ZETApress

hírportál

Nászút sífutó-léceken

Közel egy hete időzik már az EDF?DÉMÁSZ Szeged háromszoros olimpiai bajnoka, Janics Natasa a bolgár Belmekenben. Kovács László és Andrian Dusef tanítványa 3000 méteres magaslatban ?gyúr? a 2011-es évre ? tudatta az MKKSZ.

Mozgalmas idény köszöntött Janics Natasára, a 2010-es esztendő legjobb sportolónőjére. Január 3-án ugyanis elutazott Bulgáriába, ahol a belmekeni magaslaton sífutással alapozik a 2011-es idényre. A DÉMÁSZ?Szeged háromszoros olimpiai bajnoka nincs egyedül, hiszen újdonsült férje és edzője, Andrian Dusev mellett a felnőtt kerethez tartozó Csernák lányok is segítik a munkáját.

Jó kis nászút ? viccelődött Janics Natasa. ? A minap háromszor egyórás sífutás volt az edzésprogram, természetesen a szokásos erősítéssel kiegészítve. A hely nagyon jó, a kelet-németek építették annak idején ezt az edzőtábort, ahol minden biztosított ahhoz, hogy nyugodtan készülhessek.

A nyugalom. Ez az egyik kulcsa Janics Natasa sikerének, akit az év végi esküvője mellett az is feldobott, hogy idehaza a sportújságírók két kategóriában (egyéni és csapat) is a legjobbnak találták őt. ? Keményen dolgozom, és ehhez a lendülethez kellettek ezek a pozitív élmények is ? folytatja. ? Jó, ha az ember erőt tud meríteni valakiből vagy valamiből, hiszen hosszú lesz ez az idény is. Január 29-én jövök haza Bulgáriából, ám február 4-én már indulok is Törökországba, ahol március végéig edzőtáborozom majd. Egyébként a nyugodt háttér esetében nagyon fontos elmondanom: nagy segítség, hogy mind a szövetségi, mind az egyesületi szponzorok mellém álltak és az olimpiáig megerősítették a szerződéseimet.

Nem véletlen. Janics Natasa ugyanis az idén is egyik kulcsszereplője lehet a magyar kajak-kenu sportnak. Bár a versenyző még nem vázol nagy terveket, az augusztusi szegedi világbajnokság óriási motivációt jelent a számára. ? Ilyenkor az alapozó időszakban nem igazán szeretek a terveimről beszélni, de gondolom, azzal nem okozok meglepetést, ha azt mondom: ezer méteren ezúttal sem láthat a közönség versenyezni. Az idén is ötszáz és kétszáz méterre koncentrálok, különösen a kétszáz egyesre, az ötszáz párosra és a négyesre. A szegedi világbajnokság több okból is nagyon fontos számunkra. Egyrészt az olimpiai kvalifikáció miatt, másrészt pedig őrületes élmény harmincezer ember előtt szerepelni. Nagyon várom, bár amekkora élményt jelent, ugyanakkora felelősséggel is jár. Ezt egyikünknek sem szabad elfelejteni ? mondta Natasa.

Perurena elnök bízik bennünk

Szeged nagyszerű házigazda lesz ? mondta Perurena. A nemzetközi szövetség elnöke szerint Janics Natasa, Kovács Katalin és Vajda Attila is a jövő évi szegedi kajak-kenu világbajnokság sztárja lehet. Az ICF spanyol elnöke szerint Szeged nagyszerű helyszíne lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak. José Perurena López abból az alkalomból nyilatkozott, hogy elindult a világbajnokság angol nyelvű honlapja, amit idekattintva lehet elérni.

Elnök Úr, boldog újévet! Mit vár a nemzetközi szövetség vezetőjeként 2011-től? ? kérdezte az MKKSZ.

2011. az egész sportág számára kiemelkedő fontosságú év lesz. A gyorsasági és a szlalom szakágban is olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezünk, minden versenyző ezekre a viadalokra koncentrál, hiszen a londoni olimpia szempontjából is kulcsfontosságú eseményekről van szó. Biztos vagyok benne, hogy augusztus végén egész Magyarország Szegedre figyel majd, és hatalmas érdeklődés kíséri a világbajnokságot. Emellett fontos eredmény a szövetség szempontjából, hogy többet kerül képernyőre ebben a szezonban a sportág, hiszen a világkupákat is élőben közvetítik világszerte.

Eredetileg nem Szeged lett volna a 2011-es világbajnokság házigazdája. Alig egy évvel a vb előtt módosították a helyszínt. Nem volt ez kockázatos döntés?

Valóban, eredetileg Franciaországban, Vichyben lett volna a világbajnokság. Csakhogy, a felvezető versenyek során kiderült, hogy folyik, tehát nem áll a víz a pályán. Ez pedig túlságosan nagy kockázat egy olyan fontosságú versenyen, amelyik az olimpiára kvalifikál. A magyar szövetség felajánlotta a segítségét, ráadásul éppen Szeged volt a második helyezett pályázó az eredeti választásnál. Mi is tudjuk, hogy az egy év nagyon rövid idő, de a magyar szervező bizottság ennyi idő alatt is csodákra képes.

Szereti Magyarországot? Kedveli Szegedet és a szegedi pályát?

Rengetegszer jártam már Magyarországon, versenyeken és ICF tanácskozásokon. Azt se felejtsük el, hogy a nemzetközi szövetség első alelnöke, Vaskuti István, vagyis rengeteg szállal kötődünk Magyarországhoz. A szegedi pályát jól ismerik a versenyzők, mindig fantasztikus hangulatot teremtenek a nézők. Nagyszerű házigazda lesz a város!

Kik lehetnek a világbajnokság legnagyobb sztárjai?

A nőknél Janics Natasa és Kovács Katalin biztosan erős lesz hazai pályán. Érdemes figyelni az ukrán Radomszkára, aki ismét formába lendült, és fiatal tehetségként robbant be az élvonalba a brit Rachel Cawthorn is. A férfi kajak számokban sok esélyes a csata: Kenny Wallace, Tim Brabants, Anders Gustaffson, Adam Van Koeverden, Max Hoff és Aleh Yurenia a legnagyobb nevek. A kenusoknál Vajda Attila mindenképpen éremesélyes, de olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, mint például Vadim Menkov, David Cal és Sebastian Brendl.

Szóljon hozzá!