ZETApress

hírportál

Hegyvidéki kosárünnep

Rendkívüli küldöttgyűléssel kezdődött és kosaras fiesztával zárult február 19. napja. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöksége erre a szombati napra hívta össze a küldötteket, a napirenden egyetlen téma szerepelt: a beterjesztett alapszabály-tervezet vitája és végszavazása.

A küldöttgyűlésen tiszteletét tette a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke és alelnöke, két korábbi kosaras legenda, Vlade Divac és Zsarko Paszpalj is. Előbbi köszöntőjében sok sikert kívánt a küldöttek munkájához, a magyar kosárlabda megújításához és szorgalmazta a két ország szövetségei közötti kapcsolat szorosabbá tételét.

A folytatásban Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke beszélt a tervezett módosítások szükségességéről. A 86 küldöttből 65 megjelent, így határozatképes volt a gyűlés: 59 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadták az MKOSZ új alapszabályát, amelynek alapját a 2010-es év második felében kidolgozott Új pályán sportági stratégia adta.

Telekomból a SportMax2-be

Délután 2 órakor, immár az idei ALL-STAR Kosárlabda Gála helyszínén tartott sajtótájékoztatón Borkai Zsolt, MOB elnök és Vlade Divac, SZOB elnök aláírták a két ország Olimpiai Bizottságának együttműködési megállapodását, mely szerint a szerb és a magyar sport között kölcsönös segítségnyújtási kapcsolat jött létre és amely a tapasztalatok cseréit is elősegíti a sport területén. Ilyen magas szintű és jellegű egyezség a régióban még nem jött létre ? az egyedülálló megállapodás nagyban elősegítheti a szerb és magyar sportolók felkészülését is.

A sajtótájékoztatón hosszú évek után ismét üdvözölhette egymást az NBA-ben többször is egymás ellen pályára lépő Vlade Divac és Dávid Kornél, persze a közös emlékek felelevenítése sem maradhatott el. Mindketten örömmel jöttek a mostani gálára és remek mérkőzésekre számítottak. Zsarko Paszpalj, a Divac Team kinevezett edzőjeként megígérte, hogy hajtani fogja korábbi csapattársát!

Szalay Ferenc elmondta az MKOSZ alapszabály módosításának lényegi elemeit, majd a téma az ALL-STAR Gálára terelődött. Mészáros Lajos, a férfiválogatott szakmai igazgatója és Pór Péter, a Légiós Válogatott edzője látványos és támadó játékot ígért a gálára, de persze mindketten kiemelték, hogy a válogatott szempontjai állnak mindenekfelett, hiszen idén a csapatra EB pót-selejtezők várnak, ahonnan 12 év után juthat el a magyar válogatott az Európa-bajnokságra.

Gundel Takács Gábor a B33 képviselőjeként egy új, pénzdíjas 3-3 elleni sorozat indulását jelentette be a sajtótájékoztatón. További részletek idekattintva olvashatók. Ezután Medgyessy Tamás a Soul Team képviseletében a főmérkőzés nagyszünetére tervezett látványos show-t harangozta be.

Divac Team vs. Dávid Team

Az idei gála első mérkőzése igazi csemegét hozott a kosárlabda szerelmeseinek, hiszen a szerb NBA legenda Vlade Divac vezette csapat ? az eddigi egyetlen magyar NBA játékos ? Dávid Kornél nevével fémjelzett 1999-es magyar Eb-résztvevő válogatottal csapott össze. Divac társai az elmúlt években Magyarországon játszó ex-jugoszláv játékosok voltak.

A gálameccsre megteltek a lelátók a Sportmax?Hegyvidékben, a pénztárban ki kellett tenni a Minden jegy elkelt! ? táblát. A csapatok kitettek magukért, váltakozva vezettek a mérkőzésen, és bár mindkét fél nyerni akart, a végeredmény 92:92-es döntetlen lett. Aki látta a mecset, megerősítheti, hogy ez bizony nem egy előre megbeszélt döntetlen volt.

Magyar Válogatott vs. Légiós Válogatott

Sajnos az utolsó pillanatban is változott a légiósok keretének összeállítása: Ivory Clark sérülés miatt lemondta a részvételt, de az ő hiányában is iszonyatosan erős csapat várt a fiatal magyar válogatottra. A mérkőzés körítése nem szűkölködött show-elemekben: voltak csinos cheerleader lányok, break táncos csapat, a szünetben a Soul Team trükkjeinek és poénos jeleneteinek tapsolhatott a publikum.

A meccs szüneteiben megtartott hárompontos dobóversenyt Obie Trotter nyerte szenzációs 23 ponttal, a zsákolóverseny pedig óriási csatát hozott a két fehérvári játékos, Keller és Crocker között. A döntőt szétlövéssel az amerikai nyerte, aki közben egyébként a zsűrit is próbálta viccesen néhány forinttal megvesztegetni.

A mérkőzésen is a show, a közönség kiszolgálása dominált. A magyarok remekül játszottak, a légiósok pedig sokat bohóckodtak. Crocker egyszer Hanga feliratú mezben még a magyar csapatba is becseréltette magát, egyszer pedig Kelley-vel játékvezetői mezbe bújt és beállt bírónak. A gála óriási közönségsikert hozott, a nézők állva tapsolták kedvenceiket és külön örömet jelenthetett számukra, hogy 169:167-re a magyar válogatott nyerte a mérkőzést. A legértékesebb játékos Hanga Ádám lett.

Szóljon hozzá!