ZETApress

hírportál

Szegedi kulisszatitkok

Száguldó hajók, repülő kamerák: kulisszatitkok a szegedi kajak-kenu vébéről. Marhavér helyett karbon-kevlár, propelleres sebességmérő helyett GPS és fotocellás célvonal. Röviden így lehetne összefoglalni, milyen utat járt be a sporttechnika és a háttér-technológia fejlődése a kajak-kenu sportágban.

Az idei, hazai rendezésű kajak-kenu vébén is ezek a különleges eszközök biztosítják majd a magyar sportolók kiemelkedő teljesítményét. Szegeden, a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban nem csak a pálya, hanem az eszközök is modernizálódtak az elmúlt évtizedek során: mai kajak-kenusaink már duzzasztással létrehozott sima vízfelületen állnak rajthoz az augusztus 17-én kezdődő vébén, míg elődeiknek áramlatokkal, nehéz fahajókkal és törékeny lapátokkal kellett harcba szállniuk.

A modern karbon-kevlár alapanyagú hajók manapság finoman szelik a vizet és egyedi, a sportoló testalkatához igazított kialakítással rendelkeznek. Egyáltalán nem emlékeztetnek azokra a kenukra, melyeket korabeli vízálló ragasztóval, azaz marhavérrel összetapasztott falemezekből készítettek az 1940-es években. Az ötféle fából készült és birkabéllel összekötözött lapátokat felváltották a szárny-, majd a Kovács Katiék által használt kanál-kialakítású evező eszközök, melyek a hajókhoz hasonlóan a legmodernebb szénszálas anyagból készülnek. Felkészülési időszakban elengedhetetlen a saját és a versenytársak technikájának kiismerése; a teljesítmények elemzését segíti a korábbi propelleres eszközöket felváltó GPS-es sebességmérés is, melyet az autókhoz hasonlóan a hajókra rögzítenek.

A kajak-kenu sport a modernizálódása nemcsak a sportteljesítményeknek, de a sportág népszerűségének is jót tett. A helyszíni és tévéközvetítések fejlődése szó szerint közelebb hozta a versenyélményt: a magyar fejlesztésű go-cam-eknek, vagyis a versenyzők fölött mozgó kameráknak köszönhetően közvetlen közelről leolvasható a versenyzők arcáról a nyerni akarás. Az igazi fanatikusok a szegedi helyszínre látogatva, valós időben, egyszerre láthatják majd élőben és képernyőn is a pályán zajló eseményeket a 120 négyzetméteres LED falon, de az otthonmaradók is mindössze 15 másodperces késleltetéssel élvezhetik a drukkolás és az öröm pillanatait a tévék képernyőin.

Amint egy-egy versenyző elhagyja a hidraulikus papucsokkal felszerelt rajtgépet, számos evezőcsapás után pedig áthalad a fotocellás célvonalnál, 900 versenyzőtárs és több száz tudósító egyszerre rögzíti és osztja meg majd élményeit. Legtöbbjük azonnal telefonon, e-mailben és közösségi oldalakon értesíti barátait és szeretteit, ezért a technológiai háttérért felelős Telekom mobil bázisállomást és 10Mbit/sec sebességű vezeték nélküli internetet is visz a helyszínre, hogy teherbíróvá tegye a mobiltelefon- és internet szolgáltatást. Aki testközelből szeretne szurkolni, annak nem kell mást tennie, mint augusztus 17-21-e között ellátogatnia Szegedre, a Maty-éri versenypályára ? javasolja Grabarics Ditta.

Szóljon hozzá!