ZETApress

hírportál

Elment a Császár

Ma hajnalban, másfél hónappal 70. születésnapja után elhunyt Albert Flórián, a Nemzet Sportolója, a Ferencváros 75-szörös válogatott labdarúgója. Tisztelői azóta is folyamatosan róják le kegyeletüket gyászkeretes fotója előtt, a Fradi Üllői úti klubházánál.

A ferencvárosi stadion 2007 decembere óta viseli az 1967-es aranylabdás focista nevét. A fővárosi stadionok névadói közül ő élt legtovább, de ő volt a legkésőbbi fővárosi névadó is. A sort 1986-ban az 1978-ban elhunyt Bozsik József nyitotta meg. Róla a Budapesti Honvéd kispesti stadionját nevezték el.

A névadások sorában hosszú szünet következett. 2002-ben a röviddel azelőtt elhunyt Hidegkuti Nándorról az MTK Hungária körúti stadionját, míg az élő Puskás Ferencről a Népstadiont nevezték el. 2003-ban és ?04-ben is élőkről neveztek el stadiont, az UTE Megyeri úti pályája Szusza Ferenc, míg a Vasas Fáy utcai pályája Illovszky Rudolf nevét vette fel. Puskás és Szusza 2006-ban, míg Illovszky 2008-ban távozott közülünk.

Albert október 7-én lett Ferencváros díszpolgára, s két héttel később egy rutinvizsgálaton derült ki, hogy baj van a szívével. Múlt csütörtökön koszorúér műtétet hajtottak végre rajta, melyből szépen gyógyult. Ma hajnalban infarktust kapott, s orvosai már nem segíthettek rajta. Az FTC ? melynek 2001-től tiszteletbeli elnöke ? temetéséről később intézkedik.

Mivel az Aranycsapat még két élő tagjának, Grosics Gyulának és Buzánszky Jenőnek idei felvételével a Nemzet Sportolói 12 fő helyett 13-an voltak, így az elhunyt Császár helyére most senkit sem kell beválasztani! S ha már a stadionok névadóinál tartunk, a dorogi pálya tavaly májusban vette fel az akkor 85 éves Buzánszky nevét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Búcsú a Császártól | ZETApress

Szóljon hozzá!