ZETApress

hírportál

Natasa gyermeket vár

Szenzációs hírrel szolgált háromszoros olimpiai bajnokunk, Janics Natasa. Az EDF DÉMÁSZ Szeged kiváló kajakosa gyermekáldás elé néz. Andrian Dusevvel, aki párja és egyik edzője is egyben, szeptemberre várják a kisbabát.

Janics Natasa tehát nem lesz ott a szegedi MOL olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ? hangzott el az MKKSZ délutáni sajtótájékoztatóján. ? Korábban többször is hangoztatta, hogy idővel majd gyermeket szeretne, és mennyire fontos önnek az anyaság. Miért pont most érkezett el a gyermekvállalás ideje?

JN: Gyakorlatilag amióta Andróval egymásba szerettünk teljesen nyitott kérdésként kezeltük a családalapítást, a gyermekvállalást. Onnantól kezdve, hogy a párom Szegedre költözött, ez az elhatározás cél lett, és nem zártuk ki annak a lehetőségét, hogy közös gyermekünk legyen. Tavaly karácsony környékén össze is jött ez a baba, jelenleg a harmadik hónapban lévő, rendkívül boldog kismama vagyok.

Szép, felemelő, örömteli, felelősségteljes, ugyanakkor lemondásokkal járó feladat az anyaság. Ön már most megtette az első lemondását, hiszen nem indul el egy nagyon fontos versenyen, a szegedi világbajnokságon. Mennyire fájó, ha egyáltalán fájó ez a döntés?

JN: Természetesen nagyon fáj, hiszen arra készültem, hogy a hazai közönség előtt folytassam az elmúlt tíz év sikereit. De huszonnyolc éves vagyok, és el kellett döntenem, hogy a családvállalás, vagy az ez évi világbajnoki aranyak a fontosabbak. Harmadik válaszként úgy döntöttem, hogy a londoni olimpia a legfontosabb. És az olimpia szempontjából a legjobb időpontban jön ez a csöppség. Nem túl nagy áldozat a szegedi világbajnokságot versenyzőként kihagynom. Természetesen a világbajnokságon, mint a verseny háziasszonya én is ott leszek. Hatalmas pocakkal, de derűsen. Higgyék el, én leszek a magyar csapat legnagyobb szurkolója.

Mint említette, a londoni olimpia a legfontosabb az ön számára. Számos eset, mint a párbajtőröző Nagy Tímea példája is mutatja, hogy anyaként is rendkívül sikeresen lehet visszatérni a pályára. Tud ebből erőt meríteni a folytatáshoz?

JN: Erőt is kell, merítsek ezekből a példákból. Azt tudni kell, hogy most augusztusban nem névre szóló kvótákat szereznek a versenyzők, hanem a hajóegységek kvalifikálják magukat a londoni játékokra. Az indulói helyeket jövőre az olimpiai válogatókon lehet megszerezni, így 2012 tavaszán nekem a legjobb formában kell visszatérnem a rendkívül erős hazai mezőnybe. Én bízom az erőmben, a küzdeni tudásomban és hiszem, hogy testileg és lelkileg is megerősödve, feltöltődve vágok neki a válogatóknak. Ráadásul sok olyan példa van előttem a sportágunkból, amely azt mutatja, anyaként is lehetséges a csúcson lenni. A német Birgit Fischer, az olasz Josefa Idema, vagy a pekingi első ukrán Radomszka is mind-mind többszörös anyukák.

A hírek szerint a terhessége ellenére is kiemelkedően végigdolgozta az alapozó időszakot. Ez már Londonnak szólt?

JN: Igen, elkezdtem a hosszú londoni alapozó felkészülésemet. Két hónapos terhesként is edzettem, bár visszafogottabban, vigyázón nyúltam a súlyzókhoz. A hajóban pedig tökéletesen ment minden. Ameddig tudok, és ameddig az orvosok engedik, kajakozni fogok. Ha tehetem, a kajakból megyek szülni. Egyébként a terveim szerint a baba megérkezése után néhány héttel már elkezdek sportolni.

Milyen érzésekkel fogadta az anyaság hírét a környezete?

JN: Az orvosok tanácsára meglehetősen későn közöltük a hírt a környezetünkkel, de mindenki nagy örömmel fogadta. Ami rendkívül sokat jelent nekem, hogy a szponzorom, a szövetség és az egyesületem is mögöttem állnak, támogatnak, biztos hátteret nyújtanak ehhez a hosszú olimpiai felkészüléshez. Amit természetesen szeretnék Londonban meghálálni.

És hogyan reagált olimpiai bajnok páros társa, Kovács Katalin?

JN: Katival nagyon jó kapcsolatom van. Mindketten profi kajakosok vagyunk, akik abszolút sikerorientáltak. Úgy gondolom, Kati ebben az évben is megoldja, hogy akár egyesben, párosban vagy négyesben nagyon nagy sikert érjen el a világbajnokságon. És remélem, jövőre újból társam, partnerem lesz a fő versenyeken.

Ön szerint mennyit fog változtatni Janics Natasán az anyaság? Akár civil emberként, akár sportolóként?

JN: Azt gondolom, törvényszerű, hogy az egész életem megváltozzon, átalakuljon. Nagyon várom is ezt az átalakulást. Most már a csöppség, a családom lesz az első és a legfontosabb. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, ha azt akarom, hogy boldogan, kiegyensúlyozottan éljünk, nekem jól kell kajakoznom. Mert ebből él majd meg a családom. A dolgok összefüggnek, és én igyekszem minden téren a legtöbbet adni magamból.

A pályafutása során már mindent elért, amit el lehetett érni és most, a baba érkezésével ismét teljesül egy nagy álom. A jövőben mennyire lesz felszabadultabb, tét nélkülibb, örömtelibb a versenyzése?

JN: Aki profi sportoló, nem tud soha felszabadult lenni. Én igazi versenyzőtípus vagyok, akinek minden verseny a győzelemről szól. Számomra nem létezik tét nélküliség, csak a legjobb eredmény az elfogadható. Remélem, ezt másfél év múlva az olimpiai döntőben meg is tudom mutatni.

Szóljon hozzá!