ZETApress

hírportál

A nagy visszatérés

Száz kilóval nehezebb ellenfelet készül kiütni a magyar thai bokszoló. Márciusban ismét megmutatja a magyar thai-boksz legenda, hogy nem csak a húszéveseké a világ! 390 megnyert és csupán egyetlen elveszített meccsel a háta mögött, a Hell Energy 46 éves bokszolója, Kunkli Tivadar még egyszer utoljára ringbe száll.

A tavalyi, második visszavonulása után egy meghökkentő kihívás vette rá az újbóli visszatérésre. Az utcai harcosok között és a thai-boksz sportágban is hírnevet szerző fighter a 100 kilóval (!) nehezebb Bob Sapp ellen veszi fel ismét a kesztyűt ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A tavalyi It?s Showtime gála szervezői egy szinte nevetségesnek tűnő ötlettel keresték fel a 2010-ben, már másodjára visszavonult Kunkli Tivadar thai-bokszolót. Vakmerő ötletük lényege, hogy Tivadar vállalja a szinte Dávid és Góliát harcát megidéző küzdelmet Bob Sapp ellen! Kunkli lelki szemei előtt rögtön megjelent a félelmetes külsejéről és botrányos mérkőzéseiről híres bokszoló, akit a közönség több amerikai filmes produkcióban is láthatott már (Electra, Csontdaráló, Vér és csont), hiszen színészi ambíciókkal is rendelkezik.

A ?Szörny? becenévre hallgató Sapp nem mindennapi adottságokkal rendelkezik, 194 centiméteres magasságához 170 kilogramm párosul, szinte zsír nélkül. Azok számára azonban, akik ismerik Kunkli kíméletlen erejét és kitartását, talán nem meglepő, hogy a világviszonylatban is egyedülállónak számító mérkőzésre ? ahol a küzdő felek közötti súlykülönbség 100 kilogramm lesz ? Tivadar válasza egyértelmű igen volt!

Óriási kihívás előtt áll most a thai bokszban Európa- és világbajnoki címmel egyaránt rendelkező sportoló, aki mozgalmas pályafutása során az utcai harcosok között is hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Tivadar a mérkőzésre való felkészülését egy hónappal ezelőtt kezdte el, januártól pedig már naponta kétszer edz, amit saját bevallása szerint csak úgy lehet bírni, hogy ha az ember napközben alszik egy kicsit. ? Az ember szervezetét nem lehet átverni! Amióta elkezdtem a napi két edzést, nincs olyan tagom, ami ne fájna, amiben ne lenne izomláz! ? vallotta be őszintén az ezrek által példaképként tisztelt sportoló.

Állóképességének maximalizálásához Tivadar fut, úszik és Sapp-hez hasonló adottságú ? 130-140 kilós, 2 méter magas ? ellenfelekkel küzd. Egy normál meccsre való felkészüléssel szemben az a legfőbb különbség, hogy minden eszköz ? a bokszzsáktól a rúgópárnáig ?, amin Tivadar edz, két méter magasságra van felemelve, hiszen a szikár, inas borsodi veteránnak ebben a magasságban kell majd bevinnie találatait. A szigorú edzéstervben egyedül hétvégén engedélyez pihenőt magának, amikor kedvenc hobbijának, a quadozásnak szenteli idejét.

Az év mérkőzésének számító megmérettetés menet nélküli lesz, ami azt jelenti, hogy csak kiütéssel, vagy feladással fejeződhet be. A normál muay thai meccsekhez hasonlósan a könyök/térd fejre-szabály él (azaz könyökkel és térddel fejre is lehet támadni), de földharc nincs. Arra a kérdésre, hogy a thai-boksz világában mennyire számít az életkor, a küzdősportolók körében komoly elismerést kivívó veterán azt válaszolta: az életkor előrehaladtával az ember egyre több tapasztalatra tesz szert, ami a fizikai felkészültséghez hasonlóan fontos tényező, hiszen a meccs kimenetele nagyrészt fejben dől el. A fiatalabbak hajlamosak hamarabb feladni. A saját bevallása szerint is utolsó meccsére készülő Tivadart családja és barátai is nagyon féltik, és noha támogatják ?őrült? vállalkozását, rajta kívül kevesen hisznek abban, hogy győztesen hagyja majd el a ringet.

Kunkli Tivadar 1964. 06. 19-én született Miskolcon. Magasság/súly: 178 cm/70 kg. Eredményei: thaibox világbajnok 1993, Európa-bajnok 1990, hatszoros magyar bajnok. Mérlege: 390 mérkőzés (389 győzelem és 1 vereség). Bob Sapp 1974. 07. 22-én született Colorado Springsben. Magasság/súly: 194 cm/170 kg. Eredményei: K1 Grand Prix-győztes 2005. Mérlege: 38 mérkőzés (21 győzelem, 16 vereség és 1 döntetlen).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dávid és Góliát az Arénában | ZETApress

Szóljon hozzá!