folynak.

A sajtótájékoztatón felszólaló sportpolitikáért felelős államtitkár kijelentette: ? Az állam húszmillió forinttal támogatja majd a Gyulai István Emlékverseny megrendezését, mert nem csupán biztató; az atlétika hazai fejlődését tekintve is rendkívül jelentős lépés, hogy a Gyulai Istvánról elnevezett nagydíj szervezői fel szeretnék eleveníteni, és ezzel ismét hagyománnyá kívánják tenni a hazai színtéren zajló ? nemzetközi szinten is elismerést kiváltó ? atlétikai versenyzést.

Az államtitkár továbbá megemlítette, hogy két hét múlva, május 6-án ünnepeljük a Magyar Sport Napját. ? Így az olimpia évében is megemlékezünk majd arról, hogy 1875-ben, Európa első szabadtéri sportversenyét a Magyar Athletikai Club rendezte ? mondta Czene Attila, aki emlékeztetett arra, hogy a Budapesten szervezett, első európai szabadtéri sportverseny időben jóval megelőzte az első újkori olimpiát. A kormányzati törekvésekről szólva a sportvezető megjegyezte: ? A sport ágazatába tett elmúlt két évbeli és jövőbeni befektetés, hosszútávon mutatja majd meg igazán hatását, azonban sportéletünk fejlődéséhez jelentősen hozzájárulnak az ilyen és ehhez hasonló sportversenyek.

A Puskás Ferenc Stadiont a már korábban megszületett döntés értelmében nem bontják le, a nagy múltú és kultikus hangulatú egykori Népstadion, mely 1966-ban és 1998-ban is Atlétikai Európa-bajnokságnak adott otthont, a felújítás után elsősorban atlétikai stadionként funkcionál tovább ? hangsúlyozta a sportpolitikus, aki hozzátette, hogy ez nem csak nagy örömre ad okot a sportágnak, hanem méltó is annak történelméhez.

Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Nagydíj védnökeként, dicsérettel illette a tavalyi szervezést, valamint reményét fejezte ki az idei verseny nézőszámát és sikerét, társadalmi szerepvállalását illetően. Pars Krisztián világbajnoki ezüstérmes és világranglista első kalapácsvető a sajtótájékoztatón megemlékezett a tavalyi nagydíjon szerzett győzelméről és mesélt a közelgő londoni olimpiára való felkészüléséről is. A kalapácsvető kiemelte: ? Remélem, az olimpia után még marad bennem a Gyulai emlékversenyre, mert hazai közönség előtt mindig fontos jól szerepelni! ? A szervezők a gyermekek bevonásával a családok számára is igyekeznek szórakozást biztosítani az augusztus 20-i (Szent István-napi) sporteseményen.

Szóljon hozzá!