ZETApress

hírportál

Pólótábor két keréken

Lóból is megárt a sok: kerékpáros póló edzőtábor az SZTE-n. Póló edzőtábort tartanak két keréken március 16-18-án (péntektől vasárnapig) a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjában, a Gazdaságtudományi Kar dolgozói és szegedi kerékpárosok szervezésében ? tudatták a szegediek.

A rendezvényre, mely felkészülés a Magyar Bike Póló Bajnokságra, az ország minden tájáról érkeznek csapatok, de a rendezők szeretettel várnak minden, a sportággal csak most ismerkedő érdeklődőt is. A kerékpáros póló ? angol nevén Hardcourt Bike Polo ? az egyik legősibb csapatjáték a perzsa eredetű lovaspóló mai megfelelője. A játék a XIX. század vége óta ismert, akkor még füves pályán játszották és az 1908-as Londoni Olimpián bemutatkozó sportágként is szerepelt.

Az elterjedtebb változatot a ?80-as évek óta játsszák a nagyvárosok aszfaltozott focipályáin, a ?90-es évek óta bajnokságokat is szerveznek, az idei Eb Párizsban lesz. A 3-3 fős csaptok célja, hogy ütőkkel egy teniszlabda méretű labdát az ellenfél kapujába juttassanak anélkül, hogy közben letennék a lábukat. Aki elvéti, és mégis leteszi a lábát, annak a pálya szélén elhelyezett kolompot kell megütnie. Egy meccs 5 gólig, vagy 10 percig tart.

Egy kerékpáros futárverseny alkalmával ismerkedtem meg ezzel a sportággal tavaly januárban. Mivel a Gazdaságtudományi Kar dolgozói körében népszerű a bringával való munkába járás, illetve sokan járunk túrázni, sportolni is kerékpárral, adta magát az ötlet, hogy barátainkkal együtt csapatot alakítsunk. Használt síbotokból készítettünk ütőket, és szombatonként ? ha az idő is engedi ? rendszeresen kergetjük a labdát ? magyarázza Szakál Péter, az SZTE Gazdaságtudományi Karának hivatalvezetője, az esemény egyik szervezője.

A pólós hosszú hétvége pénteken házi versennyel kezdődik, reméljük, megismétlődik a tavalyi siker, amikor a Dr. Kovács Péter, a Statisztikai és Demográfiai Tanszék egyetemi docense által vezetett csapat szerezte meg a vándorkupát és SZTE-s győzelemmel zárjuk a napot. Szombaton egész nap és vasárnap délelőtt azokat is várjuk, akik csak most ismerkednek a sportággal. Bármilyen biciklivel be lehet állni, próbára lehet tenni az ügyességet. Mosolyra játszunk, nem gólra ? folytatta a szervező.

Dr. Trényiné Dr. Rákóczi Zsuzsanna az SZTE Sportközpontjának vezetője hozzátette, hogy nagy örömmel adnak otthont a fiatalok körében egyre népszerűbb sportágnak ezzel is hozzájárulva annak népszerűsítéséhez és fejlődéséhez. A 2011-es tavaszi edzőtábor fényképei idekattintva láthatók.

Szóljon hozzá!