ZETApress

hírportál

Bizottsági közlemény

Megjelent az Európai Bizottság sportos közleménye, mely e terület jövőbeni cselekvési irányait határozza meg. A sport európai dimenzióinak fejlesztése címmel hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság közleményét, melyet Androulla Vassiliou európai biztos kezdeményezésére fogadtak el.

Az Európai Unió területén, a tagállamok sportszakemberei nagy várakozással készültek az Európai Bizottság közleményének megjelenésére. E dokumentum ugyanis az uniós szinten szükséges és lehetséges tevékenységeket összegzi, s ez lehet az első jelentős lépés a majdani uniós Sport Keretprogram létrehozásához szükséges, még évekig tartó folyamatban.

A közlemény a sport területén új ötletekkel segíti a Lisszaboni Szerződésben foglaltak megvalósítását és Európa 2020 Stratégia céljainak elérését. A dokumentum elemzi a sport társadalomban betöltött szerepét, a sport gazdasági dimenzióit, és a sport különféle szervezési feladatokra vonatkozó kérdéseit.

A ma megjelenő anyag számos területet taglal. Kitér a sport által kínált megoldási lehetőségekre a társadalmi befogadás, valamint az oktatás és képzés terén. Részletezi az egészségjavító fizikai aktivitás és a dopping elleni küzdelem feladatait. Tárgyalja az integritás, továbbá az erőszak és az intolerancia kezelésének, valamint a sport fenntartható finanszírozásának problematikáját is. Emellett elemzi az EU állami támogatásokra, átigazolásokra vonatkozó szabályait, valamint a szociális párbeszéd fejlesztésének lehetőségeit. A közleményt olvasva információkat találunk a sport speciális természetéről, a sportot is érintő szabad mozgás és a nemzetiség kérdésköréről, valamint a sportbeli jó kormányzás ismérveiről.

A dokumentumról májusban az Európai Unió sportért felelős miniszterei várhatóan állásfoglalást fogadnak el, amelynek tartalmi előkészítése, egyeztetése a soros magyar elnökség egyik kiemelt feladata. A Közleményről magyarul további információk idekattintva megtekinthetők ? tudatta a NEFMI Sportért felelős államtitkárság.

Szóljon hozzá!