ZETApress

hírportál

Idénynyitó a Margitszigeten

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség ma rendezte meg a Margitszigeten a XXII. Gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnapot, amely egyben az evezős évad hivatalos megnyitója is.

Az évadnyitó helyszíne a DNHE margitszigeti klubháza, illetve a Wesselényi Csónakház a Hajós Alfréd sétányon. A versenynek az idén is része volt a 4,5 km-es, 180 ezer forint összdíjazású, nemzetközi üldözéses hosszú távú nyolcas verseny a Budapest Kupáért, amely az Óbudai-sziget melletti Duna-ágból indulva a Wesselényi csónakháznál ért véget.

Az évadnyitó ünnepség keretében ismét sor került az I. Világháborúban elesett evezősök emlékköveinek koszorúzására. Az első helyszín a Nemzeti Hajós Egylet emlékkőnél az Európa Ház (volt Hungária, majd Vörös Meteor, illetve MTKVM csónakház) mögötti sétányon, a pesti oldalon, míg a 2. helyszín a Neptun-kőnél az Építők Kajak-háztól északra mintegy 100 méterre a pesti oldali sétányon volt.

Ugyancsak hagyományőrző jelleggel, a MESZ Hagyományőrző Bizottságával karöltve nyílt meg a kiállítás az Egylet jogelődje, a Nemzeti Hajós Egylet megalapítása 150. évfordulója tiszteletére csütörtökön, a Kiscelli Múzeumban. Az evezős évad ünnepélyes megnyitása a Wesselényi csónakházban volt. Az eseményt a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség rendezte. Fővédnök: Tarlós István főpolgármester, védnökök: Bús Balázs (III. kerület), Dr. Láng Zsolt (II. kerület), Dr. Tóth József (XIII. kerület) polgármesterek és a Széchenyi Társaság volt.

Izgalmas volt a Fapados Oxford-Cambridge, a fixüléses cégek közötti tízevezős 500 méteres verseny. Ez a látványos, és egyre népszerűbb kategória már ötödik éve része a rendezvénynek. Az idén ismét rekord számú nevezés érkezett: 31 céges csapat 6 előfutamban, és egy döntő futamban tehette próbára erejét, hogy eldöntse, ki nyeri a Szuper Kupát és RIDEHOUSE által felajánlott ausztriai hosszú hétvégi pihenést.

Az olaj társaságok (8 MOL és 3 EXON csapat) egymás között is eldöntötték, ki a legjobb Olajos Evezős Csapat. Az épületgépész cégek idén is megküzdöttek egymással a VGF által felajánlott vándor kupáért. Újdonság volt a szállodák futama: hat fővárosi ötcsillagos szálloda csapatai külön futamban mérték össze erejüket és döntötték el, kié lett a nekik felajánlott serleg. Ennek a futamnak a győztese is indult a szuper-döntőben.

Az evezős klubok a nyolcas futamon túl hagyományosan az alábbi versenyszámokban vetélkedtek: női négypárevezős, serdülő vegyes kormányos négypárevezős, családi túra kettes. Idei újdonság volt a legfiatalabb (tanuló) korosztály vegyes négypárevezős futama. A Fapados Oxford-Cambridge egyetemek és főiskolák közötti fixüléses tízevezős futamban a fővárosi csapatok a Budapest Bajnoka címért küzdöttek. Ebben a versenyszámban 11 felsőoktatási intézmény képviseltette magát.

További kiegészítő programok is zajlottak délután az evezés iránt érdeklődő amatőrök számára: villámversenyek ergométeren a fogyatékkal élőknek is, az evezés kipróbálása a tízevezős hajókban, valamint kispályás foci. Egész nap légvárazás is volt a kisgyermekek (2-6 évesek) számára a parti klubház kertjében.

Szóljon hozzá!