ZETApress

hírportál

Hét érem Pekingben

Csapatunk szép sikerekkel zárta az I. Küzdősportok Pekingi Világjátékát ? tudtuk meg az NSI délelőtti sajtótájékoztatóján, a Hotel Arénában, ahol Aján Tamás, a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének alelnöke és az NSSZ vezetői is méltatta a mieink szereplését.

Kick-boxosaink alaposan kitettek magukért, hiszen mind a heten éremmel tértek haza. Jároszkievicz Krisztián arany-, Gömbös László, Mórádi Zsolt és Görbics Gábor ezüst-, Veres Richard, Imre Tamás és Szendrei Barbara bronzérmes lett. Hetük közül hatan csepeliek.

Sajnos S. Kovács Ádámot kézsérülése akadályozta meg az éremszerzésben. A tavalyi világjátékokon győztes karatésunk egy döntetlennel és egy vereséggel zárta a pekingi viadalt. A kendósoknál az egyetlen magyar, az ötdanos Dubi Sándor csak egy meccset nyert, utána kiesett a további csatározásból. Sumósaink közül Makai Erika nehézsúlyban 5. lett, az open kategóriában viszont Kálló Györgyihez hasonlóan hamar kiesett.

Grappling és pakrációban értékes helyezéseket gyűjtöttek be a magyar indulók. Bányai Evelyn és Hollósi Csaba 5. lett, Máté András egy 7. és egy 8. helyet szerzett. A világjátékon részt vett sportágak: aikido (IAF), birkózás (FILA), judo (IJF), ju-jitsu (JJIF), karate (WKF), kendo (FIK), kick-box (WAKO), muaythai (IFMA), box (AIBA), sambo (FIAS), sumo (IFS), teakwondo (WTF), wushu (IWUF).

Leyrer Richard, a kick-boxosok elnöke kérdésemre elmondta, hogy a versenyeket mindenütt teltházak előtt rendezték. Nem csak pénzért lehetett jegyet venni Kínában, hanem a szocialista munka kiválóságai is megkapták jutalmul ezeket. Az összes versenyző egy hatalmas szállodában lakott, míg a VIP vendégek egy másikban, egy ennél kisebben. Ezek nem a 2008-as olimpiai faluban voltak. A versenyeket a szállások közelében rendezték, de így is jócskán kellett gyalogolniuk, mert nagyok a távolságok Pekingben.

Az elnök a VIP-páholyban foglalhatott helyet, egyszer azonban innen mindenkinek távozni kellett. Megérkezett ugyanis a Kínai Kommunista Párt két vezetője, s a páholyt biztonsági okokból gyorsan kiürítették miattuk. Később aztán mindenki visszaszivárgott a helyére.

Itt is volt nyitó- és záróünnepség ugyanúgy, mint a nyári olimpiákon már megszoktuk. Amíg 2008-ban a szmog csökkentésére gondolva leálltak a gyárak és az egyéb füstokádó masinák, addig erre most nem fordítottak figyelmet. A levegő szennyezett volt, így a résztvevők az olimpia illatát és Kína szagát ismerhették meg az érkezéskor. A város viszont jóval kulturáltabb volt a vártnál, az emberek nem köpködtek az utcán, és roppant segítőkészek voltak mindenütt.

Szóljon hozzá!