ZETApress

hírportál

Hajót kap a Down Alapítvány

A Szerencsejáték Zrt. egy tízevezős hajót ad át a Down Alapítványnak holnap délelőtt, a XVIII. Gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó Emlékversenyen és Sportnapon. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet évek óta segíti az alapítvány munkáját azzal, hogy evezni tanítja a sérült fiatalokat. Ezt a hajót a down-kóros gyerekek a sportolók segítségével rögtön ki is próbálják.

A helyszín a DNHE margitszigeti klubháza és a Wesselényi csónakház lesz a Hajós Alfréd sétányon. A program 10 órakor évadnyitó ünnepséggel és állófogadással kezdődik, majd 11-kor indulnak a versenyek. A futamok időpontját a versenybíróság a nevezések függvényében határozza meg. A fogyatékkal élők számára külön futamokat szerveznek, s a résztvevők között ajándékokat sorsolnak ki.

A versenyprogramok között szerepel a fapados Oxford-Cambridge, avagy a cégek közötti evezős verseny a Dunán. A versenyszámot a XVIII. századi angol királyi tízevezősök mintájára készült hajókban rendezik, amelyekben a mozgás egyszerű és biztonságos, nem igényel komolyabb evezős előképzettséget. A versenyzők Wesselényi Csónakház stégjén szállnak vízre és kötnek ki, hozzáértő szakemberek irányításával. Távja 500 méter lesz. Sor kerül továbbá a férfi nyolcas, női kormányos nélküli négypárevezős, serdülő vegyes kormányos négypárevezős, családi túra kettes, valamint veterán férfi és női, vagy vegyes négypárevezős és egyetemi fixüléses tízevezős futamra is.

Nemes hagyományok

S hogyan kezdődtek vajon az evezős versenyek? Mint az évadnyitó reklámkiadványából kiderül, ilyet már az ókorban is rendeztek, de a modern evezőssport csak a XVIII. századi Angliában alakult ki. A Temze-menti főrendeket evezős hajókkal vitték a Parlamentbe. A királynak tízevezős, a többieknek nyolcevezős bárkája volt.

Az előkelő egyetemeken a főrendi származású fiatalok honosították meg az evezősportot, s az első amatőr nyolcevezős versenyt 1829-ben Oxford és Cambridge csapata vívta. Ez a hagyomány azóta is folytatódik. Hazánkban az első versenyt 1843-ban a Lánchidat építő angol és magyar munkások, valamint olasz utászkatonák részvételével rendezték meg. A győztes magyar bárkát Clark Ádám kormányozta.

Szóljon hozzá!