ZETApress

hírportál

Londonba Szegeden át

Minimum két arany- és további 3-4 érem a londoni cél ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin az MKKSZ székházában. Bizakodva várják a jövő nyári szegedi kvalifikációs világbajnokságot, illetve a 2012-es londoni olimpiát. A felkészülés elkezdődött, már a célokat is kitűztük.

London felé félúton címmel tartott sajtóbeszélgetést Baráth Etele, Storcz Botond és Hüttner Csaba. Elsősorban az idei szezon értékeléséről, a jövő évi felkészülési tervekről, valamint a londoni célokról érdeklődtek az újságírók. ? Sikeres szezonon vagyunk túl, 40 pontot szereztünk a világbajnokságon, és hét olimpiai számban nyertek érmet a magyar kajakosok illetve kenusok. Ha két év múlva ugyanilyen eredménnyel jönnénk haza Londonból, mindenki ünnepelne ? kezdte a 2010-es szezon gyorsértékelését Storcz Botond felnőtt kapitány.

A női kajak szakággal, valamint a kenusokkal nagyon elégedett voltam. Igaz kenuban nem jött össze a világbajnoki arany, de Vajda Attila csak kevéssel maradt le róla, bravúros a vb-ezüst, amit szerzett. A férfi kajak szempontjából viszont felemás kép rajzolódott ki. Jól kezdtünk a szegedi MOL világkupán és az Európa-bajnokságon is kiválóan szerepelt a csapat. Csakhogy, éppen ezek a sikerek bizonyítják, hogy többet tudunk annál, mint amit a poznani világbajnokságon produkáltunk, vagyis a vb-szerepléssel nem lehetünk elégedettek. Ennyi idő távlatából már kijelenthetjük, hogy nem sikerült jól a világbajnoki felkészülés, és szerencsénk sem volt. Focis hasonlattal élve, most minden labda kifelé pattant a kapufáról? Tanultunk belőle, módosítani fogunk a felkészülési módszereken ? hangsúlyozta Storcz Botond.

Baráth Etele is megerősítette, hogy némileg változni fog a magyar csapat felkészülése. A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az utánpótlással, a bázissal nincsen gond, hiszen az ifjúsági versenyeken a férfi kajakosaink is nagyon jól szerepeltek. ? Sokan talán igazságtalanul támadták a férfi kajak szakágat idén, volt, aki már temetni kezdte ? mondta Baráth Etele.

Szerencsére koránt sincs ekkora baj. Persze, mi is szükségesnek tartottuk a szezon pontos, részletes, mély elemzését. Megvizsgáltuk az eredményeket, a magyar versenyzők és a legnagyobb ellenfelek teljesítményét. Több mint 20 évre visszamenő elemzések készültek az elmúlt hetekben, és ezek alapján hoztunk néhány intézkedést. A felkészülés módszertanát korrigáljuk némileg. Nem lesz olyan méretű központosítás, mint ahogy például a német, a brit, a belorusz vagy a spanyol válogatottnál szokás, de azért elmozdulunk ebbe az irányba. A magyar versenyzők továbbra is a saját edzőikkel, az egyesületi műhelyekben végzik majd a munka nagy részét, de lesz egy nagymértékű edzőtábori centralizáció ? folytatta Baráth Etele.

Már a novemberi törökországi edzőtáborban tesztelni fogjuk, hogy a 10 legjobb férfi kajakosból milyen egységeket lehetne összegyúrni, melyik formációk lehetnek akár 2011-ben Szegeden, akár 2012-ben Londonban ütőképesek ? vette át a szót Storcz Botond. ? Emellett rengeteg energiát fordítunk majd az edzők képzésére, a technikai háttér fejlesztésére és az orvosi háttér javítására is. A munkának biztosan meglesz az eredménye, annál is inkább bizakodó vagyok, mert a fiatalok eredményei az idei szezonban is lenyűgözőek voltak ? zárta mondandóját Baráth Etele.

Taroltak a lányok, a fiúk és a kenusok is az idei ifi versenyeken. Sorra nyertük az érmeket az olimpiai számokban, az utánpótlás tehát remek ? mondta Hüttner Csaba, ifjúsági kapitány. ? Olyan tehetségeket nevelt már ki magából megint a magyar kajak-kenu, akik könnyedén világklasszis versenyzők lehetnek, ha jól kezeljük őket. A férfi kajakosok közül elég csak Dombvári Bencét vagy Tótka Sándort említenem, az ő idei eredményeik garantálják, hogy sok örömben lesz részünk a következő években is.

A sajtótájékoztatón a londoni elvárások is szóba kerültek. Baráth Etele ? szűk két évvel az olimpia előtt ? két magyar aranyat és összesen hat érmet remél, bár hozzátette, hogy az utóbbi olimpiákon mindig szereztek kellemes meglepetéseket a magyar versenyzők, vagyis a kettő aranyból, könnyen lehet három.

Szóljon hozzá!