ZETApress

hírportál

Sportos masinák

A bikini-szezon közeledtével a nők többsége motiváltabban vág neki az edzésnek. Mit tegyen az, aki élete párját is szeretné sportolásra ösztönözni? Lepje meg egy ?fitnesz-kütyüvel?, és máris érdekesebbé válik a monoton futás, a hosszas túrázás vagy a bringázás is, ajánlja Lévai Ágnes szakújságíró, aerobik edző.

Melyik férfit ne nyűgözne le egy profi zenelejátszó vagy egy mindentudó autós navigáció? Ma már a sportoláshoz is számtalan érdekes és hasznos kis masinát szerezhetnek be, amivel hatékonyabbá és változatosabbá tehető az edzés. Nézzünk meg közülük néhányat.

Futóknak ajánlják

Pulzusmérő órák régóta kaphatók, és folyamatosan fejlesztik őket, egyre összetettebb, hasznosabb funkciókkal rendelkeznek. Az már alapvető, hogy személyes adataink betáplálása után meghatározzák a számunkra optimális edzészónát (pulzustartományt), és jelzik, ha attól eltérő intenzitással edzünk, számolják az elégetett kalóriákat, a megtett köröket vagy szériákat. Lépésszámlálóval, a legújabb szerkezetek pedig beépített gps-vevővel mérik a megtett távolságot és a sebességet. Természetesen mindezt képesek eltárolni, különleges számítógépes felületen megjeleníteni, ami által az edzésadatok értékelhetővé, tervezhetővé, másokkal megoszthatóvá válnak. Mintha egy kis személyi edzőt csatolnánk a karunkra, amivel minden egyes edzés egy új rekordkísérletté válik.

Zeneőrültek imádni fogják

Szintén futóknak ideális az egyik nagy sportszergyártó okos kis találmánya, amelyet a cipőbe kell rejteni, és az iPoddal összehangolva vezényli az edzést. Távolságot és sebességet mér, szóban tájékoztat az aktuális edzésadatokról, és még arra is van érkezése, hogy arra az időre kicsit halkabbra vegye a lejátszott zeneszámot. Speciális cipő és megfelelő zenelejátszó szükséges hozzá.

Bringával az igazi

A gps-őrület ma már a kerékpárosokhoz is begyűrűzött. A kormányra szerelhető szerkezet segítségével erdei túrákon sem fenyeget az eltévedés veszélye, és persze a digitális edzőpartner is ott van, és figyeli a teljesítményt, rögzíti a megtett távolságot, útvonalat, sebességet. Előre programozható is a tervezett intenzitás, és a szerkezet figyelmeztet az attól való eltérésre, lazsálásról tehát szó sem lehet. Internetes oldalak segítségével később a túra térbeli műholdfelvételeken alapuló térképeken is visszajátszható, vagy épp mások által javasolt túraútvonalak közül lehet válogatni.

A természet szerelmeseinek

Egy kis kincskeresésre a legtöbb férfi kapható, hát még, ha egy gps-t is be kell vetni hozzá! A geocaching hazánkban is egyre népszerűbb sportág, előre megadott koordináták alapján kell a terepen elrejtett, kincset rejtő dobozokat megszerezni. Családi kirándulásnak is ideális a játék, a navigáció segítségével biztonságosan juthatunk el gyönyörű és kevéssé ismert helyekre. Az élményekről természetesen a saját internetes blogban, vagy itt érdemes beszámolni. Ez a sportág is fejlődik, ma már mobiltelefonnal kombinált változata is ismert. Ilyenkor a kincskeresőnél csak mobiltelefon van, otthon a navigátornál lapul az ?élesre töltött? gps, és ő telefonon irányítja a társát a kincsekhez.

Otthon is sportosan

A számítógépes játékok éppúgy lenyűgözik a férfiakat, mint a gyerekeket. Mostantól nem kell aggódnunk, hogy sok időt töltenek a szeretett játékőrültek a távirányítóval a kezükben: sportolni is lehet egy Nintendo játék segítségével. A Wii Fit egy személymérleghez hasonló játékkonzol hozzá passzoló szoftverekkel, lehet ?vele? síelni, teniszezni, jógázni és hasonlókat. A szerkezeten állva a testsúly áthelyezésével lehet irányítani a képernyőn sportoló karaktert. Úgy snowboardozik, hulahoppozik, fejelget vagy épp jógázik a kis figura, ahogy mi mozgunk a konzolon állva. Ugye, milyen érdekesen hangzik? Próbálják ki együtt, remekül fognak mulatni a kalóriák észrevétlen égetése közben, fejeződik be az ajánlatok sora. További hasznos információk itt találhatók.

Szóljon hozzá!