ZETApress

hírportál

Nyoma sincs a depressziónak

Új szelek fújnak Kucsera Gábornál. A világbajnok kajakos egy rosszabb szezont követően, több újdonságot is kipróbálva vetette bele magát az őszi felkészülésbe. Sári Nándor tanítványa tettre kész, és ezt a környezete is érzékeli, sőt, nagyon értékeli.

A minap azt olvashattuk az egyik újságban, hogy Kucsera Gábor depressziós. Ehhez képest most mosolygósnak, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűnik ? állapította meg az MKKSZ. ? Mert az is vagyok ? mondja Kucsera Gábor. ? A magazin újságírója egy kicsit elragadtatta magát. Az őszi hónapok általában nyomot hagynak az emberen, ha rossz az idő, azt mondjuk: egy picit depis vagyok, de úgy tűnik, csínján kell bánnunk ezzel a szóval, mert mások gondolataiban egészen más értelmet nyer! Szóval, egyáltalán nem vagyok depressziós, sőt nagyon aktívnak és lelkesnek érzem magam. Rengeteg akaraterő van bennem, ami ugyebár nem a depressziós emberekre jellemző. Mindenesetre a cikkel elérték, hogy a haverjaim nap, mint nap húznak ezzel a témával?

Aktív, lelkes, hatalmas az akaratereje. Vagyis az ellenfelei készülhetnek rá, hogy jövőre a régi Kucsera Gáborral kell majd számolniuk a vízen?

KG: Bízom benne, hogy így lesz. A szezon végén azt mondtam magamnak: ez így nem mehet tovább! Tudtam, hogy sok mindenen változtatnom kell, és meg is tettem ezeket a lépéseket. Úgy érzem, jó úton haladok, és ezt a környezetem is értékeli. Az edzőm, Sári Nándi éppen a minap jegyezte meg, hogy nagyon tetszik neki a hozzáállásom.

A munka most egy kicsit más, mint amit eddig megszokhattunk. Az őszi felkészülés egy részét Zala Gyurival kezdtem el, ő írta a kondi programomat, ő vezette az erőnléti munkát. Most már az egész csoport vele edz, és úgy látom, mindenki elégedett Gyuri edzésprogramjával. Rengeteget dolgozunk, de ez mindenkire jó hatással van. Én például két-három kiló izmot pakoltam magamra az elmúlt hetek során: szálkás, izmos, erős vagyok. Ugyanakkor az elmúlt hetek kedveztek annak is, hogy evezzünk, így három hetet a dunavarsányi edzőtáborban töltöttünk el.

Hétfőn pedig Törökországba utaznak. Hogy készül erre a meleg vízi edzőtáborra?

KG: Vegyesek az érzéseim. Egyrészt nagyon örülök neki, hogy még egy hónappal meg tudjuk nyújtani azt az időszakot, amit vízen töltünk el, ugyanakkor kicsit soknak érzem, hogy edzőtáborból edzőtáborba utazva töltjük nem csak a tavaszi, de az őszi időszakot is. De nem nyafogok, most ez a feladat. Törökországban nagyon jó időnk lesz, húsz-huszonöt fokban tudunk majd tréningezni, és a napfény jót tesz majd a depressziómnak. De a viccet félretéve: szakmai szempontok alapján nagyon várom ezt a tábort, ami azért is lesz érdekes, mert nem csak egyesben edzünk majd. Két csapathajót is magunkkal viszünk, vagyis már próbálgatjuk a négyeseket is. Nem csak a mi csoportunk utazik Törökországba, velünk tart még Szalai Tamás, Dombi Rudolf és Gyökös Lajos is. Tehát azok a versenyzők, akik főként az 1000 méterre fókuszálnak.

Az idei egyes teljesítményével nem igazán lehetett elégedett. Változtak a céljai a jövőt illetően?

Igen, változtak. Jövőre nem ragaszkodom ilyen mereven a K?1 1000 méterhez. Ha jó leszek egyesben, nagyon örülök majd neki, de nyitott vagyok egy jó párosra vagy a csapathajóra is. Elsősorban azt szeretném elérni, hogy testben, fejben és lélekben is tökéletesen fel legyek készülve az idényre. És most valóban komolyan veszem a céljaimat ? mondta Kucsera Gábor.

Szóljon hozzá!