ZETApress

hírportál

Thomas Coville a Föld körül

Még 7 napja van a francia földkerülő rekordernek. Thomas Coville, a profi vitorlázósport élő legendája, újabb rekordkísérletét hajt végre. Ha sikerül kevesebb, mint 57 nap alatt egyedül körbevitorláznia a Földet, ő lesz az eddigi leggyorsabb földkerülő ? tudatta Bajza Petra.

Thomast persze fantasztikus felszerelése is segíti, szélvészgyors trimaránja és a Helly Hansen Ocean Racing ruházata, ami az extrém körülmények között is biztonságban tartja. Thomas Coville, széles körben ismert arról, hogy kis létszámú legénységgel hajt végre tengeri vitorlázási rekordokat. Jelenleg már 48 napja hajózik, és több mint egy hete elhagyta a Horn-fokot, Dél-Amerika legdélebbi csücskét. Így még jó esélye van, hogy kevesebb mint 7 nap alatt hazaérjen, és megdöntse a korábbi rekordot. 105 láb hosszú trimaránját kifejezetten neki építették Ausztráliában. A hajó meglepően gyors, akár 40 csomós (kb. 74,08km/h) sebességre is képes.

Thomas az elmúlt tizenöt évben profi hajósként dolgozott. Ezalatt mind csapatban, mind egyéniben rendkívüli teljesítményt ért el. Jelenleg két egyéni világrekorddal büszkélkedhet ? a 24 óra alatt megtett legnagyobb távolság rekordjával, és az Észak-Atlanti-óceán rekordidejű átszelésével.

Már 2004 óta a Helly Hansen sportolói csapatának a tagja, sőt a most viselt Ocean Racing kollekciót éppen a vitorlázózsenivel együtt fejlesztette ki a cég. Coville-nek széleskörű tapasztalata van a szélsőséges időjárásban való vitorlázásról, így egyértelmű volt hogy a Helly Hansen segítséget kérjen tőle az Ocean Racing kollekció megtervezésében.

A Thomas Coville-hez hasonló sportolók jelentik az inspirációt a Helly Hansen számára. Egyéni vitorlásútjai alatt a mi termékeinket viseli egész nap, ebben eszik, alszik és dolgozik. A visszajelzései felbecsülhetetlenül értékesek a fejlesztéseink során. Egyetlen rekordkísérlet alatt több kihívásnak teszi ki ruháinkat, mint amennyivel normál körülmények között több év alatt találkoznának. Rendkívül fontos számunkra, hogy tudjuk, hogy ilyen körülmények között is képesek teljesíteni a termékeink, hiszen ezáltal biztosak lehetünk benne, hogy azok kellő védelmet biztosítanak a profiknak és hobbi hajósoknak egyaránt ? nyilatkozta Karl-Einar V. Jensen, a Helly Hansen vízi sport üzletágának marketing igazgatója.

Thomas a mostani rekordkísérlete alatt hideg időben a Helly Hansen Ocean Racing kollekció vitorlásdzsekijét és nadrágját fogja viselni, veszélyes körülmények között pedig az erre kifejlesztett speciális Ocean Racing kezeslábast. Az út nagyobbik részén a kollekció száraz ruháját viseli majd, éjjel-nappal, ezáltal biztosítva, hogy minden körülmények között pillanatok alatt a fedélzeten teremhessen.

Thomas Coville

Jules Verne-trófea, a Föld körüli vitorlázás világrekordjáért, a Groupama 3 legénységének kormányosaként: 48 nap, 7 óra, 44 perc és 52 másodperc (2010). Harmadik helyezett a Route du Rhum vitorlás versenyen; a Sodebo, maxi trimarán fedélzetén (2010). Transz-mediterrán csapatrekord a Groupama 3 fedélzetén: 17 óra, 8 perc és 23 másodperc (2009. május 15-16.). Egyéni, megszakítás nélküli út a Föld körül egy többtestű hajó fedélzetén: 59 nap, 20 óra, 47 perc és 43 másodperc; a Sodebo fedélzetén (2009).

A 24 óra alatt megtett legnagyobb távolság rekordja egyéni vitorlázásban: 628,5 mérföld 24 óra alatt, 26,2 csomó átlagsebességgel; a Sodebo fedélzetén (2009). Észak-Atlanti-óceán rekordidejű átszelése egyéni vitorlázásban (New York / Lizard Point): 5 nap, 19 óra, 29 perc és 20másodperc; a Sodebo fedélzetén. (2008). A 24 óra alatt megtett legnagyobb távolság rekordja egyéni vitorlázásban: 619,3 mérföld 24 óra alatt, 25,8 csomó átlagsebességgel; a Sodebo fedélzetén (2008). Nagy-Britannia és Írország körülhajózásának rekordja egyéni vitorlázásban: 6 nap, 6 óra, 40 perc 31 másodperc (2006). Szóló Csatorna átszelési rekord: 7 óra, 55 perc, 47 másodperc (2006).

Szóljon hozzá!