ZETApress

hírportál

Villar Budapesten

Ma hazánkba érkezett Ángel María Villar Llona, a spanyol labdarúgó szövetség elnöke. A sportvezető Csányi Sándorral, az MLSZ első emberével folytatott megbeszélést, majd a két elnök sajtótájékoztatót tartott a Roosevelt téri Four Seasons Hotel félemeleti termében.

Villar csúcstartó a kontinensen: ő a legrégebben hivatalban lévő európai szövetségi elnök, immár 22 éve irányítja a spanyol labdarúgást. Az Atletico Bilbao egykori focistájában és Vicente del Bosquéban, a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott szakvezetőjében az a közös, hogy játékosként mindketten Kubala László szövetségi kapitánynál mutatkoztak be a válogatottban.

A tájékoztatón a két elnök aláírta szövetségek együttműködési megállapodását. Az MLSZ elnöke újságírói kérdésére elárulta, hogy most kevesebbet tudunk kínálni, de a későbbiekben segíthetünk más szövetségeknek, és egyszer talán még a spanyoloknak is viszonozni tudjuk a támogatást. Bár időpontról még nem esett szó, felmerült a lehetősége a két ország válogatottja közötti barátságos összecsapásnak is.

A téma kapcsán a klasszikus vicc jutott eszembe. A nemzetközi csapat vacsorához készül, s mindegyiküknek hozzá kell járulni valamivel. Egyik a húst viszi, másik a zöldséget, harmadik a fűszert, negyedik-ötödik az italokat. ? Hát te mit hozol? ? kérdezik a skótot. ? Én hozom a sógoromat ? feleli a világ legtermészetesebb hangján. Félek, hogy ebben a projektben mi is csak a potyautas szerepét játszhatjuk!

Kocsis Tibor (Flóra Film International) egy kazettát adott át a spanyol futballelnöknek. Mint decemberben jeleztük, a producer?rendező?operatőr portréfilmet készít Kubala Lászlóról, a ?világ második legjobb focistájáról?. (Az első természetesen Puskás, aki szintén spanyol földön futballozott.) 2012-re szeretné befejezni, s Villart és Di Stafanot is szerepeltetni akarja a film spanyolországi forgatásán. Az elnök örömmel fogadta a felkérést, Di Stefano nevében azonban semmit sem ígérhetett.

Már tavaly eldőlt, hogy a 2022-es focivébé Katarban lesz. Felmerült, hogy a nyári forróság miatt télen kéne megrendezni. Mivel a FIFA elnöke nemrég egyetértett a javaslattal, Villar is támogatta az ötletet. Ha visszagondolunk az 1986-os mexikói kudarcra ? a június 2-án déli szovjetek ellen 0:6-ra a közép-amerikai kánikulában ?, mi is inkább a téli találkozókra szavazunk. Félek, hogy a válogatottunk ezt is csak a tévében nézheti!

Szóljon hozzá!