ZETApress

hírportál

Lovasok a Várban

Mától augusztus közepéig újra spanyol lovas gálák lesznek a Budai Várban. Szenzációs előadásokra számíthat az Oroszlános Udvarban az Epona Spanyol Lovasgála bemutatóin a nagyközönség ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Borsó Béla igazgatótól.

Az idei nyár már a második szezon egymást követően, amikor rendszeres, heti három előadással, minden héten csütörtökön, pénteken és szombaton este 9 órakor jelentkezik az Epona Spanyol Lovasiskola. A Magyarországon egyedülállóan, a klasszikus idomítás és lovaglás magasiskoláját bemutató produkció egyórás időtartama alatt a nézők megismerhetik az Epona 16 magasan képzett andalúz ménjét, és annak a hosszú évekig tartó közös munkának a gyümölcsét, amely eredményeképp e káprázatos bemutató megszületett.

A spanyol lovasiskola fogalma, mint neve is elárulja, az ibériai félsziget szülöttje. A világon napjainkban már csupán néhány olyan intézmény létezik, ahol szervezetten őrzik az ősi harcászatból kialakult klasszikus idomítási formát, a mai díjlovaglás atyját, a barokk lovaglást és a magasiskolát. A legidősebb közülük az 1562-ben alapított Bécsi Spanyol Lovasiskola, de nem kevésbé híres Franciaországban a saumuri, Portugáliában a lisszaboni és Spanyolországban a jerezi intézmény.

Érdekesség, hogy Magyarországon alapították a bécsi után másodikként, 1933-ban a Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovas Iskoláját, amely 1939-től a háború végéig a Budai Várban tevékenykedett az erre a célra épült lovardában. Itt a legtehetségesebb lovasok különlegesen nehéz feladatokra idomították lovaikat és rendszeresen látványos bemutatókon kápráztatták el tudományukkal a nagyközönséget. E gyönyörű hagyományt a hajdan Európa-szerte elismert intézmény klasszikus elveit követve kelti újra életre napjainkban az Epona Spanyol Lovasiskola.

Az Epona 2000-ben elsőként hozott Magyarországra tiszta vérű spanyol méneket. Közreműködésükkel 2005-ben megalakulhatott az első magyar P. R. E. tenyészet is, amelynek alapját négy kiváló, régi típusú küllemmel ötvözött, térölelő mozgású, sportos kanca képezi. Az első tiszta vérű spanyol csikók 2006 tavaszán születtek. 2008-ban 9 magasan képzett mén mellett 12 tenyészkancát is vásárolt a tenyészet Alvaro Domeqc istállójából. A Domeqc család világszerte ismert és elismert, az ország egyik legjobb harci-bika tenyésztője.

Alvaro Domeqc hozta létre a Jerezi Spanyol Lovasiskolát és a lótenyészetéből származó egyedek nemcsak a bikaviadal arénájában és a spanyol lovasiskolában bizonyítanak, hanem a versenysportban is. Egyedülálló teljesítmény, hogy a Domeqc tenyésztésű lovak közül több is részt vett az olimpián, a spanyol díjlovagló válogatott tagjaként. A magyarországi Epona tenyészállománya mára már 60 csodás andalúz lóval büszkélkedhet.

Az Epona 2002-óta különböző rendezvényeken vállalt bemutató előadásokat. Bemutatóin a klasszikus díjlovaglás mellett a magasiskola elemei, a földi munka és hosszú száras munka is láthatók. Az egyik legrangosabb műsor a 2005-ben a Budapest Sportarénában megrendezett Apassionata volt, melyben az Epona lovasai voltak az egyedüli magyar résztvevők.

2009-től régi álom vált valóra, amikor megkezdődtek az előadások a Budai Vár Oroszlános Udvarában, emléket állítva a hajdan a Várpalotában működő Budavári Spanyol Lovas-iskolának. Májusától augusztus közepéig ugyanitt, a Budai Vár Oroszlános Udvarában rendezik egész estés bemutató előadásaikat csütörtöktől szombatig este 9 órától. Ezen a héten a mától vasárnapig zajló Budavári Pálinkafesztivál miatt csütörtökön, pénteken és szombaton kivételesen este fél 10-kor, vasárnap délután 4 órakor kezdenek. Jegyek a Ticket-express irodáiban, valamint a helyszínen kaphatóak.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pálinka oroszlánnal | ZETApress
  2. Éjszakai díjlovaglás | ZETApress

Szóljon hozzá!