ZETApress

hírportál

Megvannak a jelöltek

A Nemzet sportolója címre tíz sportolót jelöltek. Január 15-ig javasolhattak jelölteket az országos sportági szövetségek, a szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága, a Nemzet sportolója cím birtokosai, valamint bármely természetes személy.

Egy szervezet, illetve magánszemély több jelöltet is javasolhatott, de az országos sportszövetségek, szakszövetségek és a fogyatékosok országos sportszövetségei csak a saját területükről jelölhettek. Az elhunyt Polyák Imre birkózó helyére tíz sportolóra érkezett jelölés.

A javaslattevők a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságához juttatták el jelöltjük nevét, ahol az elbírálás során egyeztetnek a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetség és a Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége egy-egy képviselőjével a beérkezett javaslatokról. Czene Attila sportért felelős államtitkár ? az eddigi gyakorlatnak megfelelően ? közösen a Nemzet sportolóival is áttekinti a listát, hogy figyelembe tudja venni esetleges egységes javaslatukat.

A Sporttörvény érelmében a Kormány a Nemzet sportolója címet és az azzal járó havi nettó ötszázezer forintos életjáradékot, a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium, hogy a jeles személyiség, aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a honi sportéletben. Egy múltév végi törvénymódosítás értelmében kivételesen 13-an is lehetnek egyszerre, így megvan rá az esély, hogy az Aranycsapat még két élő tagja: Grosics Gyula és Buzánszky Jenő egyszerre váljon a Nemzet sportolójává.

A Nemzet sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián (labdarúgó), Balczó András (öttusázó), Bíróné Keleti Ágnes (tornász), Földi Imre (súlyemelő), Gyarmati Dezső (vízilabdázó), Hammerl László (sportlövő), Kulcsár Győző (párbajtőröző), Portisch Lajos (sakkozó), Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívó), Székely Éva (úszó) és Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztaliteniszező).

Szóljon hozzá!