ZETApress

hírportál

Karatés jubileum

40 éves a Magyar karate, 40 éves a Magyar kyokushin. Rekordnevezés érkezett a jubileumi Knock-down karate magyar bajnokságra ? tudtuk meg a küzdelmi bemutatóval és törésekkel egybekötött mai sajtótájékoztatón a Magyar Sportok Háza földszinti nagytermében.

A március végi jubileumi Knock-down magyar bajnokságra, amely a budaörsi városi sportcsarnokban március 31-én, szombaton kerül megrendezésre, mintegy 50 hazai kyokushin és knockdown klub 154 versenyzője nevezett: 41-en formagyakorlat (kata) és 113-an kyokushin küzdelem (kumite) versenyszámokban, amely négy férfi és három női súlycsoportban zajlik, a kiemelt díjazású jubileumi versenyen.

Korcsoportok: felnőtt férfi: 1993, vagy korábban születettek (küzdelemben másodéves junior is indulhat) és felnőtt női: 1993, vagy korábban születettek (küzdelemben másodéves junior is indulhat). Súlycsoportok: kumite férfi: könnyűsúly: 70 kg, középsúly: 80 kg, nehézsúly: 90 kg szuper, nehézsúly: + 90 kg. Kumite nők: könnyűsúly: 55 kg, középsúly: 65 kg, nehézsúly: + 65 kg. Kötelező védőfelszerelések: felnőtt férfiak: herevédő, felnőtt nők: altestvédő, kosaras mellvédő.

A versenyt megtisztelik jelenlétükkel a magyar kyokushin hazai és nemzetközi alapítói és mentorai. 1972-ben Dr. Galla Ferenc, a TF akkori küzdősport tanszék vezetője támogatásával, valamint a Svédországban élő Mészáros Attila, karate mester bemutatóedzése nyomán kezdődött Magyarországon a kyokushin karate, amely edzésen a 2 későbbi alapító, Furkó Kálmán és Adámy István is részt vettek.

A magyar kyokushin fejlődését shihan Howard Collins, szintén Svédországban élő mester segítette évtizedeken keresztül, melynek következtében Európa és a világ egyik legmeghatározóbb kyokushin szervezetévé vált. Az eltelt időszakban számos hazai és nemzetközi versenynek adtunk otthont, versenyzőink között számtalan Európa- és világbajnoki érmes található.

A 40. évforduló megkoronázásaként szerveződik a jubileumi magyar bajnokság, ahol az elmúlt időszak segítőinek, sportvezetőinek, támogatóinak és legeredményesebb versenyzőinek munkásságát is elismerik a versenyen, méltó ceremónia, ünnepélyes program keretében. A verseny célja: megünnepelni a magyarországi karate 40. évfordulóját, eldönteni a felnőtt knock-down magyar bajnoki címet, a kyokushin karate népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása, a barátság elmélyítése a résztvevők között.

A verseny résztvevői: Magyar Karate Szakszövetség és tagszervezeteinek versenyzői. A verseny ideje és helye március 31-e, szombat reggel 9-tól este 8 óráig a Városi Sportcsarnokban (2040 Budaörs, Hársfa utca 6.). Délután 2-kor hivatalos megnyitó, jubileumi ceremónia. A verseny rendezője a Magyar Karate Szakszövetség, szervezője a Stabilitás Sport Promotion.

Felkért védnökök: Dr. Borkai Zsolt, a MOB elnöke; Dr. Czene Attila, a NEFMI sport szakállamtitkára; Dr. Simicskó István, parlamenti államtitkár; Dr. Tarlós István, Budapest főpolgármestere; Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos; Dr. Galla Ferenc, a TF nyugalmazott küzdősport tanszék vezetője; Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Nemzetközi védnökök: Shihan Mészáros Attila 5. dan, a World Karate Organization alelnöke; Shihan Howard Collins 7. dan, nemzetközi instruktor. A versenybíróság elnöke: Shihan Furkó Kálmán 7. dan, a magyar kyokushin egyik alapítója, a verseny főbírája: Shihan Borza József 6. dan, az OKKH Stílusszervet igazgatója. Díjazás: az I-II-III-III. helyezettek kiemelt serleg-, érem- és oklevéldíjazásban részesülnek. A versenyen a 40 éves jubileum alkalmából egyéb különdíjak is kiosztásra kerülnek.

Szóljon hozzá!