ZETApress

hírportál

Őszi vágta a Hősök terén

Az idei év jelentős változást hoz a Nemzeti Vágta életében! ? tudtuk meg délelőtt a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban, ahová a Hősök teréről induló sajtóbusszal vittek le mindnyájunkat. Lázár Vilmos, Tamás István, Geszti Péter, Mondok József és Lázár Zoltán beszélt a múltról és jövőről.

A rendezvényre számtalan celeb is megérkezett. Terecskei Rita, Trokán Nóra és Papadimitriu Athina képviselte a gyengédebb nemet, míg Talma, Mága Zoltán, Hajas László, Bebe, Kaszás Géza, Pataki Attila és Faragó András az erősebbiket. Nem tudjuk még, ki mit hajt a Hősök terén a szeptember 13-a és 18-a közötti Nemzeti Vágtán, mert most folynak velük az egyeztetések.

A 2008-as, ?09-es és ?10-es vágtákat a Vágta Gt. szervezte, s tőlük vette meg a jogot néhány hete a Lovas-Show Kft. Az átvétel a korábbi szervezők átvételét is jelentette. Geszti Péter ?alapító atya? kreatív igazgató lesz, s eddigi társa, Tamás István is tovább dolgozik a csapattal. ? Örülök, hogy ezt a kibaszott nagy terhet levették a vállamról ? mondta. (Bocsika, de szó szerint idéztem!) Szotyori Nagy Kristóf is versenyigazgató marad.

Amíg a tavalyi év Széchenyi István emlékének adózott, addig az idein Bercsényi-futam lesz. Amíg tavaly a Széchenyi-család egy ifjú sarja, Krisztián is eljött a sajtótájékoztatóra, addig idén a Bercsényi-családot senki sem képviselte. Mint Kedves Gyula hadtörténész ezredes kérdésemre elmondta, a családnak csak leányági leszármazottjai élnek Franciaországban, s Bercsényi László is a franciaországi kastélyukban nyugszik majd? kétszáz év óta. S ha már a huszároknál tartunk, a sorsolást a vágta előtt idén is a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban fogják megejteni pár nappal a verseny előtt.

A szeptember közepi vágta előtt elővágták voltak-lesznek országszerte. Lezajlott már a sarkadi, izsáki, kisalföldi, gyenesdiásdi és bácskai vágta, míg júniusban Bökkösdön, Nyíregyházán, Nagycenken, Szermabesnyőn és Kocséren, júliusban Bácsalmáson, a Dél-alföldön, Ópusztaszeren és az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, szeptember 3-án pedig Alagon vágtáznak a lovasok.

A megszokott sokszínű programkínálat mellett új lovas sportág is születik ? mondta el Lázár Zoli. Az ókori kocsiversenyek mintájára kétkerekű fogatokat terveztek, gyártásuk most kezdődött. Csak állni tud majd benne egy hajtó a segélyhajtójával, s két ló húzza a fogatot. Nyolc versenyzőt fog felkérni a versenyre, kétszer négy fogat indul majd, s a négy 1-2. helyezett küzd majd a döntőben az elsőségért. Az idei bemutatót követően a jövő évi versenyen már vizsgázott fogathajtók indulhatnak, s a vizsgát is a Lázár-testvérek szervezik majd meg.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Előfutam: Székely Vágta | ZETApress
  2. Újra sztárok az Arénában | ZETApress

Szóljon hozzá!