ZETApress

hírportál

Athénra esküdtek

36 egyesület 76 versenyzője, 27 edzője és 6 vezetője tette le az esküt délelőtt a Sándor-palota Tükörtermében. Épp három hét múlva, június 20-án indulnak el Athénba, a június 25-től július 4-ig zajló Speciális Olimpiára, ahol 13 sportágban képviselik hazánkat.

A 2007-es Speciális Olimpia Nyári Világjátékai óta eltelt négy év, de még mindegyikünkben élénken élnek a Sanghajban eltöltött sikeres napok emlékei. 52 arany-, 31 ezüst- és 18 bronzérem. Ilyen kiválóan és eredményesen szerepelt akkor egy kicsi ország, nagy delegációja. A szép érmek önmagukért beszélnek. Remélem, hogy az athéni olimpia után is méltán lehetünk büszkék olimpikonjainkra!

A résztvevők sportáganként megoszlása, asztaltenisz: 2 férfi + 2 nő, atlétika: 3+3, bocsa: 2+2, bowling: 2+2, erőemelés: 6 férfi, görkorcsolya: 4+4, dzsúdó: 2+2, kerékpár: 6 férfi, kosárlabda: 7+3, labdarúgás 10 férfi, tollaslabda: 2+2, torna: 2+2, úszás. 3 férfi + 3 nő. Összesen tehát 51 sportoló és 25 sportolónő képviseli hazánkat. Az ókori kultúra országába a 7500 értelmi fogyatékossággal élő sportoló 185 országból érkezik.

Akarat, küzdelem, hit és bizonyítási vágy hajtja olimpikonjainkat – ez jellemezte őket a hosszú felkészülési folyamat során, a budapesti edzőtáborban és a válogatóversenyeken is. Kívánom, hogy sportolóink Athénban ugyanilyen lelkesen és tudásuk legjavát nyújtva szerepeljenek a különböző megmérettetéseken. Görög barátaink vendégszeretete nemzetközi hírű, és biztosan nagy hatással lesz mindannyiunkra az a szeretet, törődés és iránymutatás, amellyel nemzeti értékeiket szeretnék megismertetni velünk – mondta Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke.

Balázs Fecó zongorázott

A Nyári Világjátékok eseményeivel párhuzamosan folytatódik a Speciális Olimpiával a világ körül elnevezésű társadalmi demonstráció is, amellyel az integrációt, egymás elfogadását és az értelmi fogyatékossággal élő emberek megismertetését szeretnék erősíteni. A június 20-án elutazó magyar delegáció és július 5-én érkezik haza. Azt kívánjuk olimpikonjainknak, hogy az athéni játékok minden versenyén küzdjenek bátran, sportszerűen!

A fogadalom szövegét Fábián László öttusázó olimpikonunk egy úszólánnyal és egy dzsúdós fiúval együtt mondta előre. Nagyon rövid volt, könnyen megjegyeztem: – Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran! – mondták együtt az olimpikonok. Megjelent és lelkesített Schmitt Pál államfő, de ott volt Borkai Zsolt MOB-elnök és Czene Attila sportért felelős államtitkár is. Balázs Fecó – akit Balázs Ferenc úrként hívott a zongorához az ifjú műsorvezetőnő – több-kevesebb sikerrel igyekezett megénekeltetni a hallgatóságot. Sajnos a fiatalok a ’60-70-es évek slágereit nem nagyon ismerték. Mint Fecó a palotakerti fogadáson elpanaszolta, saját fiának kortársai még a Beatlesről sem nagyon hallottak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Speciális sikereink | ZETApress

Szóljon hozzá!