ZETApress

hírportál

Puskás 85 a Symbolban

Megemlékezéssel ünnepelte Puskás Ferenc születésének 85. évfordulóját a Magyar Kincstár és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia a Bécsi út innenső oldalán, a Symbol étterem zsúfolásig megtelt Puskás Pancho Sport Pub Különtermében.

Az eseményen bemutatták a Puskás-gyűjtemény legújabb darabját, a hazánkban és nemzetközi viszonylatban is elismert ifj. Szlávics László éremművész alkotását, a Puskás-emlékérmet. A hivatalos ünnepi megemlékezésen Szöllősi György, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy miként őrzi a Nemzet Sportolója emlékét ma hazánk és a világ. Szöllősi beszámolt a napokban napvilágra került hírről is, miszerint az idei londoni olimpia idején a Wembley metrómegálló átmenetileg Puskás Ferenc nevét viseli majd.

Az megemlékezés keretében a Magyar Kincstár Kft. bemutatta a Puskás Ferenc tiszteletére kiadott emlékérmet, amely ifj. Szlávics László éremművész alkotása. A Puskás érmet a Nemzet Sportolója iránti elismerése jeléül a Magyar Kincstár Kft. igazgatója, Fodor Gabriella ünnepélyes keretek között nyújtotta át a sportoló feleségének, Puskás Ferencnének. ? A Magyar Kincstár ezzel az emlékéremmel fejezi ki mélységes tiszteletét Puskás Ferenc iránt, akinek neve nemcsak a hazai és nemzetközi labdarúgás területén vált meghatározóvá, hanem Magyarország történelmének is emblematikus alakja lett ? mondta Fodor Gabriella. Az arannyal bevont emlékérem a magyar történelem emblematikus alakjait bemutató Nagy Magyarok kollekció tagja, amelyet a Magyar Kincstár tavaly októberi piacra lépésekor adott ki hazánk történelmének legnagyobb alakjai előtt tisztelegve. Az érmesorozat minden egyes darabja ifj. Szlávics László éremművész munkája.

Az Aranycsapat

Az Aranycsapat, élén Puskással minden idők legsikeresebb magyar csapatává vált. 1950. május 14-től 1954. július 4-ig, a berni Wankdorf-Stadionban elszenvedett vereségig 32 meccsen keresztül nem kaptak ki (e sorozaton belül is csak négy döntetlen volt, a többi mérkőzést megnyerték). A legendás csapat összeállítása országszerte és külföldön is meglehetősen ismertté vált: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkúti, Puskás, Czibor.

Az Aranycsapat első nagy győzelme az 1952-ben Helsinkiben megrendezett nyári olimpiai játékokon szerzett bajnoki cím volt. Legemlékezetesebb győzelme azonban 1953. november 25-én, a Wembley stadionban lejátszott angolok elleni találkozón aratta, mely az ?évszázad mérkőzéseként” vonult be a futballtörténelembe. A hazájában veretlen angol válogatottat 6:3-ra győzték le. Puskás két gólt lőtt. Veretlenségét négy és fél év után az 1954-es svájci világbajnokság berni döntője törte meg, ahol az Aranycsapat 2:3-ra vereséget szenvedett Nyugat-Németországtól.

A Puskás-emlékérem

Az érem a Magyar Kincstár Nagy Magyarok kollekciójának darabja. Az éremművész ifj. Szlávics László, aki a kollekció további darabjait is tervezte. Az érem előlapján Puskás Ferenc látható híres 10-es mezében, nevével, valamint születésének és halálának évszámával. Hátoldalán a magyar nép történetére utaló szimbolikus életfa, amely a Nagy Magyarok sorozat érmeinek mindegyikén megtalálható. Az érem a legkiválóbb verdei minőségben, tükörverettel készült, 24 karátos aranybevonattal, amely ebben a formában kizárólag a kollekció részeként érhető el. A Puskás-érem ugyanakkor 2012 szeptemberétől önállóan is megrendelhető lesz a Magyar Kincstár kínálatából, színezüst bevonattal, a legkiválóbb tükörveretes minőségben. Mind az arany-, mind pedig az ezüstbevonattal rendelkező Puskás-érem átmérője 40 mm, súlya 28g.

A Nagy Magyarok Kollekció

A sorozatot a Magyar Kincstár tevékenysége kezdetén adta ki, hazánk történelmének legjelentősebb alakjai előtt tisztelegve. A sorozat érmei olyan meghatározó magyarjainknak állítanak emléket, mint Szent István, Mátyás király, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Petőfi Sándor, Arany János, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Eötvös Lóránt, Szentgyörgyi Albert, Munkácsy Mihály és Puskás Ferenc, a labdarúgás emblematikus alakja. A 12 darabból álló kollekció egyes darabjai a legkiválóbb verdei minőségben, tükörverettel készültek. Az éremművész ifj. Szlávics László.

A Magyar Kincstár

A Magyar Kincstár Kft. a nemzetközi Samlerhuset Csoport tagja. Az amszterdami központú Samlerhuset Csoport Európa vezető emlékérem- és érmefogalmazóinak egyike, amely Kína mellett számos európai országban rendelkezik leányvállalattal, többek között Dániában, Észtországban, Finnországban, Csehországban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Svédországban. Litvániában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Szlovákiában és Magyarországon.

A Samlerhuset és a sport

Az egyes országok pénzverdéi mellett a cég hosszú távú együttműködésre törekszik globális rendezvények szervezőivel, mint a FIFA vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), hiszen az Olimpiai Érmeprogram keretében a Samlerhuset olyan jelentős sporteseményekről készült emlékérmeket bocsát ki, mint a 2008-as Pekingi, a 2010-es Vancouveri, vagy a 2012-es Londoni Olimpia. Az ez utóbbi eseményre kiadott emlékérem magyarországi kizárólagos forgalmazója a Magyar Kincstár.

A Samlerhuset több sportszövetséggel (Dán Labdarúgó Szövetség, Finn Nemzeti Sportszövetség, Finn Olimpiai Bizottság) történő együttműködése révén további jelentős sporteseményekhez kapcsolódó emlékérmek kiadása, valamint sport-szponzoráció is a vállalat nevéhez kötődik. Így válhatott a 2006-os torinói Téli Olimpiai Játékok, valamint a 2010-es Labdarúgó Vb alkalmából kibocsátott emlékérmek kizárólagos forgalmazójává is.

A Samlerhuset Csoport olyan híre pénzverdék érmekibocsátók forgalmazója, mint az Angol Királyi Pénzverde, a Kanadai Királyi Pénzverde és a Kínai Népbank. Numizmatikai programjai több mint 50 országot ölelnek fel, és olimpiai bizottságokkal áll szoros együttműködésben, amelynek köszönhetően az európai olimpiai érmék hivatalos forgalmazójává vált. Legújabb Olimpiai Érmeprogramjai között szerepel a 2010-es vancouveri és a 2012-es londoni olimpia is, amely utóbbinak kizárólagos hazai érmeforgalmazója a Magyar Kincstár.

Szóljon hozzá!