ZETApress

hírportál

Civilekkel az elnökségről

A sport civil szervezeteivel egyeztetett Czene Attila. Az Európai Unió soros magyar elnökségének sportpolitikai törekvéseiről tájékoztatta a civil szervezeteket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára ? tudatták sajtósaik.

A február 22-23-án rendezendő sportminiszterek informális üléséhez kapcsolódóan kezdeményezett egyeztető fórumot a NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága és a Külügyminisztérium, ahol a civil szervezetek részletesen megismerhették az elnökségi törekvéseket, s ehhez javaslataikkal hozzájárulhattak.

Az eseményen a civilek tájékoztatást kaptak az elnökség kiemelt témáiról ? A Lisszaboni Szerződés és a sport, Egy jövőbeni uniós Sport Program lehetőségei, A sport és az Önkéntesség Európai Éve ?, illetve megtehették az ezzel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat. A sport ágazatának felelős vezetője kiemelte, hogy a sport jelen uniós helyzetét elsősorban két tényező határozza meg: az alig több mint egy éve hatályba lépett Lisszaboni Szerződés, valamint a 2011. január 18-án nyilvánosságra hozott Európai Bizottsági közlemény.

Czene Attila elmondta: ? Az EU sport területen ott lép fel támogató, ösztönző intézkedésekkel, a későbbiekben pályázati támogatással, ahol olyan uniós többletérték keletkezhet, amely túllép az egyes országok nemzeti programjain. Erre utalt a Bizottsági Közlemény címe is Az európai dimenzió fejlesztése. Sok tennivaló van a sport uniós költségvetési pozíciójának javítása terén. Számos tagállam célja folytatni a harcot a sport keretprogram létrehozásáért. Már vannak sikeres magyar partnerszervezetek uniós pályázatokban, nekik gratulálni tudok, és remélem, hogy ez csak a kezdet.

Az eseményre meghívást kapott a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara.

Az öt kiemelt csapatsportág szervezeteinek képviselői (a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Vízilabda Szövetség, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Jégkorong Szövetség és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) is részt vettek az eseményen. Mellettük az öt legeredményesebb szövetség, mint a Magyar Vívó Szövetség, a Magyar Úszó Szövetség, a Magyar Kajak-kenu Szövetség, a Magyar Birkózó Szövetség, illetve a Magyar Torna Szövetség vezető munkatársai is megjelentek a civil fórumon.

Szóljon hozzá!