ZETApress

hírportál

Vívónők a Csörsz utcában

A decemberi Tippmix Kupa után újabb rangos vívóverseny lesz a fővárosban. A Sportmax 2-ben reggel 9-kor kezdődik a Westend Női Párbajtőr Grand Prix és Csapat Világkupa ? tudtuk meg a Magyar Sport Házában. Hagyomány már a vívóknál, hogy minden új csarnokot egy-egy nemzetközi versennyel avatnak fel, ezért került át a tavalyi Sportmax 1-ből az ősszel átadott Sportmax 2-be a PBT támogatásával rendezendő viadal.

Az egyéni versenyre 28 ország 128 vívónője nevezett. Kilenc páston állnak rajthoz, s a selejtezők ma délután 4-ig tartanak. Holnap 9-től már csak a 64-es táblán vívnak tovább, ahová a tavalyi győztesünk, Szász Edina kiemeltként kerül. Mellette még 11 magyar lány lép pástra a viadalon. A négyes döntőt holnap fél 3-tól vívják.

Vasárnap reggel 9-kor kezdődik a 13 csapat versenye. Ők délután 1-kor játszanak a 3-ik helyért, míg a döntőt fél 3-kor vívják. A magyaroktól tisztes helytállást vár Kulcsár Győző szövetségi kapitány. Most inkább a csapatépítésen van a hangsúly a londoni felkészülés első állomásaként. Nem tudjuk még, hogy melyik nem és fegyvernem lehet ott az olimpián, mert a döntés csak jövőre fog megszületni.

A válogatottban a külföldön élő hazánk lányaira is számít a MOB elnökségébe szombaton újraválasztott kapitány. Czene Réka az USÁ-ban, Kiskapusi Dóra Spanyolországban, Révész Júlia pedig Londonban edz. Vállalták, hogy kinti munkájuk mellett részt vesznek a hazai felkészüléseken és edzőtáborozásokon, s ezekre a saját költségükön is ideutaznak.

A Magyar Vívó Szövetség éves költségvetése a tavalyi 403 millió forinttól 150 millióval kevesebb lett, így alaposan meg kell húzni a nadrágszíjat. A költséges külföldi utakat csökkentik, s a takarékosság jegyében idén elmarad a februárra tervezett, hatmillió forintos Kard Világkupa is.

A bírói díjakat is csökkenteni akarja a szövetség ? mondta el Füleki András ügyvezető igazgató. Jelenleg egy bírónk nyolc-húszezer forintot kap naponta, s a külföldieknek nem csak a repülőjegyét és szállodáját, hanem a nyolcvan eurós napidíját is fizetjük. (A hétvégi versenyre ötnapit kapnak mind a heten, mert a háromnapos verseny előtti és utáni napján is jogosultak erre.) Fokozza a költségeket, hogy az idei évtől kötelező a videó-zsűri a nemzetközi versenyeken, s a szerkezet bérlése hat-nyolcezer eurós nagyságrendű.

Vita van arról is, hogy a sikerágazatot fejlesszük-e, vagy a gyengébbeket próbáljuk meg felzárkóztatni? A február 20-i tisztújító közgyűlésnek bizonyára ez is központi témája lesz. Az előkészítő elnökségi ülésre a holnap délutáni döntő után kerül sor, míg a tisztségekre jövő keddig lehet kandidálni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kudarc a Sportmax 2-ben

Szóljon hozzá!