ZETApress

hírportál

Úszó Eb Debrecenben

A 31. Úszó Európa-bajnokságot rendezik Debrecenben 2012. május 21-től 27-ig. Az előkészületekről a Szervező bizottság tagjai tájékoztatták a sajtót ma délután a budavári Hotel Hilton Anjou-termében. Bemutatták az új kabalafigurát, a fekete-fehér pulit.

Az Eb szervező bizottság: Gyárfás Tamás (elnök), Kósa Lajos (társelnök), Szabó Tünde és Orendi Mihály (ügyvezető igazgatók), Csurka Gergely (média, kommunikáció), Dr. Tóth Ákos (versenyigazgató), Tóth János és Király Eszter (gazdasági igazgatók), Kalmár Róbert (eseménymenedzser), Dr. Kocsis Zoltán (jogi igazgató).

A Hiltonban volt Nory Kruchten, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke is, aki 16 órára a Sándor-palotába, Schmitt Pál köztársasági elnökünkhöz sietett. A luxemburgi sportvezető 68 esztendős, 1986-ban lett a LEN úszó technikai bizottságának tagja, 1992-től 2008-ig ? azaz elnökké választásáig ? irányította pénztárnokként a szervezet gazdasági-pénzügyi tevékenységét.

Úszóinkat Kiss László szövetségi kapitány képviselte a sajtótájékoztatón, mivel magyar válogatott edzőtáborokban készül az Eb-re és a londoni olimpiára. Gyúrta Dániel, Gyúrta Gergely, Risztov Éva és Kiss Nikoletta március 11-ig a floridai Fort Lauderdale-ben; Verrasztó Dávid, Takács Krisztián, Molnár Ákos, Zámbó Balázs, Ács Zsombor, Papp Márk, Jakabos Zsuzsa, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Sztankovics Anna és Joó Sára március 13-ig a szintén floridai Boca Ratonban; míg Cseh László, Biczó Bence, Bernek Péter, Kozma Dominik, Pulai Bence, Kapás Boglárka, Dara Eszter, György Réka, Lukács Evelyn, Szilágyi Liliána a dél-afrikai Durbanban edz.

Magyarország, közelebbről Budapest, a Császár-uszoda volt a házigazdája 1926-ban az első úszó Európa-bajnokságnak. Azóta eltelt csaknem 86 év, ezalatt összesen 30 hasonló eseményre került sor. Idén ötödször lesz rendező Magyarország, mellyel vezetjük az Eb-helyszínek rangsorát. Ebből 5 Magyarország (1926, 1958, 2006, 2010, 2012), 4 Németország (NSZK, NDK), 3-3 Olaszország, Ausztria és Spanyolország, 2-2 Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia, l-l Monaco, Svédország, Jugoszlávia, Bulgária, Görögország, Törökország és Finnország. A 2006-os kabalafigura a fekete, a 2010-es a fehér puli volt, s ezt ötvözték most a természetben sosem látott fekete-fehérre.

Az eb előtt, március 28-31-én Debrecen nyílt nemzetközi országos bajnokságot rendez. Annak ellenére, hogy idén már a 114. országos úszóbajnokságra kerül sor, most először fordul elő, hogy a négynapos esemény nyílt, nemzetközi erőpróba lesz! Az Ob eleve abban is különbözött volna a korábbiaktól, hogy helyet kapott a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) hivatalos versenynaptárában, mint olyan verseny, amelyen lehetőségük nyílik a résztvevőknek teljesíteni a londoni olimpia kvalifikációs szintidőit. Az Európa-bajnokság közelsége pedig nyilván még vonzóbbá teszi a legrangosabb hazai vetélkedést a külföldiek számára is. Jelentős az érdeklődés, s már véglegesnek tekinthető nevezés is befutott Dél-Afrikából és Romániából.

Az Eb-nyitóünnepségre ? a kontinensviadalt megnyitó ünnepélyes ceremóniára ? a szervező bizottság tervei szerint várhatóan a május 21-ei első versenynapon, hétfőn kerül sor, közvetlenül a délutáni döntőket megelőző bemelegítés előtt. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke újfent megköszönte Czene Attila államtitkárnak, hogy Antwerpen múlt keddi visszalépését követően kormányunk rögvest a debreceni rendezés mellé állt.

Antwerpen visszalépése a rendezéstől, mondhatni ?vészhelyzetet? teremtett és a LEN úgy döntött, hogy a debreceni úszó Eb-vel egy időben, a hollandiai Eindhovenben (a januári Vízilabda Európa-bajnokság helyszínén) kerüljön sor a műugrók és a szinkronúszók kontinensviadalára. A hivatalos előírások szerint a debreceni úszó Eb-n összesen 80 doppingellenőrzést kell elvégezni, de a szervező bizottság 100 kontrollról gondoskodik, tekintettel arra, hogy csúcsjavítások esetén a doppingvizsgálat előfeltételei a rekordok hitelesítésének. További érdekességek az Eb honlapján olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hungaricum a Margitszigeten | ZETApress

Szóljon hozzá!