ZETApress

hírportál

250 nappal London előtt

Közeledik a londoni olimpia, 250 nappal az ötkarikás rajt előtt megújuló székházában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Az eseményen a szövetség vezetőin túl megjelent a sportág három világbajnoka és olimpiai érmese: Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Vereckei Ákos is.

Nem csak külsőségeiben újul meg a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Mint a délelőtti sajtótájékoztatón Baráth Etele, a szövetség elnöke elárulta, az augusztusi szegedi MOL olimpiai kvalifikációs világbajnokság tanulságait levonva több ponton is új koncepcióval rukkol elő a szervezet. A szövetség vezetősége idén ősztől nem csak a londoni olimpiai felkészülésre összpontosít, egy hosszú távú programot megkezdve már a 2016-os riói olimpiai felkészülést, a következő olimpiai ciklust is előkészíti, így 2012 őszétől konkrét tervek alapján lehet nekifutni az elkövetkező négy esztendőnek.

Noha az eredményességünket tekintve a nemzetközi kajak-kenu, valamint a magyar sportéletben is megőriztük vezető helyünket, szükségszerűnek tartjuk ezt a megújulást. A sikeres jövő érdekében az elmúlt és az elkövetkező időszakban is több egyeztetést, megbeszélést folytatunk majd a sportágban dolgozókkal, és fontosnak tartjuk egyfajta koncentráció létrehozását ? mondta az elnök.

A koncentráció egyik lépéseként Schmidt Gábor főtitkár, aki korábban edzőként és ifjúsági kapitányként ténykedett a jövőben sportszakmai feladatokat is ellát majd, míg Angyal Zoltán volt szövetségi kapitány a férfi kajak válogatott B-keretének felkészítésével foglalkozik majd. A közeljövőt érintve azonban az egyik legfontosabb kérdés az olimpiai válogatási elvek megfogalmazása volt, amelyről Schmidt Gábor főtitkár, Storcz Botond szövetségi kapitány és Hüttner Csaba, a kenusok központosított felkészítésével megbízott ifjúsági kapitány számolt be.

A közeljövő nagy feladata a hiányzó olimpiai kvóták megszerzése és a minél sikeresebb olimpiai szereplés megalapozása ? mondta Schmidt Gábor. ? A férfi kajak szakágban egy, a kenuban három olimpiai kvóta hiányzik még, amelyet a májusi poznani Világkupát megelőző pótkvalifikációs viadalon lehet megszerezni, és amelynek érdekében Vaskuti István szakmai alelnökkel, Hüttner Csabával és Storcz Botonddal közösen C?2 1000 méteren már ősszel megkezdtünk egy központosított felkészülést, egyfajta kiválasztást. Mindössze a lányoknál nem kellett belenyúlni a meglévő stratégiába, az elmúlt évek tapasztalatai alapján bízunk benne, hogy az idén is tiszta rivalizálásra épülő válogatás alakul ki.

És hogy mit kell tudnunk a válogatásról? ? Egy versenyző, a C?1 1000 méteren világbajnoki címvédő Vajda Attila részleges védettséget kap, vagyis számára elegendő a júniusi második válogatóverseny megnyerése ahhoz, hogy olimpiai csapattag lehessen ? árulta el Storcz Botond. ? A férfi kajak szakágban egy kvóta hiányzik, amelyért szintén harcba szállunk a májusi poznani pótválogatón. Ebben a szakágban a férfi páros élvez majd prioritást, vagyis a párosválogató után derül ki mely versenyzők azok, amelyek harcba szállhatnak a négyes csapatba kerülésért. A női kajakban az egyes válogató kerül középpontba, ezt követően alakulhat ki a többi olimpiai egység összetétele.

Férfi C?2 1000 méteren az őszi dunavarsányi kiválasztó után hat versenyző maradt állva, Nagy Péter, Németh Szabolcs, Varga Dávid, Kozmann György, Sáfrán Mátyás, és Vasbányai Henrik futhat neki a januári sevillai közös tábornak ? folytatta Hüttner Csaba. ? Fájó pont, hogy ebben a versenyszámban nem szereztünk kvótát és nem lesz könnyű dolgunk a poznani pótválogatón sem, ahol csak az első hely ér olimpiai indulási jogot, így mindenképpen a legjobb összeállításban kell rajthoz állnunk a májusi viadalon.

Aki Poznanban megszerzi az indulási jogot nem kap egyértelműen olimpiai helyet, a válogatási szisztéma alapján azonban egy győzelmet jelent az egység számára ez a tett ? folytatta Schmidt Gábor. ? Sőt, ha a második válogatón bizonyos másodpercen belül a második helyen végeznek, akkor londoni indulónak vallhatják magukat. A férfi kajak szakág ennél kényesebb, fájóbb döntéseket hozhat majd, hiszen az ezer párosban indulók nem lehetnek tagjai az ezres négyesnek, és a többi számra, vagyis K?1 1000 méterre, valamint K?1 és K?2 200 méterre további két kvóta marad, tehát lesznek olyan versenyzők, akik hiába nyerték meg a válogatón a versenyszámot, mégsem lehetnek ott a londoni olimpián.

A nőknél a K?1 500 méteren induló versenyző nem indulhat K?2 500 méteren, mert az olimpián 23 perc van a két szám között, más számokban a duplázás vagy egy esetleges triplázás azonban nem kizárt. Utóbbit azonban csak abban az esetben lehet megtenni, ha csak egy versenyző triplázása esetén biztosított, hogy mind a négy számban ütőképes egységgel álljunk rajthoz a londoni olimpián ? mondta a főtitkár. Baráth Etele elnök az olimpiai elvárásokról is nyilatkozott. A magyar válogatott minimális célja 2 arany, 1 ezüst, 1 bronz és 30 olimpiai pont megszerzése Londonban.

Szóljon hozzá!