ZETApress

hírportál

Kosárünnep a Körcsarnokban

Kikapott a légiósoktól a szurkolók szavazataiból összeállított férfi válogatott. A nemrég kinevezett Rátgéber László vezette legénység 39 gólos, 152:113-as vereséget szenvedett tegnap délután a budapesti Körcsarnokban megrendezett All Star Kosárgálán.

Mint pénteken beharangoztuk, a felvezető programban a női válogatott ? melynek élére ugyancsak a közelmúltban jelölték ki a szlovák Stefan Sviteket ? B33-as bemutatót játszott félpályán, majd értelmi fogyatékos gyerekekkel kosarazott, immár két palánkra. Szalay Ferenc, a szövetség elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd kitüntetéseket adott át Cziffra Mihálynak és Horváth Elemérnek, a sportág két doyenjének, utána az MKOSZ első hivatalos akadémiájaként akkreditált Vasas Akadémia képviselőinek, végül a tavalyi év legjobb női játékosává választott Fegyverneky Zsófiának. Férfi részről Hanga Ádám, a spanyol Manresa légiósa nem volt jelen.

A válogatottból igazoltan hiányoztak a bajnok és kupagyőztes Szolnok kosarasai, mivel ők kedden fontos mérkőzést vívnak az Eurochallenge Kupában. Őket meg sem hívta a kapitány. A két együttes tavalyi csatáját 169:167-re a magyarok nyerték, és már az elején úgy tűnt, hogy a nyitó negyedben végig vezető vendégeknek sikerül a visszavágás. Hollis és Townes palánkszaggató zsákolásokat mutatott be ? közben a túloldalon Keller tesztelte többször a gyűrűt ?, záporoztak a triplák, a főként amerikaiakból álló ellenfél pedig a nagyszünetben már 59:85-re meglépett.

A Face Team akrobatáinak bemutatója után Szalay Ferenc az idén 100 éves szövetség nevében egy-egy mezzel ajándékozta meg a száznál többszörös válogatott játékosokat. A pihenőt követően aztán még jobban elhúztak a légiósok, 30 percnél már 86:118-at mutatott az eredményjelző, ekkor már egyértelmű volt, hogy sikerül a vendégeknek a visszavágás a tavalyi vereségért. A záró szakaszban az egyik időkérés alatt rendezett zsákolóversenyt a szombathelyi Chad Timberlake nyerte, aki a palánk alatt álló játékostársát átugorva vágta a labdát a gyűrűbe. A légiósok örömét tovább fokozta, hogy sima győzelmet arattak, végül 39 ponttal verték a magyar csapatot. Magyar válogatott ? Idegenlégiósok 113:152 (38:41, 21:44, 27:33, 27:34).

Elszánt új kapitányokkal kezdi meg a felkészülést a férfi és női kosárlabda-válogatott a nyári Európa-bajnoki selejtezőkre ? tudtuk meg az All Star Gála előtti sajtótájékoztatón. Szalay Ferenc elnök bevezetőjében kifejtette, hogy mindkét nemzeti csapat számára az elsődleges cél a 2013-as Eb-szereplés kivívása, a női együttes pedig 2015-ben idehaza is bizonyíthat a kontinenstornán.

A szlovák Stefan Svitek, a nemrég kinevezett női kapitány kifejtette: ? Sok munka vár ránk a május 9-én kezdődő felkészülési időszakban, amint véget érnek klubcsapatom, a Kassa meccsei az Euroligában és a szlovák bajnokságban, jövök Magyarországra. Természetesen addig is figyelemmel kísérem a játékosok teljesítményét az NB I-ben, illetve a külföldi ligákban. ? Kérdésemre elmondta, hogy felkészülésük zömét Sopronban töltik majd, ahonnan szabadidejében gyakran hazamegy családjához Kassára.

A kapitány mellett az első négy helyen álló női csapat ? a Sopron, Győr, ZTE és a Pécs ? egy-egy játékosa foglalt helyet. Fegyverneky Zsófi (Sopron) közölte: örül, hogy magyarul tudó kapitány érkezett, és aki ott lesz a májusi edzőtáborban, mindent meg fog tenni a sikeres Eb-kvalifikációért, hogy ott legyen a válogatott jövőre Franciaországban. Vida Anna (ZTE) hozzátette, hogy a mostani fiatal csapat 2015-re érhet össze tapasztalt együttessé. A női válogatott selejtezős mérkőzéseire június 15-e és július 14-e között kerül sor Sopronban és Miskolcon, utóbbi városban várhatóan egy felvezető négyes tornára is sor kerül majd.

A férfi szakvezetővé kinevezett, 2009-ig női kapitányként dolgozott Rátgéber Lászlóról Szalay Ferenc elmondta: az ő személyében minden tudás és tehetség adott, hogy a női után férfi vonalon is sikeres legyen. ? Maximálisan motivált vagyok, ezzel kelek, ezzel fekszem ? mondta a 2009-ben a Szpartak Moszkvával Euroliga-győztes tréner. ? Tiszteletet, alázatot és helyes önértékelést kértem a mai bemutatkozáskor a fiúktól, segítőim a Körmend edzője, Sabáli Balázs, illetve a szerb Ernest Radjen lesznek, utóbbi jelenleg Kínában tevékenykedik. Július 8-án kezdjük meg a felkészülést, a jelöltjeim közül csak Simon Balázs és Kámán Tamás nem vállalta a válogatottságot ? mondta a kapitány, majd társaival együtt a gálára sietett.

Kassára

Szóljon hozzá!