ZETApress

hírportál

Siketek győzelme

Megszületett a megállapodás a siket sportolókkal és edzőikkel. Szekeres Pál, a NEFMI sportért felelős helyettes államtitkára lezárta a többkörös egyeztetés sorozatot ? tudatta a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága.

Az egyeztetés a 2009. évi Sikelimpián, valamint a 2006. a 2008. és a 2010. évi Siketek Sakkolimpiáján érmet, vagy pontszerző helyezést elért sportolók és edzőik az előző kormány idején elmaradt jutalmainak kifizetése érdekében történt. A megállapodást megelőzően, a Sportért Felelős Államtitkárság vezetői, több ízben ültek tárgyalóasztalhoz a sportolókkal, edzőikkel, az ügyben eljáró ügyvéddel, valamint a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökével.

A tegnapi ? a siket sakkozókkal és edzőikkel folytatott ? egyeztetést megelőzően legutóbb pénteken Czene Attila államtitkár és Szekeres Pál jelenlétében tárgyaltak a peres képviselet nélküli sportolóval és a sikelimpikonok edzőivel. Az egyeztetések célja az volt, hogy az érintettekkel egységes, mindenkire vonatkozó (nemcsak az ügyvédhez fordulókkal, hanem azokkal is, akik nem pereskedtek jutalmukért) konkrét összegekről szülessen megállapodás. Szekeres Pál többszörös paralimpiai bajnok az egyeztetések alkalmával kiemelte: ? A siketek sportjának 80 éves történelemében összesen nem volt ekkora összegű kifizetés, mint ez a mostani.

A Magyar Közlöny 2011/55. számában megjelent 1168/2011. (V.26.) Kormányhatározat a Sikelimpián és a Siketek Sakkolimpiáján sikereket elérő sportolók és edzőik eredményességi jutalmának fedezetére – a rendkívüli kormányzati intézkedések kiadási előirányzat terhére ? mintegy ötszázmillió forintos keretösszeget biztosított. A sportolók és edzőik a szerződés aláírását követő 30 banki munkanapon belül, a MOB közreműködésével kapják meg elmaradt, az előző kormány által ki nem fizetett, személyes sérelmeket is kompenzáló eredményességi jutalmaikat.

Szóljon hozzá!