ZETApress

hírportál

Futás az egészségért

A stroke a harmadik vezető halálok Európában, Magyarországon évente közel ötvenezer új esetet diagnosztizálnak. E súlyos betegségre hívja fel a figyelmet a május 22-én a Magyar Stroke Társaság égisze alatt, immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő ESzMEfuttatás Sport és Családi Nap ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

A stroke (agyér katasztrófa) az agyi véráramlás zavara, vagy az agy szövetében létrejövő károsodás. Leginkább az iparilag fejlett országok lakosait fenyegeti, Európában és Magyarországon is a harmadik vezető halálok, a szív- és érrendszeri valamint a daganatos megbetegedések után. A betegség súlyosságát jelzi, hogy az érintettek megközelítőleg harmada egy hónapon belül meghal, másik harmada pedig tartósan fogyatékos marad.

A stroke kialakulásában kiemelkedő fontosságú rizikófaktor a kezeletlen vagy nem megfelelően karbantartott magas vérnyomás, ami az érfalak károsítása révén vezet stroke-hoz. A stroke kockázata annál nagyobb, minél régebben áll fenn a kezeletlen magas-vérnyomás és minél magasabbak a vérnyomás-értékek. Jelentős kockázatot jelent még a dohányzás, a magas koleszterinszint, az elhízás, egyes szívbetegségek, a cukorbetegség, és a kimutatott nyaki verőérszűkület.

Bár a legtöbb rizikófaktor jól befolyásolható lenne, a magyarországi helyzetkép lesújtó. Hazánkban évtizedek óta a stroke a harmadik legfőbb halálok, évente mintegy 50 ezer új esettel, ugyanakkor az érintettek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb, mint a többi fejlett ipari országban. A társadalmi összefogás szükségességét jelzi, hogy miközben a szélütés miatt gondozásra szorulók száma egyre nő, a családok egyre kevésbé képesek felvállalni az otthoni ellátást.

Mint ahogy arról már írtunk a teljes gyógyulás csak keveseknek adatik meg, ezért nagyon fontos a megelőzés. Az ESzME (Egyesület a Stroke Megelőzéséért) társadalmi mozgalmat indított a beteg és környezete életét drámaian megváltoztató stroke megelőzése és a katasztrofális következmények elkerülése érdekében. Előadásokkal, plakátokkal, hírlevelével, különböző rendezvényekkel kívánják felhívni az emberek figyelmét a kockázati tényezők jelentőségére és a megelőzés lehetőségeire.

A Nemzetközi Stroke Nap alkalmából, a Magyar Stroke Társaság támogatásával immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre május 22-én 10-től 15 óráig ESzMEfuttatás elnevezésű társadalmi célú Sport és Családi Nap. Az ESzME (Egyesület a Stroke Megelőzéséért) által szervezett ? az eddigi években közel kétezer résztvevőt vonzó ? futóverseny és családi nap helyszíne a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központ (1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós u. 21.) ? a sportpálya területe.

A futóverseny és a szűrővizsgálatok mellett számos más programmal is várják a nem (csak) futni vágyókat a helyszínen. Vetélkedők, sport, és szabadidős programok, gyermek-játszóház és a nagyszínpadon zajló szórakoztató műsorok egészítik majd ki az agyvérzéssel, és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat. A résztvevőket az ingyenes belépés mellett szintén térítés nélkül igénybe vehető parkolási, öltözési lehetőség várja majd a helyszínen. Jelentkezni a weboldalon lehet, további információk a versennyel és a rendezvénnyel kapcsolatban e-mailen, vagy a (06-1) 270-2822 telefonszámon kérhetők.

Szóljon hozzá!