ZETApress

hírportál

Öt magyar érem

Egy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok pénteken Banyolesben. Az ifi és az U23-as versenyekkel kezdődött Katalóniában a maratoni világbajnokság. A hat versenyszámban összesen 5 magyar érem született, ebből egy arany, egy ezüst és három bronz.

Rögtön az első viadal, az ifi kajakoson 5 körös (21,5 kilométer) futama után ünnepelhetett a magyar csapat. Solti László világbajnoki címet szerzett, míg Ceiner Benjamin a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Az ifi lányoknál (4 kör, 17,4 kilométer) Váczai Enikő megismételte tavalyi teljesítményét, vagyis újabb bronzot szerzett, és ugyanígy tett az ifi kenusoknál Dóczé Ádám (4 kör), aki a tavalyi bronza után szintén harmadik lett ? tudtuk meg a szövetség sajtósaitól.

Délután az U23-as viadalokat rendezték, ahol a három futamban egy ezüstérmet nyert a magyar válogatott. Bara Alexandra állhatott dobogóra a nők 5 körös versenye után. A délutáni futamokat egyébként borzalmas körülmények között, szakadó esőben rendezték, a pálya környékén ?nyakig? ér a sár. Nem csoda, hogy Hüttner Csaba ifjúsági kapitány is a körülmények ismertetésével kezdte a napi beszámolót.

?Borzalmas, ami itt van, mindent elöntött a víz, még az eredményhirdetések egy részét is elhalasztották. Sajnos szombatra és vasárnapra is hasonló időt jósolnak, vagyis a versenyzőknek fel kell erre készülniük ? mesélte Hüttner Csaba.

Az ifik versenyeit délelőtt még napsütésben rendezték, számunkra kitűnően kezdődött a nap. Férfi egyesben az egész vb legnépesebb mezőnye jött össze, így tudott aranyérmet nyeri Solti László, bronzot pedig Ceiner Benjamin.

Nem is emlékszem pontosan, hogy mikor nyert utoljára magyar kajakos egyesben maraton világbajnokságon aranyérmet. Solti László profin versenyzett, annak ellenére, hogy ez az első világversenye. Minden kiszállásnál első volt, kezében tartotta a versenyt, a finisben pedig nagy hajrával győzte le dél-afrikai ellenfelét. Ceiner Benjamin körülbelül fél percet kapott tőlük.

Az ifi lányoknál Váczai Enikő ugyanúgy, ahogy tavaly, idén is bronzérmes lett, pedig szerintem erősebb mezőny jött össze, mint egy éve. A vízen nem volt gondja, jó iramot ment, de neki is és a végül hatodik helyen célba érő Horváth Noéminek is gondja akadt a futással, az olasz és a cseh lány ügyesebb volt a parton. Enikő egyébként még jövőre is ifi lesz, Horváth Noémi pedig jelenleg még serdülőkorú.

Következett Dóczé Ádám és egy újabb bronz, tehát ő is lemásolt tavalyi teljesítményét. A cseh ellenfelét ma nem lehetett megverni, viszont a spanyol fiút talán el lehetett volna csípni. Mindenesetre Ádám jól küzdött, tisztességesen helyt állt. Szabó Kristóf, aki idén párosban második lett az ifi Eb-n, most a nyolcadik helyen végzett, szerintem nem volt felkészülve erre a távra.

Az U23-asoknál kevesebb okunk volt az örömre. Ez persze nem Bara Alexandrán múlt (5 kör), aki jól versenyzett, de a címvédő olasz vetélytársa ma verhetetlennek bizonyult ezen a távon. Alexandra a hajrában hozta a második helyet, ledobta vízről a spanyol ellenfelét. A futásával egyébként neki is akadt gondja, bár a vízen mindig felzárkózott, magabiztosan versenyzett. Havas Eszter hetedik lett, ő nemrég kézműtéten esett át, ez hátráltatta a felkészülésben.

A kenusok (5 kör) közül Devecseri Ádám feladta, a második fordulóban allergiás roham jött rá, így mentő vitte el a pályáról. Szerencsére már jól van, kijöhetett a kórházból. Pálfi Márió sokat kapott a mezőnytől, tizenegyedik lett. A nap záró számában a férfi kajakosoknál mindkét magyar (Kovács László, Szabadi István) az első tízen kívül ért célba. További információ idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újabb 3 világbajnoki cím | ZETApress

Szóljon hozzá!