ZETApress

hírportál

A király újra király

Conrad Stoltz az első négyszeres XTERRA világbajnok, magyar női ezüstérem ? tudatta a Terepsport.hu. A fotók az XTERRA felvételei.

A 15. XTERRA világbajnokságon Maui szigetén megtörtént az, ami eddig soha a sportág történetében: a dél-afrikai Conrad Stoltz 4. alkalommal nyerte meg a világbajnoki címet, pedig a mezőny az eddigi legerősebb és legnagyobb volt, két magyar indulóval, akik közül Poór Brigitta korosztályos ezüstérmet szerzett.

Conrad Stoltz ? aki éppen október 23-án múlt 37 éves ? végig kezében tartotta az irányítást, folyamatosan támadta, fárasztotta ellenfeleit, majd a kerékpáros pálya legnehezebb részén robbantott és akkora előnyre tett szert, hogy azt senki nem tudta ledolgozni.

A női győztes, az amerikai Shonny Vanlandingham az első világbajnoki címét szerezte meg ? 41 évesen! Ellenfelei között számos világbajnok, olimpikon és kontinens bajnok volt, de meggyőző hegyikerékpáros és terepfutó fölényének köszönhette a győzelmét, hiszen az úszás után messze lemaradt az élen lévőktől.

A férfi mezőnyben Stoltz után sokáig csak európai versenyzők értek célba, szoros versenyben. A nagy esélyes Eneko Llanos ? tavaly ő is megszerezte a harmadik világbajnoki címét ? a 6. helyen ért célba. Ezzel megnyerte az Ironman + XTERRA dupla különdíjat (hiszen a két héttel ezelőtti hawaii Ironman versenyen is a legjobbak között volt). A nőknél a legesélyesebbnek tartott angol Julie Dibens az ezüstérmet szerezte meg, de a duplázás különdíjával kárpótolhatta magát (az Ironman versenyen 4. helyen ért célba).

A magyar versenyzők ? Poór Brigitta és Szente Dániel (mindketten a X2S ? KONA TEAM versenyzői) ? nagyszerűen kezdtek az úszószámban, Brigi kemény tempót diktált kerékpáron és ezzel biztosította a helyét a dobogón. A futáson lendületesen és taktikusan osztotta be az erejét, a végén közel 4 perccel ért előbb be, mint az őt üldöző versenyző. Daninak nem volt szerencséje, nemcsak ellenfeleivel és a tereppel kellett küzdenie, hanem térdsérülésével is. Poór Brigitta az idei sikersorozatát méltó módon zárta a világbajnoki ezüsttel ? 24 órás indoor MTB váltó világbajnoki cím, XTERRA Európa-bajnoki cím, tereptriatlon magyar bajnoki cím.

Eredmények ? Férfiak: 1. Conrad Stoltz (RSA) 2:31:07, 2. Franky Batelier (FRA) 2:36:14, 3. Michael Weiss (AUT) 2:36:45. Nők: 1. Shonny Vanlandingham (USA) 2:58:20, 2. Julie Dibens (GBR) 2:59:32, 3. Marion Lorblanchet (FRA) 3:06:11.

Szóljon hozzá!