ZETApress

hírportál

Borfoci a Margitszigeten

A bor betört a futball világába! Ászok a borÁszok a focipályán is! ? tudta meg Lantai József a minapi sajtótájékoztatón.

Kell egy csapat ? mondta annak idején Minárik Ede, és ezt vallották a borászok is, akik éppen tíz éve, hogy fociznak. Alkalmi csapatuk 2000-ben a Borbarát Magazinos Alkonyi László kezdeményezésére a lap munkatársai ellen játszotta első futball mérkőzését. Elkezdődött a borvidékek közötti bajnokság évenkénti torna keretében, de ezekről érdemleges dolgokat nem rögzítenek a krónikák.

A fordulópont 2003 volt. Rókusfalvy Pál kezdeményezésére elindult a Borászok ? Politikusok (Parlament) mérkőzések sorozata az Etyeki Pincefesztivál keretében. Ekkortól számítható a magyar borászok válogatottjának története! Hét év alatt hét mérkőzést játszottak, a mérleg 3 győzelem és 4 vereség, 11:15-ös gólkülönbséggel.

2006-ban Magyar Zoltán kapcsolódott be a munkába, mint szövetségi kapitány és felgyorsultak az események. Pedig magasra volt téve a léc, hiszen nem elég, hogy borász, de legyen kiváló borász, aztán ne nézze a labdát, amikor megszelídíti vagy elrúgja, és közben még nézze is az ellenfelet meg saját játékostársait is. Hát, nem semmi! Jöttek az edzőtáborok Tatán és Dunavarsányban, kispályás torna és máris meglett az eredménye, mert a hagyományos Parlament elleni meccsen 3:1-es győzelemmel vonulhattak le a pályáról. Ekkor már a krónikás is feljegyezte az eredmény mellé, hogy P. Nagy mesterhármasával!

Kiváló közösségé alakult a csapat és ez nemcsak az eredményesség és a játéktudás szempontjából kamatozik, hanem a borszakmai együttgondolkodásban és együttműködésben is. A BorÁszok válogatottjának első hivatalos, nemzetközi mérkőzése, a Budai Várban megrendezett Budavári Borfesztivál keretében épp tavaly ilyenkor, szeptember 11-én zajlott. Magyarország ? Szlovénia 3:0! A mérkőzést a korábbi híres játékvezető, a FIFA Játékvezetői Bizottságának tagja, a lengyel Michal Listkiewicz vezette. A BorÁszok a pince után a gyepen is helyt álltak! A magyar borászok nemcsak a munkában, de a sportban is jeleskednek, hiszen a válogatott soraiban többek között Bock József, Légli Ottó, idősebb és ifjabb Gere Attila, Feind Péter, Pók Tamás, Takler András űzi a labdát.

2010. edzőtáborral kezdődött a FTC Népligeti Sportközpontban, majd Borász Válogatottak Nemzetközi Tornája az olaszországi Livorno megyében, aztán borvidékek kispályás tornája Balatonbogláron és holnap délután fél 5-kor következik az idei Borfesztivál csúcsmérkőzése a Margitszigeti Atlétikai Centrumban: Magyarország ? Németország borász-válogatott.

Nagyon értékes hátteret jelent a csapatot segítő stáb is ? mondta Magyar Zoltán szövetségi kapitány. ? Korábbi és jelenlegi kollégákat, barátokat kértem fel, akik saját területükön valamennyien kiváló, elismert szakemberek, ugyanakkor mindenkinek van valamilyen kötődése a szőlészet ? borászathoz. Imponáló a kommentátori gárdánk is! Barátaink: Novotny Zoltán, Hajdú B. István, Knézy Jenő és Gundel Takács Gábor ?élőben? közvetítik a mérkőzéseinket a közönség nagy örömére.

Aki a gyep után a külföldi borászok pincebeli teljesítményére is kíváncsi, az másnap, szombaton, a Budavári Borfesztiválon, az Érmes Borok Házában 13-17 óra között megkóstolhatja a német borászok borait. A Lórántffy Zsuzsanna Borrend közreműködésével tombolát szerveznek különleges díjakkal, a befolyó bevételt a tiszaföldvári Homoki Gyógypedagógiai Intézmény futball-sportjának támogatására ajánlják.

A képeken látható Alex Ferguson, a világ egyik legismertebb vörösbor gyűjtője és fogyasztója. Magyar Zoltán beavatta a magyar borok rejtelmeibe. Első látogatásakor egy borászcsapat válogatást vitt Fergusonnak, második alkalommal Bock, nemrég pedig Gere Attila boraival ajándékozta meg. Borász siker az Old Traffordon! Ezek után nem lepődnék meg, ha az első hivatalos borász válogatottak Európa Kupáját Magyarország rendezné! Hajrá Borászok! Hajrá Magyarok!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Véget ért a fesztivál | ZETApress

Szóljon hozzá!