ZETApress

hírportál

Hiperbárból a Városligetbe

Hiperbár oxigénterápiával készül az Eb-re a magyar gyorskorcsolyázónő. Tóth Ágota, akit 4 évben is az Év magyar női gyorskorcsolyázójának választottak, egyedüli magyarként indul a hétvégén hazánkban megrendezésre kerülő ESSENT ISU Gyorskorcsolyázó Európa-bajnokságon ? tudtuk meg Pete Renátától.

A Városligeti Műjégpályán holnaptól vasárnapig zajló megmérettetésre tizennyolc ország mintegy nyolcvan versenyzője érkezik Budapestre. A magyar versenyző 11 éves kora óta nagypályán gyors-korcsolyázik és vesz részt hazai és nemzetközi versenyeken. Azóta a különböző korcsoportokban több országos és pályacsúcsot állított föl, illetve számos külföldi és hazai kupát nyert. Ágota novemberben egy Kanadában megrendezett nemzetközi gyorskorcsolya-versenyen teljesítette 3000 méteren az Eb-szintet, és a 41 fős mezőnyben a kilencedik helyen végzett.

2011 nyarán Ágota egyedüli magyarként elnyerte a németországi KIA Speed Skating Academy ösztöndíját, így azóta az akadémia tagjaként készül a következendő szezon megmérettetéseire, köztük az idei budapesti Eb-re. A rendkívül kemény felkészülés során Ágota számos mikro-húzódást szerzett, valamint izomkimerülés is jelentkezett nála. Hazatérve a Hiperbár Centrum segítségét vette igénybe, hogy mielőbb ismét ereje teljében legyen. A 9 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelés eredményeként a sportolónő sokkal fittebbnek érzi magát, kevésbé fullad ki, így teljes bedobással indulhat a hétvégi versenyen. Hajrá magyarok, hajrá Ágota!

A hiperbár oxigénterápiája

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (a keszonkamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (például: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is. Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, melynek a Szanatórium utcai Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet Budán. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kitüntették az elnököt | ZETApress

Szóljon hozzá!