ZETApress

hírportál

Coca-Cola és futás

Fél 11-kor kezdődött a bemelegítés a 15. Coca-Cola testébresztő női futógálán, hogy 20-25 perccel később a 3,1 kilométeres futás és ugyanilyen hosszú gyaloglás mezőnye elrajtoljon a városligeti Királydombról, az Olof Palme sétányról.

Délben a nők ennél hosszabb távra, a 10 km-es egyéni- és váltófutásra indulhattak. Őket húsz percen át Varró Gyula melegítette be. A mezőny az Andrássy úton az Eötvös utcáig futott, így a trolibuszok is ideiglenesen módosított útvonalon közlekedtek. A BSI ugyanúgy, mint az elmúlt tizennégy évben, az idén is a nők, lányok, asszonyok, nagymamák, anyukák, kismamák hagyományos futóeseményével, a 15. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálával búcsúzik a budapesti futóidénytől.

Coca-Cola és testébresztés

A Coca-Cola a kezdetek óta szoros kapcsolatot ápol a sportvilággal, ennek megfelelően számos nagyszabású sporteseményen volt jelen. Idén már öt esztendős a Coca-Cola Magyarország Testébresztő programsorozat, melynek célja az aktív életmódra nevelés és a figyelem felhívása a mozgás, a sport fontosságára. A program népszerű kulturális és tömegsport rendezvényeket fog össze, amelyek valóban megmozgatják a résztvevőket.

A Női Futógálán ezúttal is a hölgyek, nők, lányok, asszonyok, nagymamák vannak a középpontban. Monspart Sarolta szavaival élve a NŐK, akik ?igazi karmesterei otthonuk életmódjának?, akik napról napra a kor kihívásainak megfelelően egyre több fronton állnak helyt, legyen az munkahely, iskola vagy család. A NŐK egészségi állapota a jövőnket határozza meg: az egészségük fontos, életmódjuk példa. Különösen igaz ez akkor, amikor rémisztő adatok látnak napvilágot:

Hazánkban a 65 évnél fiatalabb nők körében a keringési rendszer betegségei miatt bekövetkezett halálozások száma nagyobb, mint az Európai Unió országaiban a férfiaké! A méhnyakrák miatti halálozás az Európai Unió országai átlagának háromszorosa. A nők 28,5%-a dohányzik, a dohányosok aránya a fiataloknál a legmagasabb. A nők majdnem fele túlsúlyos vagy elhízott, az idősebb korosztály esetén ez közel 70%. Egy 18 éves nő még várható 59 életévéből csupán 44 teljesen egészségesen eltöltött évre számíthat. A nők minden életkorban kevesebbet mozognak, mint a férfiak, és az életkor előrehaladásával a rendszeres aktivitást kifejtők aránya tovább csökken. A vezető halálokok, valamint a kockázati tényezők kialakulásában jelentős szerepet játszanak a különböző, befolyásolható életmódbeli tényezők, mint például a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a kevés testmozgás ? olvashatjuk a tárca honlapján.

Az egyik megoldás lehet a rendszeres testedzés, amelynek eredménye a jobb erőnlét, nagyobb állóképesség, alkalmazkodóképesség, teherbírás. A testedzés, a sportolás nemcsak a szervezetet erősíti biológiailag, hanem a léleknek és a szellemnek is ?doppingszer?. Ezért a kiegyensúlyozott, kétszerepes ?nőséghez? nélkülözhetetlen a rendszeres testedzés ? mondta a rajtnál Monspart Sarolta.

Kálovics Anikó

A futónő a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálák ?örökös győztese?. Sorozatban kilencszer szerezte meg a győzelmet a tíz kilométeres távon. A külföldi maratonikon és fél-maratonikon remeklő Anikó minden évben felkészülési tesztversenyként vág neki a budapesti 10 kilométernek, amely addigi edzésmunkájáról ad képet. A szombathelyi Kálovics tavaly 34 perc és 54 másodperces idővel nyerte a női futóeseményt.

Különleges érzés, hogy a rajtnál és az egész távon kizárólag nőket látok magam körül ? mondta Anikó. ? Megszoktam már a koedukált versenyeket, mindössze néhány külföldi rövid távú futam jelentett eddig kivételt, mikor külön indították a férfiakat a nőktől. De itt még a táv folyamán sem látok senkit az erősebb nem képviselői közül. Nagyon szeretem ezt a futást. Emlékszem, volt, hogy zuhogott végig, mégis remekül éreztem magam.

Érdekességek a versenyről

A kor nem számít: 85 és 75 éves résztvevők a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán. A 3,1 kilométeres gyaloglótávon áll rajthoz a 15. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála két legidősebb résztvevője: az 1925-ös születésű, tehát 85 esztendős Berényi Györgyné és az 1935-ben született, 75 esztendős Sztarenszky Tiborné. Külön érdekesség, hogy Berényiné épp a héten ünnepelte 85. születésnapját. Rajtuk kívül még egy 70 éven felüli induló lesz a gyaloglótávon: a 73 esztendős Hegyi Ervinné. A 10 kilométeres távon is lesz, aki megmutatja, hogy idős korban is lehet sportolni: Lencsés Éva 71 esztendősen teljesíti az esemény hosszabb távját.

Monspart Sarolta minden nőt sportolásra buzdít. ? A nők futóruhában is nők ? mondja tájfutó-világbajnokunk, aki azokat is sportolásra buzdítja, akik nem érzik magukat különösebben edzettnek. ? A rövidebb távokon edzés nélkül is el lehet indulni, csupán egy jó futócipő kell hozzá ? mondja Sarolta. A szakember azt tanácsolta a lányoknak, bátran jöjjenek a 15. Cola-Cola Testébresztő Női Futógálára, barátnővel, kolléganővel együtt. Ha valaki elfáradt futás közben, nyugodtan gyalogoljon egy kicsit, majd induljon el újra. ? Aki pedig egy kiadósat akar sétálni, álljon rajthoz a 3,1 kilométeres gyalogláson, ezzel is tud tenni az egészségéért ? javasolta a világbajnok.

1 hozzászólás

  1. Kálovics Anikó futotta a legrosszabbat a Londoni Olimpián! 🙁