ZETApress

hírportál

Kajak-kenu Rióban

Paralimpiai sportág lett a triatlon mellett a kajak-kenu ? döntött a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. 2016-tól a kajak-kenusok és triatlonosok is versenyezhetnek Rió de Janeiróban ? azaz a Január folyón ? a paralimpián.

Hét sportág felvételi kérelmét bírálta el szombaton Kínában a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. A kajak-kenu mellett, a triatlon, a tollaslabda, a labdarúgás (végtagsérültek), a kosárlabda (enyhén értelmi fogyatékosok), a golf és a tekwondó kérte felvételét a nyári játékok programjába. A végrehajtó bizottság tagjai végül a triatlonnak és a kajak-kenunak szavaztak bizalmat. 2012-ben még 20 sportágban mérhetik össze a tudásukat a világ legjobb parasportolói, 2016-tól pedig 22-re emelkedik a sportágak száma ? tudta meg az MKKSZ.

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség az elmúlt években nagyszabású programot hirdetett annak érdekében, hogy a lehető legtöbb országban megismerkedjenek a fogyatékkal élő sportolók a parakenuval. 2009-ben a kanadai világbajnokságon bemutató jelleggel, 2010-ben Poznanban pedig már teljes jogú világbajnoki résztvevőként szerepeltek a programban a parakenusok. Poznanban 32 országból nagyjából 200 versenyző vett részt a parakenu versenyeken, és várhatóan legalább ennyin küzdenek majd a vb-érmekért Szegeden is jövő augusztusban.

Minden sportág számára fontos, hogy minél több nagy nemzetközi esemény résztvevője lehessen, így természetesen nagyon örülünk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntésének. A kajaknak és a kenunak is létezik olyan változata, amit a parasportolók használhatnak. Szerencsére ezek valóban olyan sporteszközök, amik tökéletesen alkalmasak a mozgásukban korlátozott emberek hobbiszerű, vagy versenyszerű sportolására ? mondta a döntés után Vaskuti István, a nemzetközi szövetség (ICF) első alelnöke. A paralimpiai játékokat 2016. szeptemberben, Brazíliában rendezik.

Szóljon hozzá!