ZETApress

hírportál

Speciális sikereink

Sikerrel zárult az athéni Nyári Olimpia a magyar speciális olimpikonok számára. Stevie Wonder mellett Vanessa Williams is gratulált a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyzőinek az athéni nyári olimpián ? tudtuk meg a délelőtti fogadáson a Folyondár utcai Vasas Sport és Tánc Centrumban.

Ma hajnalban érkezett haza a Magyar Speciális Olimpia 76 sportolója, akik a kiélezett küzdelem során ötven aranyérmet, 32 ezüst- és 25 bronzérmet nyertek az Athénban megrendezett ötkarikás játékokon. A Speciális Olimpia 13. nyári világjátékainak küzdelmeire a görög fővárosba idén 185 ország 7500 sportolója, 2500 edzője és 25 ezer önkéntese érkezett azért, hogy tehetségüket bizonyítsák az egyes sportágakban.

Hazánkat idén 13 sportágban 31 egyesület 76 sportolója képviselte. Sándor-palotai eskütételükről mi is beszámoltunk. A Speciális Olimpiára számos világsztár, közéleti személyiség érkezett Athénba, hogy köszöntse a versenyzőket és közösen ünnepelje a sikereket a Márvány-stadionban. Stevie Wonder többszörös Grammy-díjas amerikai popénekes és a népszerű Vanessa Williams amerikai színész-énekesnő mellett számos világsztárral találkozhattak a magyar versenyzők.

Magyarországon az OTP Bank támogatásával rendezett ünnepélyes fogadáson Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára és Balogh Gábor, a miniszterelnök tanácsadója fogadta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség érmes csapatát. Mága Zoltán, Sárközi Anita, Szklenár Gabi és Hevesi Tamás előadóművészek vidám hangulatot teremtettek a győztesek világában.

A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy az értelmi sérült emberek is képesek tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. A washingtoni központú program célja, hogy résztvevői népszerűsítsék az épek és a sérültek integrációjának fontosságát.

Az athéni ötkarikás játékokon összesen ötven arany-, 32 ezüst- és 25 bronzérmünk született. Speciális olimpikonjaink asztaliteniszben 5 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek. Sikeres sportolóink emellett atlétikában 2 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet, bowlingban 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet nyertek. A magyarok emellett kiemelkedő eredmény értek el erőemelésben is. Itt 12 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzérmet hoztak haza a versenyzőink, görkorcsolyában pedig 6 arany-, 5 ezüst- és 6 bronzérmünk született.

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség csapata továbbá judo sportágban 2 arany-, kerékpárban 5 arany-, 2 ezüst-, 2 bronz-, kerékpárban 5 arany-, 2 ezüst-, 2 bronz-, kosárlabdában és labdarúgásban 1-1 ezüst-, úszásban 3 arany-, 1 ezüst-, 1 bronz-, tollaslabdában 4 arany-, 2 ezüst-, 1 bronz-, tornában 4 arany-, 8 ezüst-, 6 bronz, bocsában pedig 5 aranyérmet szerzett a világjátékokon.

A magyar sportolók Speciális Olimpiára való kijutását az OTP Bank 500 ezer forinttal és különböző sporteszközökkel támogatta. A legnagyobb hazai pénzintézet már csaknem tíz éve segíti a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség munkáját, hogy így is hozzájáruljon az értelmi- vagy testi fogyatékkal élők elfogadtatásához és társadalmi integrációjához.

A fogyatékkal élők a sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek, erőfeszítéseik eredményéből pedig ugyanúgy kamatozhatnak családtagjaik, társaik, segítőik, mint a tevékenységüket figyelemmel kísérő civil környezet. A mozgalom filozófiája a sérült ember saját erőfeszítésére, aktivitására épít.

Büszkeséggel tölt el, hogy hazánkban ennyi tehetséges speciális olimpikon van. A tehetség, a szorgalom, a küzdelem az élet minden területén nagyon fontos. Olimpiai érmeket szerezni pedig magam is tudom, hogy nagyon sok munkával jár. A győztesek világához tartozni kitüntetés ? nyilatkozta Czene Attila államtitkár, úszó olimpikon.

A 13 sportág képviselőjét alfabetikus sorrendben egy-egy híresség apró ajándékkal lepte meg. Íme a lista: asztaltenisz ? Mága Zoltán; atlétika ? Martinek János; bocsa ? Wisinger János; bowling ? Kállai Ildikó; erőemelés ? Balogh Gábor; görkorcsolya ? Hrutka János; judo ? Óvári Miklós; kerékpár ? Hevesi Tamás; kosárlabda ? Szklenár Gabi; labdarúgás ? Ihász Kálmán; tollaslabda ? Mednyánszki Szilvia; torna ? Magyar Zoltán és Guzoghy György; úszás ? Czene Attila.

A versenyek lebonyolításában a gyógypedagógia, a sport és a sportszervezés szakemberei egyaránt jelen vannak. Szülők és önkéntesek bevonásával olyan légkör teremthető meg, amely nélkül a sport és a Speciális Olimpia mozgalma nem létezne. A versenyek lebonyolításában közreműködő neves személyek, olimpikonok, színészek, külön megsokszorozzák a siker és az öröm forrását.

Nagy öröm számomra, hogy részt vehetek egy ilyen különleges csapat fogadásán. Különlegesek, mert ezek a sérült fiatalok a hétköznapi életben segítséggel állják meg a helyüket, az olimpián viszont egyénileg mérkőznek meg az éremért, amihez hihetetlen kitartásra és fegyelemre van szükség ? mondta el Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó, öttusa olimpikon. A magyar csapat az évek során sikert sikerre halmoz. A 2007-es sanghaji nyári világjátékokon 52 arany-, 31 ezüst- és 19 bronzérmet nyertek az értelmileg sérült magyar versenyzők.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Speciális érmeseink | ZETApress

Szóljon hozzá!