ZETApress

hírportál

Szlovéniában kvalifikálhatunk

Tizenkét versenyzőnk utazik Bledbe, az evezős kvalifikációs világbajnokságra. Szlovénia látja vendégül idén a világ felnőtt evezős-elitjét, Bledben rendezik a londoni olimpia szempontjából kiemelkedően fontos kvalifikációs világbajnokságot ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Magyarországot összesen 12 versenyző képviseli. A regattán 68 nemzet 455 hajóegysége, összesen 1213 versenyzője áll rajthoz. Az első előfutamot augusztus 28-án, az utolsó döntőt szeptember 4-én rendezik. A világbajnokság alkalmával 14 olimpiai versenyszám ? ahol a jövő évi kvalifikációk többsége eldől ?, 8 nem olimpiai versenyszám és 5 adaptív versenyszám ? melyekből a paralimpiai kvalifikáció dől el ? kerül a programba.

A londoni olimpiára történő végső kvalifikáció 2012 májusában alakul ki. A magyar evezősök három olimpiai számban versenyeznek a kvalifikáció megszerzéséért, kettő nem olimpiai és egy paralimpiai számban állnak rajthoz. Ahhoz, hogy válogatottunk Londonba kijusson, a férfi kormányos nélküli kettes, a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős és a férfi kétpárevezős egységnek az első tizenegy hely valamelyikén kell végezni; az adaptív versenyzőnek az első nyolcban kell zárnia.

A világbajnokságra utazó magyar versenyzők és hajóegységek: kormányos nélküli kettes (FF 2-): Simon Béla és Juhász Adrián, könnyűsúlyú kétpárevezős (FF ks 2x): Varga Tamás és Galambos Péter, könnyűsúlyú egypárevezős (NF ks lx): Hajdú Zsuzsanna, kétpárevezős (FF 2x): Elekes Szilveszter és Hermann Róbert, könnyűsúlyú négypárevezős (FF ks 4x): Pozsár Bence, Matyasovszki Dániel, Markgrúber Balázs és Dr. Kitka Gergely, női adaptív (csak kar) egypárevezős (ASW lx): Lengyel Mónika.

2013-ban Európa-bajnokság Szegeden?

A 2013-as felnőtt evezős Európa-bajnokság rendezésére korábban beadott pályázatot a luzerni világkupa alkalmával ismertette a Magyar Evezős Szövetség elnöksége részéről Ambrus Attila és Zsömle Balázs valamint Ott Zsuzsanna főtitkár. A svájci városban a sportvezetők bemutatták a tervezett kontinensviadal helyszínét: a szegedi Maty-éri Evezős és Kajak-kenu Olimpiai Központot, ismertették az infrastrukturális és logisztikai lehetőségeket.

A 2013-ban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságról ősszel szavaznak a Nemzetközi Evezős Szövetség tagjai; Magyarország a spanyolokkal van versenyben, a másik pályázó Sevilla. A hazai szövetség várja a kormánygaranciával kapcsolatos döntést, mely az augusztus 31-ei kormányülésen várható. A MÉSZ a rendezési költségek 50 százalékára, azaz 110 millió forintra pályázott.

Jubiláltak világbajnokaink

Tíz esztendeje szerezte a magyar evezős sport az első világbajnoki aranyát. Szinte napra pontosan tíz esztendeje, 2001 augusztusának végén aratott sporttörténeti sikert Pető Tibor és Haller Ákos. A luzerni világbajnokságon ? az első vébét 1962-ben szintén a svájci városban rendezték ? a kétpárevezősök közt versenyző magyar páros aranyérmes lett, megszerezve a magyar evezős sport első világbajnoki címét.

A fényes karrier után mindketten családot alapítottak, Haller Ákos a Fővárosi Bajcsy Kórház sebészorvosaként, Pető Tibor pedig Vác alpolgármestereként, városvezetőként dolgozik. Nem távolodtak el sportáguktól: Haller a hazai versenyek orvosaként is tevékenykedik, Pető pedig a honi szövetségben adja át tapasztalatait. A tudósítások szerint 2001-ben 49 ország 946 versenyzője ült hajóba, a most kezdődő bledi regattán 68 nemzet 1213 evezőse vesz részt.

Az Erzsébeti Vízi Bázis

A MÉSZ pesterzsébeti bázisának a tervek szerinti építése és üzemeltetése folyamatban van. A bérlői szerződések megkötése június 30-ig tárgyévre lezárult; a szövetség 130 belépőkártyát fog kiadni. Az első 600 köbméter bontási törmelék elszállítása és a terület rendezése kapcsán a sétány alapjának terítése megtörtént. A sitt elszállítása folyamatos, őszre a tervek szerint befejeződik.

A bontott tégla, cserép raktározása folyamatban van. Az új stég felújítása és beüzemelése szeptember végéig várható. A terület csatornahálózatának rendbetétele megtörtént. Az ősz folyamán a terület megtisztítása után parkosítás és a szálláskonténerek elhelyezése valamint a sportpályák helyének kialakítása van tervezve. Ezek kivitelezése 2012 tavaszáig folyamatosan valósul meg.

Szóljon hozzá!