ZETApress

hírportál

Változatlan útvonalon

A Bissau-guineai elnök halála nem befolyásolja a hétvégén rajtoló Budapest?Bamakót. A rally nagy rajongója volt Malam Bacai Sanha, az elhunyt elnök ? tudtuk meg a szervezőktől, akik már december végén sem akarták módosítani az útvonalat.

Vasárnap délután egy franciaországi kórházban életét vesztette Malam Bacai Sanha, Bissau-Guinea elnöke. A néhány nap múlva rajtoló Budapest?Bamako résztvevői és a nyugati kormányok aggodalmukat fejezték ki, hogy az elnök halálát követő hatalmi vakum puccsokhoz és fegyveres eseményekhez vezethetnek. A futam történetében először nem Bamakóban ér véget az afrikai maratoni rally, hanem Bissau-Guineában.

Novemberben Malam Bacai Sanha még hivatalában fogadta a futam szervezőit és maximális támogatásáról biztosított. Elmondta, hogy a Budapest-Bamako befutója nagy esemény lesz az ország életében ? mondta a futam alapítója Szabó Gál András. A szervezők tegnap délután a résztvevői aggodalmakat körlevélben próbálták eloszlatni. Elmondták az indulóknak, hogy az elnök szerepe az utóbbi időben mindössze ceremoniális volt. A hatalom Carlos Gomes miniszterelnök kezében van, aki az elkövetkező napokban várhatóan új elnök kinevezésével erősíti meg hatalmi pozícióját.

Németország, Portugália és Anglia külügyminisztériuma levélben kérte a Budapest?Bamako német, portugál és angol indulóinak adatait a szervezőktől. A rendezők elkötelezték magukat, hogy a futam alatt is nap, mint nap követik a Bissau-guineai eseményeket, és ha a helyzet úgy kívánja az utolsó pillanatban is meg tudják változtatni a befutó helyszínét. ? Különböző B tervek készültek. A Bissau-guineai helyzet nem sokat változtat a futamon, hiszen csak az utolsó két nap zajlik ebben az országban ? tette hozzá a világ legnagyobb amatőr rallyjának alapítója.

A Budapest?Bamako most szombaton reggel 8-kor rajtol a Hősök teréről 36 ország több mint 400 résztvevőjével. A fapados Dakarként is ismert afrikai flúgos futam és tereprally január 30-án, hétfőn ér véget Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jelmezes rajt Bamakóba | ZETApress

Szóljon hozzá!