ZETApress

hírportál

Korfball Eb Pestlőrincen

A korfball sport több mint százéves történetében először fordul elő, hogy Magyarország az első számú európai utánpótlás tornának lehet házigazdája ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Városház utcai Dísztermében.

Az U21-es Európa-bajnokság rendezési jogára a Nemzetközi Korfball Szövetség, Anglia visszalépése miatt újbóli pályázatot írt ki, melyet a 4 jelentkező közül végül Magyarország nyert meg. Ellenfelünk Csehország, Lengyelország és Oroszország volt. Anglia azért lépett vissza, mert nincs megfelelő méretű sportcsarnokuk, mellettünk viszont az szólt, hogy januárban ? igaz a SportMaxban ? BEK-döntőt rendeztünk.

Május 8-a, vasárnap és 14-e, szombat között a Pestszentimrei Sportkastélyban, a XVIII. Kisfaludy utca 33/c-ben rendezi meg a Magyar Korfball Szövetség a Korfball Európa-bajnokságot az U21-es válogatottak számára, melyen Európa 12 legjobb korosztályos válogatottja mérkőzik meg egymással. A résztvevő országok: Oroszország, Hollandia, Németország, Törökország, Katalónia, Magyarország (A-csoport) és Belgium, Anglia, Csehország, Szlovákia, Portugália, Lengyelország (B-csoport). A mérkőzések minden nap délelőtt 11 órakor kezdődnek és egészen estig tartanak, a magyarok csoportmérkőzései jövő vasárnaptól csütörtökig 20:15-kor kezdődnek.

A hazánkban elsőként megrendezendő verseny alkalmából tartott sajtótájékoztatón megszólalt Ughy Attila polgármester, Babusa Árpád, a Magyar Korfball Szövetség elnöke és Bardóczy Gábor, a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője. Megtudtuk, hogy a korfball torna esélyesei a hollandok és a belgák, de ennél a fiatal korosztálynál kiemelkedő küzdelem várható valamennyi mérkőzésen. A magyar U21-es válogatott csapat magja évek óta együtt játszik, legutóbbi megmérettetésükön, februárban a hollandiai, Apeldoornban megrendezett U23 Világkupán 4. helyezést értek el. Az Eb-re a tévétársaságokat is meghívták, s a mérkőzések az interneten is nyomon követhetők.

A korfball bemutatása

A világ egyetlen koedukált csapatjátéka. A korfballt 100 éve találta ki egy amszterdami testnevelő tanár. Oktatási tapasztalatait felhasználva olyan csapatsportot kívánt megalkotni, amelyben a különböző testi adottságú játékosok egyenlő eséllyel küzdhetnek meg egymással. A korfball olyan önálló labdajáték, amelyet a világon egyedülálló módon azonos szabályok szerint és egy csapatban játszanak fiúk és lányok, férfiak és nők. Minden csapatban azonos számú férfi és női játékos van, mindenkinek személyes, azonos nemű védője van, többek között így kerülhető el, hogy a nagyobb testi erő előnyhöz juttassa valamelyik csapatot.

A játék lényege

A korfballt téglalap alakú pályán játsszák, amely két, egyenlő nagyságú (20-szor 20 méteres), négyzet alakú térfélre oszlik. Mindkét térfélen egy-egy kosár található, amely a 3,5 m magas korfball-rúd tetején nyugszik. Pontot (korfot) szerezni úgy lehet, hogy bedobjuk a labdát az ellenfél kosarába. Már kisgyerekek is játszhatják, ekkor a kosarat alacsonyabbra teszik.

Minden csapat 8 emberből (4 fiú, 4 lány) áll. A játékosok fele támad, a többiek védekeznek. A pálya két térfelét egy csapat szemszögéből támadási ül. védekezési zónának is nevezik. Két korf után a csapatok zónát cserélnek, azaz aki eddig támadott, most védekezik, aki védő volt, most támadni fog. Félidőben a csapatok térfelet cserélnek. Dióhéjban ez a játék lényege. Természetesen sok egyéb szabály létezik, amelyek azonban természetesnek tűnnek majd, ha megismerkedünk a játék filozófiájával.

A korfball filozófiája

Első és legfontosabb, hogy a korfball CSAPATJÁTÉK. Nem lehet a labdát vezetni, vagy futni vele. Ha megkapod a labdát, a lehető leggyorsabban passzold tovább csapattársadnak! A második alapelv szerint a korfball VEGYES JÁTÉK. A fiúk és lányok létszáma nem csak a csapatokban, hanem az egyes zónákban is azonos. Fiú-fiú ellen, lány csak lány ellen védekezhet. Ez az alapelv nagyban elősegíti az egyenlő feltételeket és bevezeti a harmadik alapelvet: a korfball TAKTIKAI JÁTÉK. Célja, hogy a csapat több korfot szerezzen a másiknál, taktikai képességei használatával. A szabályok is ehhez igazodnak, így kizárják a testi erő dominanciáját a játékból. Az egyéni játék helyett az összjáték dominál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elindult a Korfball Eb | ZETApress

Szóljon hozzá!