ZETApress

hírportál

Bravó, kajakos lányok!

A kajak-kenu sportág FC Barcelonája a női kajak az idén. Továbbra is a női kajak a magyar kajak-kenu sport legeredményesebb szakága ? vallja a Szövetség.

A trasonai Európa-bajnokságról öt arany-, hat ezüstéremmel, míg a poznani világbajnokságról hat győzelemmel és három második hellyel tért haza csapatunk. A három-három aranyérmet szerző Janics Natasát november hónap sportolójának választotta a nemzetközi szövetség (ICF).

A kajak-kenu sportág Barcelonája. Hogy mit takar e megállapítás? Nos, női válogatottunkat, amely az elmúlt több mint egy évtizedben rendre talicskával szállítja haza az aranyérmeket a világversenyekről. Az idei trasonai Európa-bajnokságon öt arany és három ezüst, míg a poznani világbajnokságon hat győzelem és három második hely volt a mieink mérlege, s a lányok rendre bizonyítják, hogy ? akárcsak az FC Barcelona labdarúgó csapata ? minden ?poszton? képesek megújulni, profi ?cserét? felmutatni a világversenyeken.

Ha a legnagyobbaknak a válogatón nem úgy jön ki a lépés, más is képes felvenni a kesztyűt a nemzetközi élvonallal. Így történt ez idén is, amikor a trasonai kontinensviadalon K?1 500 méteren, vagyis a legelőkelőbb olimpiai számban Kozák Danuta ülhetett fel a dobogó legfelső fokára. A fiatal hölgy nem számít zöldfülűnek már ebben a sportágban, hiszen társával, Szabó Gabriellával sok-sok aranyérmet összelapátolt párosban az elmúlt évek során, ám egyesben csak most szerezhetett igazi tapasztalatokat.

Igaz, a kontinensviadalon aratott győzelmét követően hangsúlyozta: nem jött még el az örömünnep ideje, az esztendő valódi értékét a világbajnoki szereplés adja majd meg? Trasonában egyébként rajta kívül Janics Natasa (K?1 200 m, K?2 200 m, K?2 500 m), Kovács Katalin (K?2 200 m, K?2 500 m), Csipes Tamara (K?2 1000 m) és Szabó Gabriella (K?2 1000 m) örülhetett a dobogó legmagasabb fokán.

A poznani világbajnokságon sikerült még egy lapáttal rátenni a mieink, hiszen hat aranyéremmel toronymagasan a női szakág legjobbjai lettek. Janics Natasa minden tekintetben igazolta, hogy visszatalált régi önmagához, hiszen K?1 és K?2 200 méteren, valamint K-4 500 méteren is aranyérmet vehetett át, s két ezüstérmet (K?1 500 m, 4×200 méteres váltó) is összegyűjtött a poznani hétvége során. A DÉMÁSZ?Szeged háromszoros olimpiai bajnoka számára ráadásul új lehetőségeket ad a 200 méter, amelynek egyértelműen a favoritja lehet majd a 2012-es londoni játékokon. De hogy mi vezetett ehhez a fantasztikus idényhez, no és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség novemberi elismeréséhez?

A kőkemény munka és a nyugalom ? mondta Janics Natasa. ? Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen évet tudtam zárni, és különösen örülök az ICF elismerésének. A rengeteg edzés, a nyugodt környezet, a türelem tőlem mások felé és másoktól velem szemben, mind-mind hozzásegítettek ahhoz, hogy ilyen eredményeket tudjak felmutatni ebben az esztendőben.

Az idén nem csak a pályán, a magánéletben is megvívtam a magam csatáját, amelyből sérülésmentesen tudtam kijönni. Boldog és kiegyensúlyozott vagyok a magánéletemben, és olyan hátteret kapok az edzőimtől, a szponzoraimtól, a klubomtól és a menedzseremtől, amelynek köszönhetően képes vagyok jól kajakozni, és sikerrel kijönni a döntők pár tizedmásodpercekről szóló nagy ütközeteiből.

A világbajnokságon egyébként a triplázó Janics Natasa mellett három duplázó is akadt: Szabó Gabriella (K?2 500 és 1000 m), Csipes Tamara (K?2 1000 m, K?4 500 m) és Kovács Katalin (K?2 200 m, K?4 500 m) is egyaránt két-két aranyéremmel térhetett haza Poznanból, de Folláth Vivien (K?1 5000 m), Kozák Danuta (K?2 500 m) és Benedek Dalma (K?4 500 m) is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Kovács Katalin nem mellesleg minden idők legeredményesebb versenyzője lett a világbajnokságok tekintetében, hiszen a 29. világbajnoki aranyérmét szerezte meg a Malta tavon. Csipes Ferenc tanítványa a versenyt követően így foglalta össze ars poeticáját: ? Sohasem a számok motiválnak, hanem az az érzés, az a boldogság, amely egy világbajnoki győzelemmel párosul. Ez nekem huszonkilencszer megadatott, és emiatt végtelenül szerencsés embernek érzem magam. ? További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!