ZETApress

hírportál

Csayéké lehet a páros siker

Újabb magyar sikerekkel zárulhat az idei szezon, hiszen ezen a hét végén rendezik meg a spanyolországi Banyolesben a maratoni világbajnokságot. Tavaly két arany- és két ezüstérem volt a mieink mérlege.

Azóta visszavonult a szakág legeredményesebb versenyzője, Csabai Edvin ? tudatta a szövetség Sajtóirodája. Csay Renáta és Györe Attila az alapemberei, a legtapasztaltabb versenyzői a hétvégi spanyolországi Banyolesben megrendezésre kerülő maratoni világbajnokságon induló magyar különítménynek. Csay hatszoros, Györe tízszeres világbajnoknak vallhatja magát, s Banyolesben akár újabb győzelmet is ünnepelhetnek ? igaz, ezúttal sem lesznek egyszerű helyzetben?

Csay számára szép emlékeket ad Spanyolország. 2003-ban Valladolidban szerezte meg élete eddigi egyetlen egyéni világbajnoki címét, ráadásul ezen a versenyen Szonda Kornéliával párban legyőzték a nagy rivális dán Mette Barford, Anne Lolk duót. Az idén is Lolkék (2007 óta Henriette Engel Hansennel indul párost) jelenthették volna a legnagyobb kihívást a három éve egy hajóban evező Csay Renáta és Faldum Bereniké számára, ám a sorozatban három világbajnoki címet begyűjtő dánok ezúttal nem lesznek ott Banyolesben. Lolk ugyanis mostanság más vizeken hajózik ? evezésben próbálja meg kivívni az indulási jogot a 2012-es londoni olimpiára.

Sajnálom is, hogy ezúttal nem tudunk összecsapni a dánokkal, mert Berenikével nagyon jó a párosunk ? mondja a két gyermekes anyuka, Csay Renáta. ? Az év eleji 5000 méteres versenyek felgyorsítottak, és ez érezhetően jó hatással van a maratonira. Egyesben és párosban is lendületesebb vagyok, de nem szabad elbizakodottnak lenni, mert bár a dánok nem indulnak ezen a világbajnokságon, sok új kihívóval kell szembenéznünk. Egyesben például ott lesz a síkvízről is ismert dél-afrikai Bridgitte Hartley, a finn Anne Rikala vagy a német Frederike Leue, míg párosban a németek mellett érdemes lesz figyelni a svéd Sofia Paldanius, Karin Johansson duóra, valamint az olasz Cicali, Alberti kettősre.

A kenu egyesben és párosban induló Györe Attila is nagy küzdelem elé néz. C?1-ben ott lesz a mezőnyben a horvát Nikica Ljubek és a spanyol Manuel Antonio Campos is. Előbbi 2008-ban, utóbbi 2009-ben lett második Csabai Edvin mögött a világbajnokságon. Györe számára két érem megszerzése a cél, Ludasi Róbert tanítványa Kövér Mártonnal párosban is szeretne a dobogóra állni.

Nagy kihívás számomra az egyes indulás, hiszen legutóbb 2005-ben versenyeztem egyéniben, akkor bronzérmes lettem. Azóta a szakág két legnagyobb alakja visszavonult már, ezért úgy döntöttem, újra kipróbálom magam ebben a számban. Igaz, némi hátrányt jelenthet, hogy egyedüli magyar leszek a mezőnyben, de az első körben úgyis kialakulnak az erőviszonyok, majd meglátjuk hol a helyem a világon ebben a számban. És hogy a párossal mi a helyzet? Visszatértek a spanyolok legjobbjai. Ramon Ferro és Oscar Grana, akik éveken át másodikak voltak Edvin és mögöttem, ismét indulnak. Tavaly Ferro agyhártyagyulladást kapott, nem indultak a világbajnokságon, így szerintem nagy lesz bennük a bizonyítási vágy. A spanyolokkal, a portugálokkal és a németekkel mindenképpen számolnunk kell a dobogóért vívott csatában ? mondta Györe Attila.

És mi a helyzet a férfi kajakosoknál?

Ott is lesz duplázója a magyar csapatnak: Petrovics Máté egyesben és Salga István visszalépése miatt Winkler Mátéval párosban is vízre teszi majd a hajóját. Petrovics 2008-ban Tynben Jámbor Attila párjaként már bronzérmes volt, vagyis tudja jól, hogy mire számítson a nemzetközi mezőnyben, egyesben azonban most debütál. És mint elmondta: külön motivációt jelent számára, hogy éppen húsz esztendővel édesapja, Petrovics Kálmán koppenhágai győzelme után bizonyíthat ebben a számban.

Párosban egyébként még egy erős egységünk lehet ? már ha a Gyökös Lajos, Holpert Ervin duónak sikerül felülemelkedni utóbbi sérülésén. ? Sajnos, Ervin megerőltette a kezét és ínhüvelygyulladása lett ? mondta Gyökös Lajos. ? Az elmúlt néhány hétben alig tudtunk edzeni, de bízunk benne, hogy a világbajnokságra minden rendbe jön. A párosunk egyébként nagyon jó, gyorsak vagyunk, valamint a ki és beszállásokkal sincs gondunk, de jelen helyzetben inkább nem mondanánk semmit az esélyeinkről.

Szóljon hozzá!