ZETApress

hírportál

Amerikai foci a Parlamentben

Hazánkban tartotta éves közgyűlését az EFAF. Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára ma a Parlamentben köszöntötte az Európai Amerikai Football Szövetség (EFAF) éves közgyűlésének résztvevőit és külön Tommy Vikinget, az EFAF elnökét.

Ez volt az első alkalom, hogy kelet-közép-európai ország rendezhette ezt a nívós eseményt, amelyen 26 tagország szövetségének elnökei, vezetői, valamint az EFAF elnöksége is részt vett. Az ülés az amerikai futball jelenlegi, európai helyzetéről szólt ? tudatta a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság.

A magyar amerikai futball 1991-ben egy bemutató mérkőzéssel kezdődött hazánkban, a sportág története egészen az 1990-es évek végéig töretlen fejlődést mutatott. A pénzügyi nehézségek, a hazai ellenfelek hiánya és az alacsony nézőszám miatti megtorpanást követően, 2004-ben, amikor a televízió tíz év után először közvetítette hazánkban a Superbowlt (az amerikai futball bajnokság döntője, amely vezeti a legnézettebb TV műsorok toplistáját az USA-ban), számos új rajongóval és játékossal éledt újjá a sportág. 2005-től sorra alakultak az új csapatok az ország minden pontján, létrejött a Magyarországi Amerikai Football Csapatok Szövetsége (MAFSZ), és elindult az első bajnokság is.

Az Amerikai Nemzeti Football Liga (NFL) támogatásával ma már Európában is dinamikusan fejlődik ez a sportág. Magyarországon mára már harminc fölé nőtt az egyesületek száma. Komoly bajnoki küzdelmek zajlanak első- és másodosztályban tizenegy, illetve tíz csapat részvételével, s emellett megindult az utánpótlásképzés is.

A helyettes államtitkár köszöntőjében ma kiemelte: ? a magyar sportvezetés nyitott az újdonságokra, igyekszünk minél több, Magyarországon eddig ismeretlen sportágat megismertetni az emberekkel. ? Szekeres Pál leszögezte: ? A magyar sportban eddig elmaradt a rendszerváltás, ezért hozzáláttunk sportéletünk átalakításához. Jövőnket a még elfogadás előtt álló, megújuló Sportstratégia és a 2011 első félévében várható új Sporttörvény határozza majd meg. Az ezekben megfogalmazott alapelvek mentén gyökeresen átalakítjuk a magyar sport szerkezetrendszerét. Az újjáépítést egyértelműen a nemzeti, közösségi érdekek mentén, jól körülhatárolt állami szerepvállalással valósítjuk meg. Megújuló Sportstratégiánk az esélyegyenlőség és a hatékonyabb, átláthatóbb forrásfelhasználás érdekében írja át a sportélet struktúráját, rögzíti a szerkezetváltás alapelveit.

Szóljon hozzá!