ZETApress

hírportál

Körcsarnoki siket foci

Jordán futball csapat játszik Magyarországon! A His Royal Highness Ali-Bin Al-HusseinS Deaf Club Budapest utcáin járkál. A csapat szombaton a reggeli órákban érkezett meg a Ferihegyi repülőtérre, ahol a szervezők és Dr. Munir Isa fogadta őket.

A hazánkban már régebb óta tartózkodó és magyarul kiválóan beszélő Dr. Munir Isa az Universal Peace Federation béke nagykövete vette a csapatot szárnyai alá és gondoskodik az itt tartózkodásuk programjáról valamint az ő segítségével vehettem fel a kapcsolatot a számomra kimondhatatlanul hosszú nevű sportegyesülettel, ezért a továbbiakban inkább csak focicsapat névvel illetném őket ? vallja Lantai József.

A csapat azért érkezett hozzánk, hogy megmérkőzzön barátságos keretek között a pesti hallássérültek csapatával az Istvánmezei úti Körcsarnokban. Igen, jól olvasták, a hallássérültek csapatával. A 24 főből álló jordániai csapatból ugyanis hárman beszélnek csak, a többiekkel inkább jelbeszéd útján lehet kommunikálni.

Meg kell jegyeznem, hogy egy abszolút teljesen vidám, barátságos és jó hangulatú kis közösségbe csöppentem. Nagy élmény számukra Budapest megismerése, amikor a véleményüket kérdeztem, szinte egymás szavába jeleltek ? elnézést a fogalmazásért, de nem tudom másképp meghatározni a lelkesedésüket ? és tetszésüket fejezték ki. A pesti meccsre azért kerülhet sor, mert 10 napos franciaországi mérkőzés sorozatra indultak Párizsi tartózkodással, de sikerült beszervezni e néhány napos itteni programot, amin mindannyiuk örömére megmérkőzhetnek a mi fiataljainkkal, a Hallássérültek Tanintézete csapatával.

A teremfocira ma déli 12 órakor kerül sor, melyre mindenkit, a lelkes szurkolókat, sportolókat, érdeklődőket és a sajtót is szeretettel várnak. A belépés díjmentes. Az itt töltött néhány nap alatt a jordán csapat Munir Isa vezetésével bejárta Budapestet, voltak a Citadellánál, a Várban, a Halászbástyán, megtekintették a Hősök terét, megtörtént a hagyományos belvárosi séta, Király utca ? Vörösmarty tér ? Váci utca ? Petőfi Sándor utca, sőt még a Gozsdu udvar vasárnapi vásári forgatagába is bepillantottak és képzeljék el, nagyon tetszett nekik a Mucius Kortárs Galéria.

Idejük még engedi, hogy hajókirándulást is tegyenek, kilátogatnak a Margitszigetre is, búcsúzóul pedig a Jordán Konzulátus fogadja őket. Természetesen szabad programjuk is lesz. Magyarországról és a magyar fociról csekélyke az ismeretük, annak ellenére, hogy a lehetőség szerint igyekeznek otthoni források alapján megismerni Európát és az európai kultúrát. Talán ez az oka, hogy nagy elismeréssel nyilatkoznak városunkról, mindenre a gyönyörű és szuper valamint a jelképes első osztályú jelölés a válaszuk.

Igazi feltűnést keltett Pesten a 24 fekete-piros egyen mezbe öltözött vidám hangulatú csapat, hátukon a hatalmas Jordan felirattal. Kíváncsian várom a hétfői mérkőzést, melyen ünnepélyes díjátadásra kerül sor, de erről nem árultak el részleteket. Legyen ez meglepetés, de remélem nemcsak nekem lesz az, hanem Önöknek is, akik megtekintik a mérkőzést. Végre meghallhatom, hogyan buzdítanak egy ilyen hosszú nevű csapatot, mert az kimondhatatlan, hogy: Hajrá His Royal Highness Ali-Bin Al-HusseinS Deaf Club!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kikaptunk a jordánoktól | ZETApress

Szóljon hozzá!